Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2010, 17:24   #21
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Bierze Olej?

Cytat:
Napisał Adammo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzis rano sprawdzilem poziom oleju i pokazalo sie wiecej bo ponad minimum. Dolalem troche oleju zeby bylo pod maximum. zapalilem go pochodzil chwile i znowu sprawdzilem poziom. Znowu bylo ledwo znac na bagnecie.
I to jest zasadniczy błąd, nigdy nie sprawdza się poziomu oleju bezpośrednio po zgaszeniu silnika. Po prostu olej nie zdąży spłynąć do miski olejowej. Poziom sprawdza się najlepiej rano, gdy już wszystko, co mogło spłynąć do miski spłynęło.

darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2011, 14:39   #22
monkey22
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 - 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie Mzoliwe ze pobiera okolo litr oleju na 300k?? czy to raczej wyciek

Witam.mam mondeo mk1 1994 1.8 lpg , licznik 260 tysiecy.

w przeciagu miesiaca uzupelnialem olej 2 razy po okolo 0.5 litra( do polowy poziomu na bagnecie miedzy oba punktami) mozliwe zeby auto pbralo tyle oleju po przejechaniu 300km?? czy raczej gdzies jest wyciek ( jak stoi 2-3 dni to nie widze zadne plamy na chodniku .. Prosze o jakies rady bo jesli pobiera to chyba dosc sporo jak litr na 300km
monkey22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2011, 14:54   #23
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Mzoliwe ze pobiera okolo litr oleju na 300k?? czy to raczej wyciek

To bardzo dużo. Mój od wymiany do wymiany, czyli na 10000km pobiera tyle oleju, ile jest między maksimum, a minimum, czyli nie muszę nic dolewać. Jeżeli nie widać, że wycieka, to myślę, że może to być wina uszczelniaczy trzonków zaworowych. Po prostu olej dostaje się do kanałów ssących lub wydechowych i wylatuje rurą wydechową spalony lub nie.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2011, 14:57   #24
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
Domyślnie Odp: Mzoliwe ze pobiera okolo litr oleju na 300k?? czy to raczej wyciek

jakby na 300km wciagnal litr oleju to by smierdzialo za nim jak za cala siecia mcdonalda.

Poszukac wycieku i a nie temat zakladac czy to spala czy to wyciek , wrozka nikt nie jest.
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2011, 22:23   #25
gorni

Imię: Arkadiusz
Model: Mondeo MK1
Silnik: 1.8 16v Zetec
Rocznik: 1996

jak już by miało gdzieś lecieć to może być uszczelka za kolektorem ssącym, mi tak leci, ale nie takie ilości o jakich tu Koledzy piszecie, tak wiec raczej obstawił bym wynik jak ktoś niżej pisze, idzie wszystko w gwizdek nieprzepalone. A może właśnie źle sprawdzasz olej, sprawdzaj rano, na zimnym motorze wtedy się wyjaśni. pozdro
Stary 22-05-2011, 23:26   #26
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

sobie moze isc nieprzepalone , ale idzie w kolektor wydechowy , a kolektor wydechy jest tak zdeka powiem cieplutki dosyc , czyli i tak by smierdzialo olejem na kilometr.
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2011, 23:14   #27
smyku22

Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: Zetec 2.0 16V
Rocznik: 1995

U mnie nieszczelna była uszczelka pod klawiaturą. Jak się podniosło kapturek od świecy to był cały w oleju. Co do przebiegów aut to wszystkie 15 letnie auta na giełdzie są albo od dziadka co tylko w niedziele na działkę, albo od pani co tylko na zakupy i dlatego mają 150tys przebiegu.
Między bajki można włożyć historię że 15 letni samochód może mieć mniej niż 300tys najechane. Sam znam jednego handlarza, który ściąga auta z niemiec i motodokorem zalewa. Mówi że jak się auto trafi które ma mniej niż 350tys to jest perełka. Ma też kilka pieczątek, którymi uzupełnia książki serwisowe.
smyku22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2011, 19:21   #28
pitekk
ford::amateur

Model: mondeo mk1
Silnik: 1.6 16v.
Rocznik: 1995

witam was wszystkim mam mondeo mk1 1.6 16v z 1995r. miesiac temu bylem u mechanika bo mialem gniazdo w glowicy wypalone i mi to zrobil i po tygodniu pierscienie wymienial i teraz bierze olej co 3 tys. km dolewam litr oleju a przed naprawami czy jezdzilem powoli czy szybko to nawet grama nie bral a teraz zaczal czyba mechanik zle zrobil co moze byc omozcie??!! moze stara uszczelke wsadzil napiszcie mi na e mail [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
z gory dziekujeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pitekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2011, 23:50   #29
Domic89
ford::beginner

Model: Ford Mondeo mk1 kombi
Silnik: 1.6 16v

witam wszystkich ja mam podobny problem fordzina mondeo 1.6 16v i tak przebieg rowne 200 tys . wymienilem uszczelke pod klawiatura swiece mialem leciutko zalane olejem odkod go kupielm a mam go juz z pol roku zrobilem nim ok 5 tys km i weszlo mi bo kiedys z glupa spr. stan oleju i bylem zdziwiony mialem ciut pow.minimum wlame okazalo sie ze weszlo mi nie cale 1.5 litra oleju i co moze byc autojest utrzymane nie widac takich oznak uzytku a jak mu depne to czus i widac za autem niebieskie spaliny pojechalem do mechanika powiedzial mi ze wezyk odprowadzajacy olej byl zatkany i olej szedl w spalanie wyczyscilem swiece i tak jezdze co moze bys przyczyna ?? mysle zrobic ok 500 km i wtedy sprawdzic poziom jezeli bedzie dalej ubytek to co zrobic? wiem ze moze byc upust na simeringach lub pierscienie ale jak dokladnie moge to sprawdzic ?? propo mechanik sprawdzal mi cisnienie oleju i powiedzial ze jest w normie ale nie pokoi mnie to ze na 2 biegu jak mu wcisne to zakopci i spaliny tak dziwnie dalej pachna prosze o rady bo jestem w tej sparwie zielony pozdrawiam
Domic89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2011, 22:33   #30
Domic89
ford::beginner

Model: Ford Mondeo mk1 kombi
Silnik: 1.6 16v

Skoro Poanowie rozwineliscie temat to pytanie czy jest sens to remontowac czy jezdzic tak?? i od czasu dolewac oleju
Domic89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania