Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-06-2010, 21:19   #31
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28
Domyślnie Odp: Zmostkowany presostat - czy może być tymczasowo?

Dla mnie układ klimatyzacji jest zrozumiały. Dlaczego tego czujnika nie ma przy innych rodzajach sprężarek np SANDEN SD7V16?? Przecież we wszystkich układach klimatyzacji występuje parownik. Przemku widziałeś schemat klimatyzacji? Mogę Ci przesłać do 2.0 i inne materiały dot. klimatyzacji

Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2010, 21:31   #32
Grzaniec
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001

Czy mogę zrobić taki test czy to ryzykowne:
uruchomię auto, będzie pracowało na wolnych obrotach, przy zmostkowanych stykach 1 i 2 presostatu (odpowiedzialne za uruchomienie sprężarki) włączę klimę i poczekam czy się rozłączy samoczynnie - czy będzie pracowała cyklicznie? Jak długo mogę czekać? Oczywiście nie godzinę czy dwie - ale powiedzmy w ciągu 3-5 minut powinna się przynajmniej raz rozłączyć. Mogę taki test zrobić czy raczej jest ryzyko rozwalenia sprężarki w ciągu tych 5 minut?? Bo jak nie rozłączy powiedzmy w tym czasie - to znaczy, że za cykliczną pracę jest odpowiedzialny tylko presostat...
Jak sądzicie?
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2010, 21:36   #33
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

Najlepiej podpiąć wtedy manometry i wszystko będzie widać albo najpierw wypnij czujnik oszronienia i zobaczysz czy się załączy.
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2010, 21:40   #34
Grzaniec

Czujnik oszronienia kiedyś wyjmowałem z tej plastikowej obudowy, ale nie odpinałem go elektrycznie. Ale to logiczne, że klima pracowała z czujnikiem poza obudową - miał jeszcze mniejsze szanse na oszronienie.
A dostępu do manomentrów nie mam, a tylko dla testu nie uśmiecha mi się jechać do zakładu od klimy i płacić za test. Czekam na nowy presostat - sprzedawca obiecał, że dziś wyśle, więc jest szansa, że do czwartku moooże dojdzie. Wtedy mam szansę jeszcze go w piątek wymienić (na szczęście to niewielka robota). Jeżeli nie dojdzie - w sobotę wyjeżdzam z klimą, która albo się załączy albo nieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.....jeżeli nie zdążę wymienić presostatu, mam nadzieję, że nie będzie tylko upału, bo będę jechał jakieś 6h z dwójką dzieci (1 rok i 6lat):/
Stary 22-06-2010, 23:00   #35
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999

Powiem tak, montowałem od podstaw klimę w moim poprzednim aucie Mondeo włącznie z dorobieniem całej elektryki więc działanie klimy nie jest dla mnie tajemnicą. W Mondeo nie ma czujnika oszronienia a jakoś sprężarka działa cyklicznie. W Ford TIS jest opisane jak działa klima i stąd wiem to co wiem.

Ford Galaxy 1999, 2,3+LPG, automat, GHIA, kapitańskie fotele - wspaniały towarzysz podróży
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2010, 13:37   #36
Grzaniec

No i mam nadzieję, że mój problem się skończy!!
Mówcie, co chcecie, ale muszę pochwalić Pocztę Polską. Jestem miło zaskoczony. Wczoraj zamówiłem presostat. Poprosiłem sprzedawcę, by jeszcze wczoraj wysłał paczkę. Przed chwilą dzwonił pracownik poczty, że ma dla mnie przesyłkę :o Jak dobrze pójdzie, dziś po południu wymienię presostat i wyruszę w sobotę w drogę ze sprawną klimatyzacjąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-06-2010, 20:12   #37
Grzaniec

No to po zawodachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mimo, że presostat dotarł na czas, wyruszam w podróż z niedziałającą klimą. I to nie jak do tej pory, że czasem się uruchamiała - teraz nie uruchomi się na pewno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałem wymienić presostat. Niestety - dotknąłem się tylko z kluczem, by go wykręcić, a układ się rozszczelnił, cały czynnik uszedł w diabły. Okazało się, że ukręciło się mocowanie presostatu - ten kawałek rurki aluminiowej z gwintem. I żebym jeszcze jakoś mocno ciągnął kluczem - zdążyłem go założyć i lekko nacisnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak więc po powrocie z urlopu zaczynam poszukiwania rurki, w której siedzi presostat. Koledzy - pomóżcie z namierzeniem numeru tej rurki. Na forum znalazłem taki oto schemat, ale nie widzę numeru tej części:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Panowie i co - nikt nie pomoże z nr tej rurki? Dzwoniłem do serwisu - cena 230zł i nie mają na stanie. Zastanawiam się, czy zamawiać - może jak miałbym nr katalogowy, udało by się znaleźć gdzieś taniej?? Jak sądzicie - a może to dobra cena (mam trochę rabatów z racji serwisowania floty firmowej) i nie warto szukać??

Ostatnio edytowane przez Grzaniec ; 25-06-2010 o 09:53
Stary 05-08-2010, 20:59   #38
WIECHOO1
ford::amateur

Imię: Wiesiek
Model: GALAXY GHIA
Silnik: 2,3 KAT DOHC 16V
Rocznik: 1999

Witam, miałem podobną sytuację, chciałem wymienić presostat (ponoć miało być bez rozszczelnienia układu), ale niestety cały czynnik poszedł w powietrze. Założyłem nowy presostat, nabiłem czynnikiem no i kicha, dalej to samo, czasami się włącza, czasmi nie. Dobrałem się w końcu do przekaźnika z czujnikiem odszraniania i to był strzał w dziesiątkę, on był przyczyna całej bolączki. Narazie go zmostkowałem, chcę go wymienić , ale nigdzie go nie idzie dostać. W jakich modelach on występuje, czy tylko w MKI 2,3?
WIECHOO1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2010, 23:28   #39
Grzaniec

W MK2 też - mam dokładnie ten sam problem. Raz na jakiś czas klima nie chce chodzić, mimo, że po rozruchu silnika startuje praktycznie zawsze. Wiem już, że winny jest układ czujnika oszronienia. Pisałem tu na forum i podawałem linka do aukcji takiego układu za c.a. 30zł, który z powodzeniem zastąpi fabryczne rozwiązanie - poszukaj moich postów. W tej chwili założyłem przełącznik, który w przypadku, gdy klima nie wystartuje po rozłączeniu przez oszronieniowy, zwiera mi styki tego czujnika, co powoduje załączenie klimy. IMO nie powinien być cały czas zwarty ten czujnik, bo możesz zamrozić (oszronić) parownik - sprężarka w 2.3 ma stałą wydajność. Dlatego ja w przypadku gdy czunik fabryczny się zawiesza, włączam klimę dodatkowym włącznikiem, ale za jakiś czas ją rozłączam - choćby na krótko, po to, by nie dopuścić do zaszronienia parownika. Wkurza mnie takie rozwiązanie, ale nie mam czasu założyć tego układu zastępczego z allegro. Oryginał kosztuje ponoć 350zł i dostępny jest tylko w ASO. Wybieram rozwiązanie za 1/10 tej cenyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-08-2010, 23:50   #40
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS

Cytat:
Napisał Grzaniec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....
Panowie i co - nikt nie pomoże z nr tej rurki?....
Jesli cie to jeszcze ratuje to nr 7M3 820 720 C, nie widzałem wczesniej twojej prośby...

Pozdr.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
presostat , zmostkować prestotat , zmostkowanie

Zasady postowania