Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-02-2012, 14:02   #21
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: jaki największy akumulator da się włożyć ?

bo tddi w stosunku do tdci to ogromna roznica w odpalaniu..mozna by prawie powiedziec ze to tak jakbys odpalal benzyne a diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to taka żartobliwa przenośnia.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2012, 14:35   #22
Szejk.Ahmed
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: T
Silnik: Najlepszy
Rocznik: 2016

jak się zmieści to wsadzajcie aku od traktora.ciekawe czy alternator wam wyrobi.
ja mam aku od nowości fabryczny (2005r) i nawet nie wiem jakie ma parametry bo nalepka z niego odpadłaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
auto stało weekend pod chmurką i dzisiaj rano przy -26 stopniach miałem pewne obawy czy odpali bo ostatnio przez miesiąc poruszam się po mieście na krótkich odcinkach.Ku mojemu zdziwieniu klekot odpalił bez problemu.jedynie ''pewnie dwumasa''wydawała dziwne dzwięki bo przy wciśnięciu sprzęgła cichło i jak auto troszkę się rozgrzało to była już cisza.
co do większego aku to mam pewne obiekcje czy alternator podoła ale jak to mówią ''wolność Tomku w swoim domku''

ps.
bo o auto to trzeba dbać cały rok a nie wtedy jak wszystko zamarznie.
a wystarczyło przed zimą sprawdzić aku,płyny,alternator,naciąg paska,wymienić filtr paliwa,zalać odpowiednim paliwem a nie budzić się z ręką w nocniku.
Co roku te same problemy macie i niczego nie potraficie się nauczyć

Ostatnio edytowane przez Szejk.Ahmed ; 06-02-2012 o 14:40
Szejk.Ahmed jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2012, 14:53   #23
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał qlas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem zeszłej zimy nowy akumulator 77Ah firmy Banner. I co...? I tyle, że miałem kłopoty. Nowy, a nie trzymał parametrów. Miał bardzo mały wydatek prądowy. Podczas uruchamiania napięcie za bardzo siadało. Bannera oddałem córce do benzyniaka, a sobie zainstalowałem Vartę Silver Dynamic F18 85Ah 800A. Od tego czasu nie wiem, co to mróz.

Świat nie jest taki zero-jedynkowy, jak Ci się wydaje.
I co tym chciałeś dodać do sprawy? Zamieniłeś zepsuty aku na 80Ah i to w sumie najdroższy na rynku i...??? Bo nie rozumiem jaki z tego wniosek?

Ale wiecie co podoba mi się, bo producenci robią co mogą, by zmniejszać AKU w aucie, ale Wy i tak nadal uważacie jak za czasów starych świec żarowych i silników z mega tarciem w zimie, że najlepiej jest włożyć 100Ah i jeszcze wstać w nocy i go przepalić dla pewności:-)) To się nazywa utrudnianie sobie życia na siłę...

Moja 72Ah pali super. Wprawdzie w nocy stoję w garażu, gdzie mam max -5, ale po 9 godzinach w pracy na -15 kręci jak szalona. Wcześniej miałem 60Ah motorcrafta (który według ADACa jest badziewiem) i palił po nocy na mrozie -18 stopni bez problemu (nie miałem wówczas garażu). Poprzedni właściciel też miał nie ogrzewany garaż, zatem nie miał lekkiego życia.
Stary 06-02-2012, 15:33   #24
qlas
ford::beginner

Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I co tym chciałeś dodać do sprawy? Zamieniłeś zepsuty aku na 80Ah i to w sumie najdroższy na rynku i...??? Bo nie rozumiem jaki z tego wniosek?
Wniosek jest mniej więcej taki, że wolę dołożyć stówę, albo i dwie, aby mieć święty spokój.
Z autem jest jak z kobietą. Jedna potrzebuje 10 sekund, inna 10 minut, aby "odjechać".
Tak i foczka. Jedna pali po dwóch obrotach wału, inna potrzebuje znacznie więcej energii.
Forum pełne jest wątków o trudnym zdiagnozowaniu problemów z zasilaniem. Mój bilans zysków i strat mówi mi, że dla osiągnięcia celu, czyli odjechania autem z parkingu, bardziej opłacalne jest kupno "za dużego" akumulatora, niż wytracanie kasy na to, aby móc się pochwalić faktem, że moje auto ma trylion kilometrów przebiegu i pali "od strzała" z z dwóch paluszków Energizer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2012, 15:49   #25
mjprzem

Cytat:
Napisał Szejk.Ahmed Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak się zmieści to wsadzajcie aku od traktora.ciekawe czy alternator wam wyrobi.
alternator o mocy 90A bez problemow doladuje ci akumulatory o pojemnosc 500Ah.
Zastanow sie co piszesz w tym temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dawniej alternatory mialy 40A i bez problemow radzily sobie z akumulatorami 100Ah...i nikt nie pisal ze nie wyrabia
Stary 06-02-2012, 16:54   #26
Szejk.Ahmed

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanow sie co piszesz w tym temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakbyś był troszkę bardziej kumaty to wyłapałbyś przekaz.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tak na serio to jak mi padnie aku to zakupie sobie przeznaczony dla systemów start-stop

Ostatnio edytowane przez Szejk.Ahmed ; 06-02-2012 o 16:57
Szejk.Ahmed jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2012, 17:28   #27
mjprzem

Moze i jestem glupi..w koncu jest tyle rzeczy o ktorych nie mam zielonego pojecia,
Ale przynajmniej ja wiem ze nie wiem...

Jednak jak ja mialem to zdanie zroumiec?

"jak się zmieści to wsadzajcie aku od traktora.ciekawe czy alternator wam wyrobi"

Moim zdaniem powiedziales ze duzego akumulatora sie nie da w samochodzie doladowac....bynajmniej tak pomyslał moj mały nie kumaty rozumek.

Jesli ktoś inny to zdanie zrozumiał inaczej to proszę o sprostowanie i pouczenie mnie bo być może tylko ja to źle zrozumiałem.

PS.
prad ladowania akumulatora to maks 1/10x pojemnosc Q-20-godzinnej
najlepszy prad ladowania akumulatora to nie wiecej jak 1/20x Q20
Dopuszcza sie krotkotrwale ladowanie duzym pradem 0,8x Q20-takie ladowanie jest jednak szkodliwe dla akumulatora.

Proces wlasciwego ładowania zapewnia stabilizacja napiecia ładowania.
Dlatego niema znaczenia jaki w samochodzie jest akumulator.

Mało tego na krotkich dystansach-krótkich odcinkach jazdy akumulator powinien miec wiekszą pojemność-ponieważ mały akumulator nie jest w stanie do konca szybko odebrać energi która zuzywana jest na rozruch silnika.

Problem niedoładowania duzego akumulatora moze wystapic tylko w pojazdach gdzie napiecia ładowania zalezy od obrotów silnika...lub gdzie urządzenie ładujace jest bardzo-bardzo małej mocy w stosunku do akumulatora.
Podam tutaj przykład: ciagnik rolniczy z prądnicą np. popularna 30-tka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Szejk.Ahmed Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tak na serio to jak mi padnie aku to zakupie sobie przeznaczony dla systemów start-stop
Poczytaj sobie o tych akumulatorach...jak bedziesz chcial sobie taki kupic do swojego samochodu to lepiej kup sobie np. 85Ah 800A taka centre future bo wyjdzie ci na to samo.
Przecierz technologia start stop to jest modyfikacja zwyklego akumulatora i zwiekszenie jego mozliwosci rozruchowych aby mogł wiecej produ pozniej odebrac w czasie ładowania i mogł sie szybciej dołądować.
Przykład:
varta start stop- 60Ah 680A na rozruch.
Zauwaz ze stosunek pojemnosci jest mniejszy do stosunku pradu rozruchowego...
i o to zawsze chodzi -taki akumulator moze szybko sie ładowac w krotkim czasie.

