Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-05-2011, 21:26   #81
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Skoro juz sprawa wyjasniona to jeszcze jedno pytanie do kolegi... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał marcinv530erx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podaje printscreena
Czy musze sie rejestrowac aby miec dostep do tego Etisa?
Mozna o jakies informacjie w sprawie tego tisa...jesli nie na forum to prywatnie?

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 22:22   #82
marcinv530erx
ford::average

Imię: marcin
Model: Focum MK2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2006

Witam ponownie po pierwsze nie uznaje ze forum badz informacje wymieniane na tym forum powinno byc prywatne jezeli chcesz należyć do forum wyrażasz zgode na (godzisz sie ) na wymienianie informacji jawnie czyli pomagsz innym bo na tym polega to forum .

O etisie nie dasz rady sie zalogowac chyba ze jestes autoryzowanym serwisem.
Jest to baza dancyh odnosnie wszystkich modeli forda od roku 1989 modelu Oriona na rynek europejski(ON LINE oczywiscie ).Ja mam wersje na płytce odpowiednio zatabletkowana przez co ma aktualizacje nawet ze stycznia 2011 czyli bardzo aktualne. Chciałem a w sumie pracuje nad tym żeby udostępnić to publicznie także w najbliższym czasie możesz sie spodziewać że zrobie wersje do ściągniecia z neta (np. rapidshare) z odpowiednią instrukcją do zainstalowania (tylko po to żeby pomagać innym.)
A tak ogólnie to bedziesz pierwszą osobą która dosatnie namiary na to bo bardzo mi sie dobrze dyskutowało z tobą na temat tej klimatyzacji . Pozdrawiam

Kilka printscreenów z programiku.Jak bedziesz potrzebował jakiś informacji wal śmiało .
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216 ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
marcinv530erx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 22:51   #83
mjprzem

Cytat:
Napisał marcinv530erx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam ponownie po pierwsze nie uznaje ze forum badz informacje wymieniane na tym forum powinno byc prywatne jezeli chcesz należyć do forum wyrażasz zgode na (godzisz sie ) na wymienianie informacji jawnie czyli pomagsz innym bo na tym polega to forum..
Rownież sie z tym zdaniem zgadzam i bardzo popieram takie podejscie tylko chodzilo o kwestie legalnosci bo nie chcialem aby nikt sie narazal z mojej strony. Ale wielkie dzieki za info i bede z nie cierpliwoscia czekał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale nie rozumiem jednego...zadałeś mi pytanie odnośnie czujnika wysokiego cisnienia w tej klimatyzacji...czy to było pytanie pod chwytliwe..? sprawdzające? po tym co pisałeś wnioskowałem ze powinieneś sam to wiedzieć i troszkę sie dziwiłem ze sie o to pytasz... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-05-2011, 23:17   #84
qlas
ford::beginner

Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003

Szanowni koledzy,
od dawna śledzę wątek i nigdzie nie znalazłem żadnej podpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

1. Czemu sprężarka klimatyzacji w czasie pracy różnie obciąża silnik?
2. Jaki wpływ na obciążenie ma zawór rozprężny i w jakim zakresie?
qlas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 23:42   #85
mjprzem

odpowiem zanim usne, bo i mnie juz ten temat wymęczył Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1- roznie obciaza silnik.. bo raz chodzi raz przestaje i to jest zalezne takze od temperatury zewnetrzej ile wlasnie chodzi i jakie cisnienia w niej będą a zatem z jakim obciążeniem pracuje w danej chwili. Im dłuzej chodzi tym wieksze roznice cisnien i tym bardziej obciazona sprezarka, a i wydajniejsza klimatyzacja-ale pozniej sie rozłącza i przestaje.

2-w fordzie niema zaworu rozpreznego...nie wiem jak nowe fordy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No chyba że ford robił jakiś wyjatek ale wszystkiego moge niewiedziec.
Za to jest dysza rozprezna i to ona ma wplyw ...
Jesli bedzie zatkana... to sprezarka bedzie szybko nabijala cisnienie a klimatyzacja bedzie slabo chlodzila, natomiast jesli bedzie dziurawa to sprezarka niebedzie mogla cisnienia wytworzyc i bedzie caly czas pracowala i tez bedzie slabe chlodzenie bo niebedzie rozprezania czynnika tylko przepompowywanie.

Ogólnie sprezarka ma moc okolo 5kW-strzelam i niewiem dokladnie napewno,
Ale wiec to niejest znikoma liczba zwazywszy ze jadąc spokojnie samochodem potrzebujemy powiedzmy okolo 10-15kW. Wiec niema sie co dziwić ze odczuwamy kiedy spręzarka pracuje.
Stary 04-05-2011, 19:18   #86
larkowiec
ford::average

Model: Fiesta, Smaxio
Silnik: 1.25 16V, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2006

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przyjmij ze dla 20'C pracuje nie mniej jak 30sek
a dla 25'C nie mniej jak 60sek.

