Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2010, 20:57   #691
Kamill
ford::beginner

Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Świąteczne wyjazdy:
- wczoraj 190km - 5,8l/100km
- dzisiaj 330km - 5,6l/100km
Silnik 1.4, przebieg zaledwie 700km (wliczając ww. trasy), prędkość średnia ~75km/h (100-110km/h na trasie) - chyba nie jest źle? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kamill jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2010, 23:32   #692
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie jakoś się tam dotarł, cokolwiek przez to rozumieć - pisaliśmy już zresztą o tym, ale największe spadki spalania zauważyłem, gdy zacząłem kontrolować jazdę, każdy jej aspekt w zasadzie. Przy tym silniku trzeba się pilnować. Co do przekłamania to też się okaże, bo komp różnie kłamie, inaczej przy wyższym spalaniu, inaczej przy niższym. Też już o tym wspominałem :-).

Moja jazda jest miejsko-podmiejska, czasem dłuższa trasa drogami krajowymi. Więc wynik raczej standardowy. W samym mieście byłby litr więcej - lekko.

Ile kierowców tyle wyników spalania:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tu masz wynik wyszukiwania fiest (2009-2010) 1.4 o przebiegu min. 10000. Wyniki: od 6 do prawie 8l/100km.
Nie no, OK. Sporo faktycznie zależy od ciężkości i nerwowości naszej nogi na pedale gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chociaż np. dla mnie bardzo ważne jest, by nie popadać w manię pilnowania bez przerwy ekonomicznej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pamiętajmy też, że w lecie często jeździmy na klimie, a cały rok np. na radiu/CD (6 głośników) i z tego nie zrezygnujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale bez względu na warunki jazdy i dynamikę kierowcy jednak diesle są dużo oszczędniejesze. Inaczej to ujmując benzyny spala się 1,5 do nawet ponad 2 razy tyle co ropy, np. zimą w mieście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zobacz choćby tych kilkadziesiąt (33) raportów spalania naszej Fiesty na autocentrum.pl

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 06-04-2010 o 00:44
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2010, 23:37   #693
Ford-fan

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Świąteczne wyjazdy:
- wczoraj 190km - 5,8l/100km
- dzisiaj 330km - 5,6l/100km
Silnik 1.4, przebieg zaledwie 700km (wliczając ww. trasy), prędkość średnia ~75km/h (100-110km/h na trasie) - chyba nie jest źle? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za świąteczny raport Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No źle nie jest, ale nic dziwnego, bo to jednak w ogromnym procencie wyniki uzyskane z trasy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponadto trzeba doliczyć około litra, który zapewne zjadło zaniżanie komputera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja niepokoję się bardzo o moje przyszłe spalanko w mieście, bo codzienny dojazd do pracy, to będzie główne zadanie dla nowej Fi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coraz bardziej skłaniam się ku dieslowi...
Pzdr.
Stary 06-04-2010, 00:55   #694
Ford-fan

Jeden z użytkowników pisał na autocentrum, że miał przy 175-180 km/h (autostrada, silnik 1,4, benzyna) zużycie 10,5 litra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Caligator, a jakie było ostatnio chwilowe u Ciebie przy ponad 150 km/h, no i przy 200 ??????????
Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 06-04-2010 o 01:03
Stary 06-04-2010, 01:03   #695
Ford-fan

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS. Minus diesla jeszcze jest to że jak jest zimno to długo czekasz na ogrzewanie, jeśli posiadasz to można poratować się fabryczną elektryczną nagrzewnicą (polecam).
Masz na myśli ogrzewanie kabiny (diabli z tym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) czy rozgrzanie turbiny lub świec przed jazdą ?
Nie miałeś żadnych problemów z odpalaniem swego TDCi nawet w największe mrozy tej zimy ? Rozumiem, że olej zimowy z 100% pewnej stacji dużego koncernu ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy musiałeś dodawać jakichś preparatów do paliwa ?

Glucosum, a ile masz spalania chwilowego przy max.prędkościach autostradowych i jakie to były prędkości ?

Pzdr.
Stary 06-04-2010, 07:14   #696
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) Silnik 1.4, przebieg zaledwie 700km (wliczając ww. trasy), prędkość średnia ~75km/h (100-110km/h na trasie) - chyba nie jest źle? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest dobrze!

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz na myśli ogrzewanie kabiny (diabli z tym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) czy rozgrzanie turbiny lub świec przed jazdą ? (...)
Śmiem twierdzić, że kolega miał na myśli ogrzewanie kabiny. Diesle są sprawniejszymi silnikami pod względem wykorzystania energii, którą wytwarzają podczas spalania. Tracą mniej energii więc wytwarzają mniej ciepła, które jest skutkiem ubocznym jej niewykorzystania. A że ciepło w kabinie brane jest wprost z tego, które generuje silnik to w dieslach często dłużej trzeba czekać na ogrzanie kabiny.

Swoją drogą gdyby silniki były perpetuum mobile to w zimie mielibyśmy zimno w autach jak w psiarni... ;-)

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie no, OK. Sporo faktycznie zależy od ciężkości i nerwowości naszej nogi na pedale gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chociaż np. dla mnie bardzo ważne jest, by nie popadać w manię pilnowania bez przerwy ekonomicznej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pamiętajmy też, że w lecie często jeździmy na klimie, a cały rok np. na radiu/CD (6 głośników) i z tego nie zrezygnujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Ja mam 4 głośniki, więc w teorii auto mniej pali i wytwarza mniej CO2, przez co jest bardziej eco-friendly. ;-)

Dodam jeszcze, że przez zimę używałem klimy sporadycznie. Myślałem, że częściej przyjdzie mi jej używać, do odparowania szyb chociażby, ale sama wentylacja okazała się wystarczająco skuteczna. Także ciekaw jestem spalania w lecie...

Ale się rozpisałem tak z rana... ciekawe czy w pracy też będzie mi się chciało. Miłego!

Ostatnio edytowane przez mancat ; 06-04-2010 o 07:17
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2010, 17:16   #697
Ford-fan

Mancat, dzięki za opinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A te 7.2 z Twej stopki, to coś takie sztywne i niezmienne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To Twoje średnie spalanie ? Coś wysokie, szczerze mówiąc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.
Stary 06-04-2010, 17:39   #698
caligator

Silnik: 1.6 120KM

Chwilowego spalania mi nie pokazuje (pewnie wynik tego że mam dwuliniowy wyświetlacz komputera)... co do spalania to może liczy się dobre dotarcie auta?? ja przyznam szczerze, jeździłem bardzo spokojnie do 1500km od czasu do czasu gazując lekko...

ojciec ma golfa V 1.6 105km benzynę i spala mu średnio o 1 litr więcej ode mnie przy takiej samej jeździe... potwierdzone tankowaniem...

co do moich odczuć to gdy się chce jechać mega oszczędnie to jest możliwe osiągnięcie 5l/100km (wyłączamy klimę oszykurnawiścieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)... gdy się ciśnie (jak ja dzisiaj na a4) to i 10,5l/100 komputer pokaże (160 - 200 km/h)... wszystko zależy od kierowcy, zmiany biegów, hamowaniu na biegu itd... dlatego każdy będzie miał troche inne spalanieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dodam jeszcze tylko że w mieście spala mi więcej niż wartości podane przez producentaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S. Wiecie może coś więcej o rzekomych podłokietnikach do nowych fiest w salonach? bo ktoś tam coś wcześniej o tym wspominał...

Ostatnio edytowane przez caligator ; 06-04-2010 o 17:44
caligator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2010, 19:36   #699
mancat
ford::advanced

Silnik: 1.4 PB

Cytat:
(...) 7.2 z Twej stopki, to coś takie sztywne i niezmienne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To Twoje średnie spalanie ? Coś wysokie, szczerze mówiąc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.
Tak, to jest średnia arytmetyczna ze wszystkich tankowań, więc przy każdym kolejnym dodanym raczej mocno zmieniać się nie będzie. Czy wysokie? Dla mnie ok. Generalnie jeżdżę do pracy i po autostradach, po krajowych drogach, gdzie można uzyskać niskie spalanie, rzadko.

Ale teraz szykuje się dobry wynik, bo wygląda na to, że na obecnym baku zrobię ok 700 km, mam jeszcze dwie trasy więc jak wrócę w nocy to policzę.

Cytat:
Napisał caligator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)P.S. Wiecie może coś więcej o rzekomych podłokietnikach do nowych fiest w salonach? bo ktoś tam coś wcześniej o tym wspominał...
Była mowa o podłokietnikach, ale z tego co pamiętam to dotyczyła tych uniwersalnych, montowanych na konsoli środkowej.

Dziś wymieniłem sobie koła na letnie i przy okazji zgłosiłem problem z mało wydajną klimatyzacją. Ostatnio gdy było cieplej ok 16-18 st. C, jeździłem z klimą i ledwo chłodziła na 2 biegu wentylatora i temp. ustawionej na min. Wymieniono filtr przeciwpyłkowy, był zapchany i po prostu nie potrafił przepuścić przez siebie odpowiedniej ilości powietrza. Przebieg, nieco ponad 14000 km, koszt 150 zł (filtr z wymianą). Trochę szybko się skończył, myślałem, że wytrzyma do pierwszego przeglądu. Doradca powiedział mi, że mieli już przypadek wymiany po niespełna 6000 km. No cóż, może nowy będzie lepszy...?

Ostatnio edytowane przez mancat ; 06-04-2010 o 19:45
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2010, 21:56   #700
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio gdy było cieplej ok 16-18 st. C, jeździłem z klimą i ledwo chłodziła na 2 biegu wentylatora i temp. ustawionej na min. Wymieniono filtr przeciwpyłkowy, był zapchany i po prostu nie potrafił przepuścić przez siebie odpowiedniej ilości powietrza. Przebieg, nieco ponad 14000 km, koszt 150 zł (filtr z wymianą). Trochę szybko się skończył, myślałem, że wytrzyma do pierwszego przeglądu. Doradca powiedział mi, że mieli już przypadek wymiany po niespełna 6000 km. No cóż, może nowy będzie lepszy...?
Tutaj raczej bym obarczał układ sterowania klimą i specyficzną pogodę. Miałem to samo i strasznie mnie denerwowało, że przy 16 stopniach na dworze idzie się ugotować w aucie (w kurtce co prawda), a sprężarka włączała się i wyłączała co jakiś czas. Założę się, że jak zrobi się dużo cieplej, to będzie wszystko ok. Sprawdź przy najbliższej okazji jak będzie słońce i mniej niż 20 stopni, czy nie będzie podobnie. Ustawienie na min pomaga, bo chłodzi, ale fakt słabo dość, jakby pół mocy.
A jak ustawisz temperaturę klimy na 20 stopni, a na zewnątrz jest 16-18 to układ będzie grzał o te kilka stopni - tak miałem. Nie wiem tylko czemu czujnik wewnątrz nie rozpoznaje, że jest cieplejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania