![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-12-2011
Model: Ford Focus hatchback
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001
|
Witam-tez mi sie przytrafilo cos takiego : Rano po nocy odpalilem jak zawsze za 1 razem-pojechalem do miasta,po 2 godzinach siadam ,przekrecam zaplon i widze ze mi kontrolka swiecy zarowej mruga ale krece i lipa :-(.Wylaczylem zaplon i probuje znowu-normalnie kontrolki zgasly i juz nie mrugala od swiecy zarowej,a auto odpalilo za 1 razem=udalem sie prosto na komputer 3 x i te same bledy od pompy wtryskowej P1564 i P1664 (zle dawkowanie paliwa itd).Auto pali normalnie ,nie faluja obroty,pompa nie pracuje w trybie awaryjnym,auto nie gasnie =normalnie zachowuje sie tak jak przed tym incydentem z kontrolka swiec zarowych.Mial moze ktos cos podobnego?Wlalem srodek czyszczacy uklad paliwowy-nie wiem czy to cos wogole pomaga ale narazie jest ok -tylko bledy nadal sie pojawiaja (pompa wtryskowa).Auto normalnie pali i jezdzi i nie wiem co robic z tym bo jednemu pamaga wymiana sterownika a drugiemu regeneracja calej pompy.Chyba ,ze ktos ma jakies inne cenne porady-z gory dziekuje za informacje.Moze ktos wie jaki koszt regeneracji na Zmigrodzkiej w Boschu we Wroclawiu i Bosch w Olawie ?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
tom77, miałem to samo (3 razy się powtórzyło). Jak na razie nic nie robię
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-12-2011
Model: Ford Focus hatchback
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001
|
Maciej a jak dlugo juz tak jezdzisz i czy naprawde z autem nic sie nie dzieje?Jestem przed urlopem i nie wiem czy moge spokojnie jechac czy zrezynowac z wyjazdu (obawy przed awaria i te koszta naprawy=nie daj Bog laweta z 300 km).Nie wiem czy ma to cos wspolnego ale od 3 tygodni przycina mi sie imobilajzer a z tego co wiem to pompa jest skalibrowana z imobilajzerem.Moze miec to wplyw na to ,ze ogolnie kontrolka swiecy dala sygnal,ze cos sie dzieje i komp odczytal blad pompy wtryskowej bo jest ona jak by nie patrzec -skalibrowana z imobil..... ?Mam foke od stycznia a juz jakies 5000 tys wlozone i teraz pompa-:-(
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Pierwszy przypadek miałem ok rok temu. Z silnikiem nic sie nie dzieje, dobrze odpala, nie kopci wszystko w normie. Czy jechać czy nie to nie powiem, ja swoim na wyjazd w kraju bym jechał... na tyle mu ufam. Jedynie co zauważyłem przy tych trzech przypadkach to to, że "sprężynka" wyskoczyła po próbie odpalenia auta na szybko tzn nie czekałem aż zgaśnie kontrolka świec. Być może ma to związek ze spadkiem napięcia przy dużym obciążeniu...nie wiem - strzelam.
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-03-2010
Model: Focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
EGR zaślepiony - faktycznie było odczuć różnicę na plus..
Było.. bo padł sterownik po 150km.. wrrr.. Stanowczo za mało, żeby uzbierać na nową pompę.. :/ Teraz sam będę próbował z tranzystorem.. Jeszcze nie wiem na jaki był zamieniony, ale teraz wstawię IRLU3705ZPBF MOSFET N-CH 55V 89/42A I-PAK |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
elm jednak te bledy powinien wykasowac. mialem pisac ze wlasnie moze cos byc nietak z dobranym tranzystorkiem lub cos zle zlutowane.
najpierw sprawdz rezystancje pomiedzy pinami od tranzystora. uwaga...na plytce nalezy uwazac na pin od wysterowania tranzystorka-ten w samym rogu. jak go uszkodzisz to bedzie lipa!!! 2piny pozostale =>wyjscia tranzystora to zasilanie + od przekaznika oraz wyjscie na zawor dawki paliwa. wiec !!!! skup sie na tym aby tylko nie zepsuc wysterowania z plytki do tranzystorka a reszte mozesz zrobic na zewnatrz pompy lub nawet poza pompą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 02-08-2012 o 15:05 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-03-2010
Model: Focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
pin 1 - zasilanie + od przekaźnika
pin 2 - wysterowania tranzystorka pin 3 - wyjscie na zawor dawki paliwa tak mam to rozumieć.? I-PAK nie mieści się w środku.? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Lepiej zrobic tak aby wiecej do srodka nie zagladac i nie ruszac miniaturowej plytki.
najlepiej nie lutowac nic na plytce ceramicznej bo mozna ja szybko uszkodzic. Wydaje sie najlepszym wyjsciem umieszczenie tranzystorka na zewnatrz. jezeli chodzi o kolejnosc wyjsc z plytki czyli nazwijmy to piny 1...3 to niewiem o jakiej kolejnosci myslisz ale najwazniejsze jest aby miec bezpieczne wyjscie na wysterowanie tranzystorka. Reszte w razi W mozesz podebrac z wyjsc na zewnatrz. jak sprawdzisz miernikiem to zauwazysz ze 1 kabelek z tranzystorka idzie do zaworu a drugi kabelek od zaworu idzie od plusa z zasilania od wtyczki. |
|
|
|