Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2010, 23:07   #81
maciekevi
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Xenony

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok to już lece do sklepu po nowe lampy, czy może mam teraz jechać do sprzedawcy który 2 lata temu sprzedał mi to auto ? Kto przy zdrowych zmysłach będzie pakował sie w dodatkowe koszty? Dziennie mijam dziesiątki samochodów które mają w zwykłe klosze wsadzone xenony i zamiast co raz mniej to co raz więcej takich samochodów.
Gdyby prawo było tak wspaniałe to te zestawy xenonowe nie były by dopuszczone do sprzedaży.
To tak jakby walczyć z wiatrakami.
...poza tym moje xenony nie oślepiają gdyż były ustawiane przez osobe do tego uprawnioną i nie raz widziałem jak świecą jadąc innym samochodem. Ustawiam je raz na kwartał i to wystarczy, czego nie można powiedzieć o nowych samochodach z których połowa ma ŹLE ustawione lampy!
Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie od dziś wszyscy jeździmy przepisowo, jak przestrzegać przepisy to wszystkie. Nadmierna prędkość jest bardziej nie bezpieczna niz brak spryskiwaczy. U mnie odcinek drogi 5km ma ograniczenie do 20stu. Troche to potrwa na szczęście kolejne 18km to już 50 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ludzie tutaj sie chwalą że na autostradzie śmigają po 200 i to jakoś jest zrozumiałe dla wszystkich.
Nie pochwalam kloszy które konstrukcyjnie nie są przystosowane do palników xenonowych, jednak nie mam nic do osób które mają lampy o takim przeznaczeniu, gdyż dobrze ustawione nie oślepiają, przecież budowa jest ta sama.
Niech mi ktoś poda racjonalny powód dla których muszą byc spryskiwacze, a nie mycie samemu świateł, oraz jak ma się samo-poziomowanie do dziurawych polskich dróg gdzie auto cały czas skacze góra, dół. Nie mam na myśli teraz przepisów, tylko czystą praktykę.
proszę: jedziesz drogą w taką pogodę, plucha, błoto, po 1 km masz już brudne reflektory od brudy, który wylatuje innym spod kół. Zatrzymujesz się, by wyczyścić i tak co chwilę? Brudny ksenon razi! Ja ostatnio przez takiego bym źle skończył, więc jestem wyczulony! Nie było Cię stać na fabryczny? To jeździj na halogenie!

Stary 05-01-2010, 02:08   #82
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał maciekevi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
proszę: jedziesz drogą w taką pogodę, plucha, błoto, po 1 km masz już brudne reflektory od brudy, który wylatuje innym spod kół. Zatrzymujesz się, by wyczyścić i tak co chwilę? Brudny ksenon razi! Ja ostatnio przez takiego bym źle skończył, więc jestem wyczulony! Nie było Cię stać na fabryczny? To jeździj na halogenie!
Przecież on jest fabryczny, ma soczewkę i przesłonę oddzielającą wiązkę światła do 90stopni ?! tyle że nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania.
-----
Najlepsze jest to właśnie, że wszyscy powtarzają to jak pacierz nie wiedząc po co tak naprawdę jest czyszczenie reflektora. Jeżeli chodzi o xenon to w przypadku zabrudzeniu klosza w znanej postaci napylenia brudu na lampę jego sprawność spada o 50% więcej niż lamp tradycyjnych. Mówimy o soczewkach - teraz innych się praktycznie nie robi. I taki stan rzeczy ma właśnie związek między innymi z rozproszeniem wiązki światła - ale w odniesieniu do kierowcy, a nie do innych użytkowników. Poza tym żeby uciąć dywagacje, jakby brud oślepiał, wyobraźcie sobie jak musiała by rozpraszać dopiero woda na kloszach, idąc tym tropem trzeba by mieć obok spryskiwaczy mechanizm wycierająco-czyszczący. Absurd.
Żaden spryskiwacz nie poradzi sobie z zaschniętym brudem, nawet myjka ciśnieniowa z stacji sobie z tym nie daje rady bez użycia detergentów z mikro "piaskiem".

O ile dobrze mi wiadomo Volvo do 2006 włącznie do każdych świateł miało wycieraczki, nie bez powodu tam były. Niestety cięcia kosztów robią swoje.
Inaczej ma się sprawa jeśli mówimy o lampach bez soczewkowych!

Pomijając kwestię razi czy nie razi. Komplet spryskiwaczy to wręcz śmieszna cena na allegro
Nawet nie 150zł więc zaopatrzę sie w to dla własnej wygody bo czyste światła lepiej rozświetlają drogę.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2010, 10:27   #83
maciekevi
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996

Cytat:
Pomijając kwestię razi czy nie razi. Komplet spryskiwaczy to wręcz śmieszna cena na allegro
Nawet nie 150zł więc zaopatrzę sie w to dla własnej wygody bo czyste światła lepiej rozświetlają drogę.
i nie oślepiają innychGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Szerokości kolego!
Stary 26-05-2010, 09:36   #84
Makiks
ford::average

Model: Mondeo MK III Titanium
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Mam Mondka MK III fabrycznie wyposażonego w ksenony, a co za tym idzie ma układ samopoziomowania i oczyszczania reflektorów. Przed zakupem tego samochodu koniecznie chciałem mieć go z takim rodzajem żarówek, bo strasznie mi się one podobały i zazdrościłem ich innym posiadaczom samochodów. Eksploatuję ten samochód już trzeci rok i powiem szczerze, że jeśli będę kupował następny samochód to sobie odpuszczę ksenony, no chyba że będzie miał fabryczne światła do jazdy dziennej. Przemawiają za tym względy ekonomiczne czyli cena żarówek ksenonowych. Poza tym pomimo nowych żarówek ich sposób oświetlania drogi nie powala na kolana i mam subiektywne wrażenie, że w poprzednim moim samochodzie reflektory z H1 lepiej sobie z tym radziły. To co napisałem nie jest formą pouczania innych lecz tylko podsunięciem myśli czy warto w to inwestować. Może tą kasę przeznaczyć na coś innego, np. polepszenie systemu audio albo chiptuning.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Makiks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2010, 10:04   #85
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Pewnie masz już wypalone odbłyśniki i dlatego świecą słabo. A co do ceny to chyba żartujesz. Xenony kosztują 100 zł za sztukę ale starczają na 5-10x dłużej, a jak zaczynają padać to widać to ładnie po kolorze i nie ma ryzyka niespodziewanego babrania się ze światłami mijania np. zimą w nocy w lesie, bo akurat jedna żarówka powiedziała papa.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2010, 11:12   #86
kordyl

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007

Potwierdzam słowa kolegi Rijndael, odbłyśniki prawdopodobnie do regeneracji. Pozdr
Stary 26-05-2010, 11:23   #87
dawidpl

Model: Mondeo
Silnik: 2,5 V6
Rocznik: 2003

U mnie też szykuje się regeneracja odbłyśników.... Potwierdzam na chwilę obecną mam lepsze światła w tico z 93r. ale co zrobic. To że w mondku ksenony są słabe to jeszcze wina malutkich soczewek.
Polecam ten post:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
kolega założył soczewki bodajże z audi. Ponoc bez porównania z serią
Stary 26-05-2010, 13:26   #88
Makiks

Model: Mondeo MK III Titanium
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Dziękuję za cenną uwagę, ale jednocześnie mam prośbę. Może ktoś ma namiary na zakład regenerujący odbłyśniki w Warszawie i co również jest istotne, a mianowicie ile to kosztuje.
Makiks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2010, 21:54   #89
Arek4791

Imię: Arek
Model: Mondeo MK3 FL
Silnik: 2.0 TDCI Ghia
Rocznik: 2004

Czytam i czytam i nic na ten temat, mam koledzy oryginalnie zamontowane lampy xenonowe, ale po włączeniu świateł po ciemku nie widze żeby te lampy się poziomowały (w poprzednim aucie było to bardzo dobrze widoczne jak strumien swiatla jechał w dół i w góre), a tu niestety tego nie ma, nie wiem czy mam uszkodzony jakiś czujnik czy może jeszcze coś innego???
Druga sprawa to światła do jazdy dziennej, częsciowo chodzi mi o to aby odbłyśniki sie nie wypalały a po drugie podoba mi się w skodach jak mają owe światła w lampach halogenowych, oczywiście wiadoma sprawa że w mondku nie moge włączyć halogenów choć pewnie nikomu by to nie przeszkadzało jak bym w dzień jeżdził tylko na halogenach, ale do rzeczy może ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby nie męczyć palników???
Jest mondeo 2.0 TDCi
Arek4791 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2010, 03:29   #90
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Xenony w mk3 wcale nie są takie złe. Ich główną wadą jest to, że są mało trwałe. I stąd głównie biorą się negatywne opinie. Ktoś ma nadpalone odbłyśniki, zmatowiałe soczewki, zużyte palniki po czym wstawia nowe soczewki z innego auta, nowe palniki i stwierdza, że seryjne światła są do niczego. Tyle, że w ten sposób porównuje nowy reflektor ze starym. To trochę tak, jakby zmienić np. stare, zużyte opony Continentala na nowe Micheliny i stwierdzić, ze Michelin jest 10x lepszy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście te xenony zaprojektowane jeszcze pewnie w poprzednim wieku nie są jakąś kosmiczną konstrukcją, ale o ile są w pełni sprawne to biją na głowę każde halogeny. Porównywałem je też np. z AFL Opla (uznawanymi za bardzo dobre) i jakiejś drastycznej różnicy nie widzę (po za brakiem AFL oczywiście). Świecą może nieco słabiej tuż przed autem, ale za to dużo bardziej równomiernie.

Ostatnio edytowane przez Rijndael ; 09-10-2010 o 03:31
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania