![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#251 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-09-2009
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
|
to bardzo duzo a co tanszego zalozyc? same tarcze i klocki? Bosch? Ate? Febi? a moze przetoczyc na sanochodzie?
|
|
|
|
|
|
#252 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Ja mam już w garażu 4 komplety tarcz i klocków , poza tym sama wymiana tarcz i klocków nic nie dawała a raczej dawała ,ale tylko na chwilę ,dlatego wymieniłem też zaciski... i stąd ta cena ,mam nadzieję że wyczerpałem limit zmian tych rzeczy w samochodzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#253 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Mam przejechane niecałe 110km, miałem juz kilka kompletów tarcz i jeszcze więcej klocków. Aktualnie na przodzie mam gładkie ATE, na tyle fordowskie oryginały i na obu osiach klocki EBC Red Stuff. Przejechałem na tym zestawie ca. 10kkm, jego skuteczność jest dobra, nawet bardzo dobra ale od dłuższego czasu przy ostrzejszym hamowaniu odczuwam bicie na kierownicy i słyszę huczenie (na poprzednich kompletach było to samo). Na powierzchni przednich tarcz widać efekty przegrzania, są lekko fioletowe, mają mikropęknięcia. Oprócz tego wewnętrzne powierznie przednich tarcz są mocno wyżłobione/wyrowkowane. Przypuszczam, że przyczyną tego drugiego jest brak osłon tarcz. Nawet po lifcie nie zostały wprowadzone, dziwi mnie to bo są powszechnie stosowane, nawet w dużo tańszych samochodach. Znajomy w świeżo kupionym Mondziaku właśnie zgłosił ten sam problem w ASO i zażądał wymiany tarcz... jak widać nie jest to problem wyłacznie mojego egzemplarza. Na tą chwilę nie znam żadnego skutecznego rozwiązania dla zwolenników "wymagającego" stylu. Jeździłem mondziakiem wojtbf1 i PAFFCIa, moim zdaniem niestety nigdzie nie jest idealnie... Jest zestaw (zaproponowany swgo czasu przez Rallygana), który by nas pewnie zadowolił : XYZ BKF-FO-04A1 ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) ale cena powala i odpadają felgi 16" w zimie (min. 17").
|
|
|
|
#254 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-12-2010
Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Pytanie niby od śmigła, ale jakie masz rozmiary aluminiowej felgi? Najbardziej mnie interesuje ET. Mam pewne podejrzenia co do naszego problemu, ale są niesprawdzone, dlatego pytam. Proszę również innych userów mających kłopoty z szarpaniem podczas hamowania o wpisywanie swoich parametrów felg innych niż fabryczne. |
|
|
|
|
|
|
#255 |
|
Feel The Difference
|
8x17 ET45
|
|
|
|
|
|
#256 | |
|
|
Cytat:
Na razie hipoteza potwierdza się. Zakładam, że fabryka wypuszcza ten model na stalowych felgach 6.5x16 ET50. Możliwe, że fabrykę opuszczały egz. na siedemnastkach, ale tego nie wiem. |
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
|
Jutro ja sprawdze parametry moich felg. Mam pytanie czy jak tarcze sa pogiete to jest bicie w czasie jazdy? (nie na hamowaniu) Bo dzisiaj przejechalem 200 km i bicie sie zmienialo przy roznej predkosci. Do tego moje opony maja DOT 2010 moze byly nie odpowiednio przechowywane?
|
|
|
|
|
|
#258 |
|
|
W kilku zdaniach opiszę jak to było u mnie.
Model auta nie ma tu żadnego znaczenia, bo fizyka i mechanika jest jedna. Kupiłem auto na fabrycznych stalowych felgach 5.5x14. Żadnych drgań podczas jazdy, natomiast podczas hamowania, q... co ja gadam, hamowania prawie nie było, a fajerą szarpało, jakby trzymało się młot udarowy. Od razu postanowiłem zrobić z tym porządek. Zamówiłem komplet nowych tarcz i klocków ATE, nowe aluski Dezent 6.5x15 ET40 i do tego komplet nowych opon Michellin 195x60R15. Aby mieć gwarancję na tarcze hamulcowe, zamontowano mi je tam gdzie je kupowałem. Założyłem nowe kółka i w drogę. Niby wszystko cacy, ale przy prędkości ok 90-100 km/h po aucie zaczęły chodzić "mrówki" (takie niewielkie drgania jak od źle wyważonych kół), a podczas hamowania wyraźnie czuć było niewielkie bicie. Niby nic nie telepało, ale dyskomfort wielki. To ze podczas hamowania czuć było drgania na kierownicy złożyłem na karb niedotartych nacinanych tarcz PowerDisc. Pojechałem sprawdzić wyważenie kół do kolegi, o którym wiedziałem, że ma precyzyjną wyważarkę i zna się na robocie. Problem nie ustąpił. Zaliczyłem jeszcze jedno wyważanie gdzie indziej i wszystko było ok. Kontrola, nie ma się czego czepić. Nic dziwnego, bo nowe. Zastanowiłem się chwilę i pojechałem do znajomej SKP na kontrolę zawieszenia. Najpierw przód - nic. Tył - wszystko ok. W zawieszeniu luzów brak, ale... mały luz na prawym kole. No dobra, ale na stalówkach w czasie jazdy było ok. Posiedziałem, poczytałem różne fora, zebrałem dane na temat felg, trochę policzyłem i postanowiłem sprzedać nowo nabyte felgi z ET 40 i kupiłem okazyjnie nowe niemieckie felgi Ronal 6x15 ET52.5, które przeleżały w ASO prawie 10 lat, a były w tamtych latach montowane przez fabrykę. Niby to tylko 19 mm różnicy w odsadzeniu (przy tych szerokościach felg), ale po zmianie problemu NIE MA. Hamowanie teraz, to istna przyjemność - "masełko" mimo kotwicy wbijanej w asfalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wnioski niech każdy wyciągnie sam. Łatwo wykazać, jak bardzo zmienia się układ sił na łożyskach, jeżeli z oponą zaczniemy odjeżdżać na zewnątrz od osi równowagi. Praktyka wskazuje, że w mechanice nie ma czegoś takiego jak brak luzów (choćby montażowe), a elementy zawieszenia nie są wykonane z ciał doskonale sztywnych, a po pewnych przebiegach pojawiają się wręcz nadmierne luzy. To wszystko pracuje i jeśli nie pracuje we względnej równowadze, to zaczynają się niekontrolowane drgania. Jeśli nawet to bajki, to nic nie szkodzi. Mi się udało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#259 |
|
|
no dzisiaj wywazylem kola. Wulkanizator sie smial z wywazenia kol jakie mi zrobil pierwszy wulkanizator. Mi sie wydaje ze teraz tak mam jak na kolach stalowych. Po wywazeniu przejechalem tylko 10 km i droga nie pozwalala szybko jechac i wytestowac. W zalaczniku sa zdjecia jak mialem wywazone kola :/
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Feel The Difference
|
Tak czy siak jeśli wyważarka pokazała 0,0 to były wyważone i nie powinno to mieć znaczenia czy ciężarki są w jednym pasku ,on po prostu doważył koła a nie wyważał od nowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze |
|
|