Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2011, 13:17   #21
chasm
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
Domyślnie Odp: podgrzewacz płynu na spaliny??

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
za małe, muszę wyłączyć przednią szybę i ponownie ją włączyć po chwili ale bardziej zależy to chyba od stanu akumulatora niż alternatora bo w dieslach był tylko jeden amperaż altka. 90 były chyba tylko w benzynie.
Hmmm możesz rozwinąć ? Ja u siebie z testu zegarów włączyłem napięcie w instalacji (oznaczone chyba jako batt) i po odpaleniu (pewnie włącza się podgrzewacz PTC - muszę sobie dorobić dodatkowe kontrolki jego stanu pracy, czy jedna świeca czy trzy) mam 14,4; po włączeniu świateł 13,8; po włączeniu szyb spada do 12,5 i po jakichś 7s słychać stuknięcie przekaźnika i znów jest 13,8 (sterownik wyłącza podgrzewacz?).

Poza tym może trochę OT - ktoś wie jak jest z altkami? Nie jest właśnie 90A w dieselkach? na logikę masz rację, ale ...

chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2011, 19:09   #22
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001

A może ten podgrzewacz/wymiennik to jest jakiś trop do niedogrzewania się silnika. Tylko tam za bardzo nie ma się co popsuć. Może wymyślam, ale ja już sprawdziłem chyba wszystkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-01-2011, 19:22   #23
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał marek2907 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
znalazłem na allegro coś takiego ponoć do mondeo mk3
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
zerknijcie i wypowiedzcie się w tym temacie
To nie jest podgrzewacz płynu (chociaż go podgrzewa), lecz chłodnica gazów spalinowych zaworu EGR instalowana w celu optymalizacji emisji spalin.
Zawracane gazy spalinowe podczas przepływu przez EGR są schładzane przed wejściem do kolektora wlotowego. Schładzanie powrotnych gazów spalinowych obniża temperaturę spalania w silniku i zmniejsza zawartość NO2 (tlenków azotu).

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-01-2011 o 19:43
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2011, 19:24   #24
chasm

Cytat:
Napisał Luk@s Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może ten podgrzewacz/wymiennik to jest jakiś trop do niedogrzewania się silnika. Tylko tam za bardzo nie ma się co popsuć
Jeśli chodzi o PODGRZEWACZ PŁYNU PTC mogą się przepalić świece - warto sprawdzić, a nie zastanawiać się.

Trochę wchodzimy w OT...

Ciekawe przy jakich warunkach i ile świec w PTC się włącza.
Chyba w TIS napisali, że poniżej 5stC powietrza (ciekawe czy zewnętrznej czy zasysanego powietrza) i poniżej 71stC silnika włącza się PTC.
Ale tam są dwa obwody: jedna i dwie świece. Może być tak:
poniżej 5stC - jedna świeca
poniżej 0stC - trzy świece.

A może inaczej:
poniżej 5stC - jedna świeca
poniżej 0stC - dwie świece.
poniżej -5stC? - trzy świece.

Ktoś to mierzył/sprawdzał?

Muszę sobie chyba wyprowadzić kabelki bezpośrednio z podgrzewacza gdzieś na kontrolki LEDowe wo wnętrza i obserwować jakiś czas.

Ostatnio edytowane przez chasm ; 10-01-2011 o 19:27
Stary 10-01-2011, 20:55   #25
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał chasm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o PODGRZEWACZ PŁYNU PTC mogą się przepalić świece - warto sprawdzić, a nie zastanawiać się.
Sprawdzam profilaktycznie każdej jesieni.
Warto też czytać ze zrozumieniem. Napisałem coś o PTC. O ile się nie mylę temat dotyczy podgrzewacz płynu na spaliny/chłodnicy gazów spalinowych zaworu EGR. Dzięki wojtekjanus za wyjaśnienie co to dokładnie jest. Kwestia jest taka o ile to coś może podgrzać płynGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-01-2011, 21:13   #26
marek2907
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał romekcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pasują ISKRA 11 721 080 (są odpowiednikiem oryginałów), no i są na 13,5V. Cena w InterCars to niecałe 44zł za sztukę.

To jest to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to że pasują to ja doskonale wiem
ale jak ostatnio pytałem w Ostrołęce to była 1(słownie jedna) sztuka we Wrocławiu.
jeśli ktoś ma dojscie do nowych świec ja z wielką chęcią kupię i dopłacę
u mnie spalone są wszystkie 3 sztuki
marek2907 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2011, 23:24   #27
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał chasm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hmmm możesz rozwinąć ?
jak włączę silnik to od razu załącza się ukłąd grzania przedniej i tylnej szyby (poniżej 3 stopni na plusie) i wtedy nie załącza się układ świec bo z PCM sygnał jest ok +2,0 V a napięcie ładowanie przy przedniej szybie powoduje obniżenie napięcia ładowania do 13 z kawałkiem więc różnica napięć jest poniżej 12,0 V a przekaźniki PTC przy napięciu poniżej 12,0 V nie włączają się więc muszę wyłączyć na chwilę szybę przednią i wtedy PTC startuje i wtedy ponownie mogę włączyć przednią szybę. jeszcze nie sprawdzałem czy po wyłączeniu grzania świec żarowych PTC się włączy bez kombinacji z przednią szybą. mam w obwody PTC podłączone diody sygnalizujące napięcie w układzie i stąd moje obserwacje na temat działania PTC
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2011, 08:22   #28
chasm

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam w obwody PTC podłączone diody sygnalizujące napięcie w układzie i stąd moje obserwacje na temat działania PTC
To może odpowiesz na moje wcześniejsze pytanie/rozważania co do warunków i sztuk włączanych świec? w PTC
I jeszcze przy okazji - mam zamiar to zrobić, ale nie mam warunków "garażowych" by testować różne możliwości, a Ty już przez to przeszedłeś - skąd najłatwiej wziąć sygnał ? ze sterowania przekaźnikami, z przekaźników czy spod auta z PTC (chodzi mi o ciągnięcie kabelków).

Ostatnio edytowane przez chasm ; 11-01-2011 o 08:30
Stary 11-01-2011, 10:17   #29
romekcz
ford::average

Imię: Romek
Model: Mondeo seria 40 (TREND)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał marek2907 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to że pasują to ja doskonale wiem
ale jak ostatnio pytałem w Ostrołęce to była 1(słownie jedna) sztuka we Wrocławiu.
jeśli ktoś ma dojscie do nowych świec ja z wielką chęcią kupię i dopłacę
u mnie spalone są wszystkie 3 sztuki
Podałem stronę sklepu intercars. Ja ostatnio u nich kupowałem.
romekcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2011, 14:00   #30
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
skąd najłatwiej wziąć sygnał ?
najłatwiej ze świec, z przekaźników jest trochę więcej dłubania
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania