Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-04-2010, 22:54   #11
Kipa
ford::advanced

Model: Mondeo 5DR MK4
Silnik: 2,0 145 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: "przełącznik" pod gazem po pierwszym uruchomieniu

1. Dziura przy ruszaniu przy ok 1300 obrotów - pisałem
2. Zapala jakby na trzy, a nawet dwa cylindry - pisałem
3. Mrowienie pod pedałem gazu - jak się włączają układy kontroli trakcji, wyraźnie wyczuwalne - wielu pisało (tyle że na śliskim to naturalne, teraz już po zimie nie) więc może się włączają tego typu układy, choć nie powinny.

Kipa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2010, 23:44   #12
ernestpierwszy

Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h

Cytat:
Napisał pafka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak napisalem w temacie, po uruchomieniu silnika, po kilku sekundach jazdy pod pedałem gazu czuć (też delikatnie słychać) jak by coś się załączało.
U mnie też to jest. Pewnie u każdego z Nas, tylko część osób nigdy tego nie wyczuje. Pedał gazu jest "elektroniczno-mechaniczny" więc tam coś może się załączać, przełączać itp.
Dla mnie to normalne i już. Samochód naszpikowany jest elektroniką...

Uwaga>>> mam automata i mój pedał gazu może jest "bardziej" elektroniczny, bo musi sterować skrzyniąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bez samochodu

Ostatnio edytowane przez ernestpierwszy ; 19-04-2010 o 09:35
ernestpierwszy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 08:20   #13
kristof70
FCP member

Model: Mk4 Mondeo TitaniumX
Silnik: 2.0 Duratec 145KM
Rocznik: 05.2009

No to ja jestem z tych co nie wyczuwają tego, przynajmniej na razie.
kristof70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 11:15   #14
pafka
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nic takiego nie odczuwam..... kurna pewnie jutro odczuje po Twojej sugestii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

nie a tak poważnie to nic takiego nie występuje u mnie . Jaki masz soft w swoim ? W zegarach ?? Jak włączysz komputer pokladowy i czytasz opcje to jakie tam są ?Takie jak: odległość(inaczej chwilowe spalanie), średnia prędkośc .... itd ... to masz ??

w sofcie mam wszystko o czym piszesz, powinien być aktualny, w końcu z lutego 2010.

w sumie jak piszecie, tyle elektroniki jest że może się coś załączać, ale nie powinno tak wyczuwalnie.

oczywiście nikogo nie namawiam do odczuwania tego samego co u mnie pod pedałem gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a co do dziury ok 1300 obrotów - zerknę dzisiaj czy to nie przypadkiem w tym miejscu

Ostatnio edytowane przez pafka ; 19-04-2010 o 11:17
pafka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 13:33   #15
kneflik
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008

U mnie Ok. Nic nie czuje. Poza dreszczem emocji... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kneflik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 14:33   #16
Leonzaw

Model: Mondziak MKIV Titek
Silnik: 2,0 DURATEC
Rocznik: 06.2008

wiesz co ja śmigam takim modelem od połowy 2008r. i nic takiego nie czułem (oczywiście poza dziurą tak przy 1300 obrotów - mega mnie denerwuje) ... ale dzis specjalnie wyłączę climę, radio i posłucham aczkolwiek nic takiego nie odczułem do dziś ...

poza tym, gratuluję wyboru świetnego auta!!!
http://lh3.ggpht.com/_mXbuixnOU84/S7...eonzaw%202.JPG
Leonzaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 14:51   #17
pafka

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2010

podpowiem tylko, żebyś jechał kilka sekund - myślę że maks. 6 na jedynce, spokojnie , z pedałem gazu wciśniętym na 50 proc, powiedzmy, wtedy u mnie się pojawia.

Bo jak nie wiem jaka jest przyczyna powstawania, to zawsze może się pojawić podczas zmiany biegów.
pafka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 18:48   #18
Quasi123

Model: Mondeo MKIV
Silnik: Duratec 2.0
Rocznik: 2008

Witaj,
Zauważam podobny objaw u siebie, chociaż opisałbym to inaczej. Mam wrażenie jakby następowało chwilowe pulsowanie pedału gazu i tak jakby pedał sie ślizgał (trochę podobny efekt do tego, kiedy załącza sie kontrola trakcji). Trwa to mniej niż sekundę i tylko na pierwszym biegu. Zauważam to zwykle rano po wyjeździe z garażu, więc mam wrażenie, że ma to miejsce po dłuższym postoju albo po prostu później nie zwracam na to uwagi. Może to jest ta dziura o której pisali wcześniej inni koledzy??? W każdym razie jest to wyczuwalne pod noga i nie towarzyszą temu żadne efekty dźwiękowe. Można sie przyzwyczaić. Mnie natomiast zaczynają ostatnio irytować automatyczne wycieraczki, z którymi coś jest chyba nie teges (prawdopodobnie czujnik zalicza padaczkę) oraz efekt dźwiękowy, który pojawia sie przy zwolnieniu pedału hamulca. Gdy stoję w korku na hamulcu, to po wrzuceniu jedynki w momencie zwalniania hamulca jest takie klapniecie. Być może cos się poluzowało, bo wcześniej tego efektu nie doświadczyłem.
A przy okazji małe pytanko do Leonzaw jeśli można, jako że ja podobnie jak Ty śmigam po Wrocku, to byłbym Tobie wdzięczny gdybyś pochwalił się ile po mieście spala Twoje cudo. Ja nie mogę zejść teraz poniżej 12,5l (w zimie 13,5l) na 100 km. Fakt, że robię krótkie 10 km przeloty często w korkach, ale mimo wszystko trochę dużo i to bez żyłowania silnika. Pozdr.
.
Quasi123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2010, 07:48   #19
kristof70
FCP member

Model: Mk4 Mondeo TitaniumX
Silnik: 2.0 Duratec 145KM
Rocznik: 05.2009

Cytat:
Napisał Quasi123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witaj,
oraz efekt dźwiękowy, który pojawia sie przy zwolnieniu pedału hamulca. Gdy stoję w korku na hamulcu, to po wrzuceniu jedynki w momencie zwalniania hamulca jest takie klapniecie. Być może cos się poluzowało, bo wcześniej tego efektu nie doświadczyłem.
A nie masz HLA ? System wspomagania ruszania pod górę. Stoisz na hamulcu na wzniesieniu i w czasie ruszania system "trzyma" auto w miejscu jak przekładasz noge z pedału hamulca na pedał gazu. Tylko, że u mnie nie ma żadnego klapnięcia jak to określiłeś. To działa około 2,5 do 3 sekund, potem jeśli stałbyś nadal w miejscu system się wyłącza i słychać dźwięk i info na konwersie.
kristof70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2010, 10:07   #20
Kipa

Model: Mondeo 5DR MK4
Silnik: 2,0 145 KM

Cytat:
Napisał Quasi123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Ja nie mogę zejść teraz poniżej 12,5l (w zimie 13,5l) na 100 km. Fakt, że robię krótkie 10 km przeloty często w korkach, ale mimo wszystko trochę dużo i to bez żyłowania silnika. Pozdr.
.
Nie ma szans na niskie spalanie w takich warunkach. Jazda na odcinku 10 km to się dopiero silnik zagrzeje - czyli prawie cały czas na ssaniu, jak do tego dołożymy miasto, czyli ciągle na niskich biegach - dużo spalisz, mało ujedziesz. Mnie w mieście pali 10 l/100km (teraz nie miałem dalszych tras i prawie pół baku wypaliłem z taką średnią), choć całą moja średnia jest dość niska, ale większość to dalsze trasy.
Kipa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk4

Zasady postowania