Dlatego jesli ktos robi krotkie dystansy to wartosć prądu rozruchowego akumulatora powinna byc jak najwieksza bo ta wartośc oprocz tego ze pozwala dac duzo pradu na rozruch to pozwala pobrac duzo pradu na ładowanie.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 06-02-2012 o 17:40
Stary 06-02-2012, 17:39   #28
Szejk.Ahmed

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moze i jestem glupi..
dobrze,że ty to powiedziałeś.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-02-2012, 19:01   #29
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał qlas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wniosek jest mniej więcej taki, że wolę dołożyć stówę, albo i dwie, aby mieć święty spokój...
Dalej nie wiem co chciałeś nam przekazać... To musiałeś 100ówę dokładać, żeby mieć sprawne AKU - dobre :-))))

mjprzem: jak zwykle kupa lektury...o wszystkim...czy Ty byłeś kiedyś nauczycielem, czy co?
Stary 06-02-2012, 19:34   #30
mjprzem

ech maurelisz to nie jest kupa lektory Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

proste wyjasnienie Q20 to jest znamionowa pojemnosc akumulatora np 60Ah.

normalnie pojemnosc oznacza sie poprze Q ale z akumulatorami podaje sie czas w jakim mozna tą pojemnosć wyciągnąć wiec podaje sie to Q20 czyli 20godzinny prad wyładowania.
czyli akumulator 60Ah ale te 60Ah moze oddac nie w krotszym czasie jak 20godzin.

akumulator najlepiej jest ładować prądem 0,05Q20 czyli np. 0,05x60Ah=3A.

ale to jest bardzo małe ładowanie a w samochodzie akumulator musi sie doladowac czasami w ciagu 5-10 minutowej jazdy.

Normalne ładowanie to 1/10xQ20 czyli np. 0,1x60Ah= 6A. to jest optymalne ładowanie ale to tez jest bardzo mały prad.

Wiec krótko trwale w przypadku rozładowanego akumulatora dopuszcza się ładowanie0,8xQ20 czyli np. 0,8x60Ah=48A.

Mniej wiecej tyle moze pobrac najbardziej rozładowany akumulator gdy mu damy napiecie 14,4V na zaciski. Ale w rzeczywistości jest to o wiele mniej.

Ale to wszystko jest nie istotne.
Wazne aby zrozumiec ze akumulator sam decyduje o tym ile pradu pobiera bo wszystko zalezy od napiecia na zaciskach a to zawsze jest stałe.

I teraz najlepsze...
Skoro zawsze mamy 14,4V na zaciskach to tak naprawde łatwo zrozumiec ze wiekszy akumulator pobierze w czasie powiedzmy pieciominutowej jazdy o tyle wiecej ładunku od mniejszego o ile razy jest od niego wiekszy.

I druga sprawa poniewaz zawsze mamy na zaciskach napiecie 14,4V to zarówno mały jak i dłuzy akumulator doładują sie tak samo...ale jest tez jedno ale...

Jesli mamy do jazdy tylko odcinki o czasie 2-3minutek to zimny rozruch silnika pobiera duzo prądu. łatwo wtedy zrozumiec ze jesli ładunek pobrany w czasie tego rozruchu ma określoną wartość to duzy akumulator ma o wiele wieksze szanse aby tą wartość odzyskać bo mały akumulator musi pobierać mniej energi ładowania w tym samym czasie.

oczywiscie oba akumulatorki będą niedoładowane ale bardziej niedoładowany pozostanie mniejszy akumulatorek.
Wiec jesli robimy małe odcinki to warto kupic wiekszy akumulatorek który wiecej prądu odzyska z rozruchu a i tak doładuje sie w innej trasie którą powiedzmy wykonamy za kilka dni.
Odpowiedz

Zasady postowania