Oczywiscie nawiew z zewnatrz na kratki i nadmuch nie mniej jak 2-3 bieg.

Pierwsza metoda okresla czy wlasnie niedochodzi zo zby czestego rozlaczenia sprezarki, z powodu malej ilosci czynnika.

Ale oprócz tej metody warto jest zrobic test rozłączeń przy 1500rpm jak podaje producent.
Wtedy jesli sprezarka chodzi wystarczająco długo czyli okolo 6-12sek przy 25'C i przerywa prace na okolo 5-10sek to mozemy stwierdzic ze wszystko jest OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiscie powinna schladzac do temp. okolo 5'C a nie wyzej.
Dzięki za wyjaśnienie. Jak dobrze zrozumiałem te dwie metody się uzupełniają.
A jak się ponownie ociepli to sprawdzę czy mi klima dobrze działa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
larkowiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2011, 20:12   #87
newpolish
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX MK2
Silnik: 2,0 TDCi 150/180 PS
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2-w fordzie niema zaworu rozpreznego...nie wiem jak nowe fordy
W nowym focusie MK3 znajduje się zawór rozprężny zaraz pod podszybiem w rejonie gdzie przewody przechodzą z komory silnika do przedziału pasażera.
newpolish jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2011, 20:38   #88
qlas
ford::beginner

Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003

Sprawdziłem dzisiaj pracę klimatyzacji przy dzisiejszych temp.
Rano, kiedy było +2*C włączyłem tryb Auto na 22*C wewnątrz auta i wio do roboty. Podczas podróży oczywiście cały czas grzało. Po dojechaniu na miejsce, na biegu jałowym, mimo grzania, sprężarka cały czas chodziła. Czekałem ok 5 minut gapiąc się na wskaźnik poboru mocy i nic. Grzało, a sprężarka swoje. Pracowała.
Po pracy, kiedy było już ok 10*C na zewnątrz, wewnątrz było pewnie ponad 20*. Po uruchomieniu auta, nastąpiło krótkie mocne wietrzenie i nadmuch prawie ustał. Leciało lekko letnie powietrze. Podczas jazdy nie mam możliwości sprawdzenia czy sprężarka działa, ale podczas każdego postoju na każdych światłach pracowała.
Wiem to stąd, bo mam wskaźnik obciążenia silnika. Bierze od. 1.2 do 2 HP.
Wahania, to pewnie błąd pomiaru, ale też niekoniecznie, bo podczas startu wchodzi na 2.5 HP.

Byłem niedawno na kontroli i w układzie mam 740 g czynnika.
Wg Was powinna się rozłączać a tu nic. Czy ona musi chodzić cały czas? Na dworze jest przecież jeszcze zimno.
Uprzedzam pytanie. Kilka dni temu, kiedy nad asfaltem było 27*C, chłodziła normalnie, też nie wyłączając się.
qlas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2011, 20:52   #89
mjprzem

Cytat:
Napisał newpolish Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W nowym focusie MK3 znajduje się zawór rozprężny zaraz pod podszybiem w rejonie gdzie przewody przechodzą z komory silnika do przedziału pasażera.
w takim razie w nowszych klimach bedzie to drozszym zabezpieczeniem (zamiast dyszy zawor rozprezny) a wiec w tych przypadkach klimatyzacja moze tez gorzej chlodzic bo zawor rozprezny moze byc ograniczany temperaturowo i zabezpieczac parownik przed szronieniem czego niema w naszych starszych fokach.
Cytat:
Napisał qlas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....
Wg Was powinna się rozłączać a tu nic. Czy ona musi chodzić cały czas? Na dworze jest przecież jeszcze zimno.
Uprzedzam pytanie. Kilka dni temu, kiedy nad asfaltem było 27*C, chłodziła normalnie, też nie wyłączając się.
To niema nic do rzeczy..wszystko zalezy od warunków i testu który robisz.
Na wolnych obrotach raczej sie niepowinna rozłączać jak jest juz cieplo ale na wyzszych obrotach..1500rpm powinna sie rozłączać.
trudno powtarzac tylerazy jedno i to samo..wiec szukaj informacji wczesniej które były opisywane.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 04-05-2011 o 20:58
Stary 04-05-2011, 21:20   #90
newpolish
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX MK2
Silnik: 2,0 TDCi 150/180 PS
Rocznik: 2017

Cytat:
a wiec w tych przypadkach klimatyzacja moze tez gorzej chlodzic bo zawor rozprezny
Nie jest to zwykły zawór dławiący / rozprężny a nieco bardziej zaawansowany technologicznie dynks. Z danych z którymi się spotykałem to na testach z tym zaworem, klima miała wyższą sprawność.
newpolish jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania