Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2011, 13:41   #51
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: parowanie szyb

Cytat:
Napisał Ramzik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zarówno w Maxiu jak i w Kudze - kolega patrzył na sprężarkę.
Doczytałem się też w instrukcji, że przy funkcji max uruchamia się klimatyzacja i następuje blokada recyrkulacji - cytuję: "Po naciśnięciu przycisku max powietrze z zewnątrz będzie wprowadzane do wnętrza pojazdu, a klimatyzacja jest włączana automatycznie...."
Pytam się bo tak nawiasem mówiąc mam do czynienia często z niewiedzą ludzką jak działa elektromagnetyczne sprzęgło sprężarki i nie bierzcie tego do siebie ale dzisiaj sprawdzałem w C maksie z 2010 roku i klima się nie załącza przy 1.5C .Nie chcę podważać waszej wiedzy na temat klimatyzacji ale opiszcie proszę po czym twierdzicie patrząc na sprężarkę że ona pracuje b na wyświetlaczach klimatroników forda pojawia się info o pracy klimy A/C ON ale to tylko info na wyświetlaczu natomiast klima -NIE DZIAŁA

Poza tym kolego ktoś tu kogoś wprowadza w błąd tak się składa że uzyskałem dostęp do instrukcji od Kugi C-MAXa (oficjalna strona ford polska)oto cytat słowo w słowo dotyczące funkcji MAX

Odmrażanie i odparowywanie szyby przedniej;

Naciśnij przycisk odmrażania i odparowywania szyby przedniej. Powietrze z zewnątrz będzie wprowadzane do wnętrza pojazdu. Klimatyzacja jest włączana automatycznie. Dopóki rozprowadzanie powietrza będzie ustawione w tym położeniu, nie można wybrać recyrkulacji powietrza.
Prędkość dmuchawy i temperatura regulowane są automatycznie i nie można ich ustawić ręcznie. Dmuchawa jest ustawiona na wysoką prędkość a temperatura na HI.

Coś chyba nie tak w stosunku do tego co wypisujesz w tym wątku po pierwsze nie uruchamia się obieg zamknięty
oto twoie słowa-Ja dzisiaj sprawdziłem i u mnie funkcja max uruchamia ogrzewanie obu szyb, zamyka obieg powietrza

a po drugie jest jasno napisane klimatyzacja uruchamia się automatycznie anie za każdym razem co sugeruje że klima włączy się lub nie w zależności od np .temp zewnętrznej.

Ostatnio edytowane przez Matych ; 23-01-2011 o 14:16
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2011, 15:31   #52
Ramzik
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Kuga AWD MPS6 / C-Max
Silnik: 2.0 163KM / 2.0 136KM
Rocznik: 2010 / 2010

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odmrażanie i odparowywanie szyby przedniej;

Naciśnij przycisk odmrażania i odparowywania szyby przedniej. Powietrze z zewnątrz będzie wprowadzane do wnętrza pojazdu. Klimatyzacja jest włączana automatycznie. Dopóki rozprowadzanie powietrza będzie ustawione w tym położeniu, nie można wybrać recyrkulacji powietrza.
Prędkość dmuchawy i temperatura regulowane są automatycznie i nie można ich ustawić ręcznie. Dmuchawa jest ustawiona na wysoką prędkość a temperatura na HI.

Coś chyba nie tak w stosunku do tego co wypisujesz w tym wątku po pierwsze nie uruchamia się obieg zamknięty
oto twoie słowa-Ja dzisiaj sprawdziłem i u mnie funkcja max uruchamia ogrzewanie obu szyb, zamyka obieg powietrza

a po drugie jest jasno napisane klimatyzacja uruchamia się automatycznie anie za każdym razem co sugeruje że klima włączy się lub nie w zależności od np .temp zewnętrznej.
Dokładnie - przedstawiłeś cały cytat z instrukcji odnośnie odparowania szyb
Faktycznie, mój błąd - chodziło mi o to, że nie da się zamknąć obiegu powietrza - sorry źle się wyraziłem i chyba trochę namieszałem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja się na tym do końca nie znam więc znajomy to sprawdzał i twierdzi, że klima załącza się do 1 stopnia - poniżej 1 stopnia się już nie uruchamia - ale wychodzi, że dolną granicą jest 1, a nie 4 stopnie.
Ramzik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2011, 16:07   #53
Matych

Nie bierzcie tego do siebie ale nie jestem też pewien co do diagnozy twojego kolegi-odnośnie pracy sprężarki klimy w focusie moim przy 2 stopniach z haczykiem nie jestem w stanie uruchomić sprężarki choć na wyświetlaczu będzie symbol A/C ON a u innych kolegów z forum nawet przy wyższych ok. 3C

CO DO PRACY UKŁADU ZAMKNIĘTEGO POWIETRZA(TZW.RECYRKULACJI)-naciśnięcie przycisku MAX nie powoduje w Fordach jego włączenia.
Stary 23-01-2011, 17:57   #54
Ramzik
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Kuga AWD MPS6 / C-Max
Silnik: 2.0 163KM / 2.0 136KM
Rocznik: 2010 / 2010

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
CO DO PRACY UKŁADU ZAMKNIĘTEGO POWIETRZA(TZW.RECYRKULACJI)-naciśnięcie przycisku MAX nie powoduje w Fordach jego włączenia.
Tak jest - potwierdzam.

Cytat:
przy 2 stopniach z haczykiem nie jestem w stanie uruchomić sprężarki choć na wyświetlaczu będzie symbol A/C ON a u innych kolegów z forum nawet przy wyższych ok. 3C
Co do temperatury to postaram się to ustalić jakoś inaczej - jak coś potwierdzę to dam oczywiście znać.
Ramzik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2011, 21:41   #55
kelus
ford::beginner

Model: Focus Mk III FL
Silnik: 1,5 EcoBoost 150KM

Witam. Akurat zajmuję się klimatyzacją, ale nie w samochodach tylko w budynkach. Napiszę pokrótce czemu klima nie działa przy niskich temperaturach. Żeby czynnik chłodniczy (freon) krążył w układzie musi być wytworzona różnica ciśnień, która zależy od temperatury skraplania i parowania. Temperatura parowania wynosi tu dla uproszczenia około 3 stopni. Dlatego 3, żeby parownik nie zamarzł (wilgoć w powietrzu). Ciśnienie skraplania zależy od temperatury na zewnątrz. Tak więc jak spadnie temperatura do 4 stopni to nie ma już odpowiedniego ciśnienia, by czynnik płynął, więc zabezpieczenie nie pozwala odpalić sprężarki. Tak jest przy prostych układach chłodniczych na R134a. Oczywiście temp parowania może być poniżej 0 stopni, ale nie chcę gmatwać.
kelus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2011, 23:28   #56
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Temperatura parowania wynosi tu dla uproszczenia około 3 stopni
Oczywiście temp parowania może być poniżej 0 stopni, ale nie chcę gmatwać.

No to żeś Nam wyjaśnił temat:-)
Stary 26-01-2011, 00:02   #57
Matych

AVE-dzięki

Zatem porady i zalecenia w prasie branżowej typu Auto-świat i wiele innych ,odnośnie konserwacji układu klimatyzacji można sobie darować poniżej 4 stopni+ bo klimatyzacja i tak nie zadziała-i przypuszczam że tak jest też w innych markach nie tylko w fordzie-w końcu są ludzie odpowiedzialni za konstrukcję układu klimy co się na tym znają np. KELUS

Ostatnio edytowane przez Matych ; 26-01-2011 o 00:10
Stary 26-01-2011, 20:55   #58
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

W octavce podobno odpalasz klimę kiedy chcesz, nie wiem jak w VW.

Wszystko super, ale przecież jak silnik się zagrzeje, to w komorze jest już znacznie więcej nież 3 stopnie, nawet jakby na zewnątrz było -30 stopni. Zatem trochę bez sensu to zabezpieczenie, albo raczej można było to trochę inaczej rozwiązać, ale pewnie sztab inżynierów nad tym dumał :-)
Stary 26-01-2011, 21:17   #59
Szejk.Ahmed
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: T
Silnik: Najlepszy
Rocznik: 2016

a pomyśleliscie o skraplaczu przy minusowych temp.
Stary 26-01-2011, 21:46   #60
Matych

No właśnie czegoś tu nie rozumiem czynnik chłodniczy rozpręża się na parowniku ze stanu ciekłego w lotny schładzając go i przepływające przez niego powietrze ,dalej wędruje na skraplacz chłodnicę gdzie jego temperatura jest obniżana aby jego stan z lotnego po odparowaniu na parowniku zmienił się na ciekły i dalej w stanie ciekłym podawany jest na sprężarkę gdzie stłoczony ponownie wędruje na parownik i tak w koło(w skrócie) zawsze sądziłem że im niższa temp. na chłodnicy (skraplaczu) tym lepsze warunki do zmiany stanu skupienia ale wtedy czynnik (jesli jest za bardzo schłodzony)nie popłynie dalej do spręzarki ja tak to rozumię-jeśli pi... bzdury niech ktoś sprostuje.
Odpowiedz

Zasady postowania