Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-07-2012, 22:03   #31
trojaczkileg
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: słabo działająca klimatyzacja

Witam, podłącze sie do tematu.
Dzisiał byłem u mechanika aby zrobić serwis Klimy.
Co sie okazało... Instalacja szczelna, ale był ubytek czynnika. Dobił ja, i po całym cyklu sprawdził temp w nawiewie przy zamkinietym obiegu powietrza. Temp 13 stopni. Potwierdził ze tak ma być, i jest wszystko ok. Po czym skasował 150zł. Cały cykl na urządzeniu trwał około 40min.
Ale z tego co czytam z waszych opisów to chyba za dużo ??
Dodam ze klima jest jednostrefowa.

trojaczkileg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2012, 22:14   #32
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Przy +35 na zewnątrz to tak może być .

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2012, 22:14   #33
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98

Cytat:
Napisał trojaczkileg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, podłącze sie do tematu.
Dzisiał byłem u mechanika aby zrobić serwis Klimy.
Co sie okazało... Instalacja szczelna, ale był ubytek czynnika. Dobił ja, i po całym cyklu sprawdził temp w nawiewie przy zamkniętym obiegu powietrza. Temp 13 stopni. Potwierdził ze tak ma być, i jest wszystko ok. Po czym skasował 150zł. Cały cykl na urządzeniu trwał około 40min.
Ale z tego co czytam z waszych opisów to chyba za dużo ??
Dodam ze klima jest jednostrefowa.

1. za dużo.. za duża temperatura na wyjściu.

2. jeśłi szczelna instalacja to dlaczego ubytek czynnika ? moze go wogóle nie było (ubytka) i na oszusta i kłamcę trafiłeś ?
a jak był ubytek to dlaczego? kiedy ostatnio auto miało serwisowaną klimę ile przejechało z klimatyzacją od tamtej pory ?

nieuczciwi leniwi mechanicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2012, 22:22   #34
jvc
Feel The Difference

1. Moim zdaniem nie ma tragedii, oczywiście należało by sprawdzić przy np. 25 stopniach jaka jest temperatura. A druga kwestia czy kolega jest w stanie np. wydać 1000 zł na szukanie tych kilku stopni.
2. Ciekawe co piszesz , mnie w mondeo ubyło po roku prawie 200g i nie mam nieszczelności takich ,które najlepszy uczciwy mechanik by wykrył.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 06-07-2012, 22:29   #35
trojaczkileg
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2007

Rzeczywiście dzis było + 35 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto kupiłem jakies 3 miesiące temu, sam nim zrobiłem ok 1000km. Niestety nie znam histori serwisu klimy, i dlatego pojechałem na ten serwis żeby od czegoś zacząć . Ogólnie to cały czas działała i chłodzi. Dla mnie też nie logiczne jest że inst. jest szczelna a jednak ubytek czynnka jest!!??
Zobacze co sie bedzie działo z temp. na wyjsciu gdy te upały zelżą.
Niestety wiekszość zakładów jest po to by zarabiać pieniądze, a nie pomagać klientom.
trojaczkileg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2012, 22:52   #36
bartixr

Cytat:
Napisał trojaczkileg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rzeczywiście dzis było + 35 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto kupiłem jakies 3 miesiące temu, sam nim zrobiłem ok 1000km. Niestety nie znam histori serwisu klimy, i dlatego pojechałem na ten serwis żeby od czegoś zacząć . Ogólnie to cały czas działała i chłodzi. Dla mnie też nie logiczne jest że inst. jest szczelna a jednak ubytek czynnka jest!!??
Zobacze co sie bedzie działo z temp. na wyjsciu gdy te upały zelżą.
Niestety wiekszość zakładów jest po to by zarabiać pieniądze, a nie pomagać klientom.
ubytek zawsze bedzie, ale minimalny, bo jednak uszczelnie nia są gumwoe i troszeczkę będą puszcać ale nie 200gram !!

zobacz że klimatyzacja po wyjechaniu z salona potrafi chodzi 10 lat bez zaglądania.
Mój wujek jest tego przykładem, opel zafira DTI. Ręczna klima.. dopiero w tym roku klima nie działała.. auto z 2001 roku !! .. czyli 11 lat, nigdy nie serwisował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-07-2012, 00:13   #37
jvc
Feel The Difference

Cytat:
Napisał bartixr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
auto z 2001 roku !! .. czyli 11 lat, nigdy nie serwisował
I tu myślę nie ma się z czego cieszyć , bo pewnie tez nie odgrzybiał przez tyle lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety od kiedy księgowi zaczęli produkować samochody to już nie jest to samo co kiedyś.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 07-07-2012, 08:16   #38
bartixr

Exclamation Odp: słabo działająca klimatyzacja

Cytat:
I tu myślę nie ma się z czego cieszyć , bo pewnie tez nie odgrzybiał przez tyle lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety od kiedy księgowi zaczęli produkować samochody to już nie jest to samo co kiedyś.
o odgrzybianiu nie wiem, ale nigdy nie śmierdziało grzybkami nigdy.. odgrzybianie to prosta czynność, myślę, że sam ją wykonywał, bo inaczej niemożliwe aby nie było przykrego zapachu - z "spraja" jakiegoś.

a klima wierzcie m ina słowo 11 lat chodziła, auto 3 miesięczne bite bardzo lekko przyjechało z niemiec i klima chodziła to tego roku.
Stary 07-07-2012, 08:24   #39
jvc
Feel The Difference

I jeszcze kwestia oleju w obiegu, po tylu latach zapewne jego stan pozostawia wiele do życzenia...
Raz na 1-2 lata profilaktycznie powinno się przegląd zrobić.
Akurat ople to według mnie jedne z najgorszych samochodów jeśli chodzi o szczelność klimatyzacji , corsy, astry potrafią po roku stracić połowę czynnika i to samochody 2-3-4 letnie.
Widocznie wujek trafił na dobry egzemplarz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 07-07-2012, 12:07   #40
bartixr

Cytat:
I jeszcze kwestia oleju w obiegu, po tylu latach zapewne jego stan pozostawia wiele do życzenia...
Raz na 1-2 lata profilaktycznie powinno się przegląd zrobić.
Akurat ople to według mnie jedne z najgorszych samochodów jeśli chodzi o szczelność klimatyzacji , corsy, astry potrafią po roku stracić połowę czynnika i to samochody 2-3-4 letnie.
Widocznie wujek trafił na dobry egzemplarz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zgadzam się z tobą co do serwisowania, smarowania, wymiany osuszacza.. filtrów i odgrzybiania.
Ale ludzie starszej daty "wiedza lepiej" .. i jak dizała to po co serwisować ;p
Akurat o smarowaniu ma bardzo duże pojęcie (inż mechanik, budowa silnikó wysokoprężnych z dużym doświadczeniem), ale też twierdzi, że olej tam pracuje w układzie zamkniętym siły trące nie są takie duże aby go zuzyć, że to specjalny olej sprężarkowy i na przykład w lodówkach starszych nikt nie zaglada po 20-30 lat np. stare polary, czy Ziły lub Minski ZSRR i działaja dalej - i tutaj faktycznie ma rację, nie zaprzeczysz przecież? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 11 lat pracowała.
Skorodowała rurka przy chłodnicy, ponoć częsty przypadek, po wymianę i solidnym serwisie działa dalej.. ale nie wierze aby kolejne 10 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania