Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-09-2012, 15:36   #1
MistralJurata
ford::beginner

Model: Focus II FL
Silnik: 2,0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008
Exclamation Brak mocy - pęknięta rura turbo?

Sprawa dotyczy 2.0 TDCI 136 KM z DPF, 6MT, 2008r. ok. 80 tys. km

Są momenty, kiedy auto chodzi zupełnie normalnie, ale od ok. 5 000 km coraz bardziej dokuczliwy jest problem braku mocy.
Wątków podobnych jest wiele, ale żaden nie odpowiada do końca mojej sytuacji, która może być banalna.

Na wolnych obrotach i przy gazowaniu na postoju nie ma nic niepokojącego. Podczas jazdy, pod obciążeniem, zwłaszcza przy większych prędkościach jest zauważalny spadek mocy, czasami wręcz zupełny jej brak. Mam wrażenie, że dzieje się tak szczególnie przy rozgrzanym aucie.
W ASO w Gdyni zdiagnozowano mi uszkodzenie przepustnicy i węży podciśnienia. Najpierw została wymieniona przepustnica, problem nie ustąpił, choć faktycznie klapka przepustnicy na węży powrotnym do chłodnicy była uszkodzona i nie pracowała prawidłowo. Następnie zostały wymienione węże podciśnienia i niestety problem nadal występuje. Przy okazji był podmieniony sterownik turbiny, wiem zatem, że ten też jest ok i turbina nie ma żadnych oznak usterki.
W związku z tym, że dodając gazu słyszę jakby gdzieś uciekało powietrze zamiast budować ciśnienie (sądziłem wcześniej, że to właśnie rzekomo wadliwe przewody podciśnienia)sądzę, że pękła rura przy turbo.

Czy ktoś mógłby taką opcję potwierdzić opierając się na powyższych danych i czy mógłby wskazać, która dokładnie rura pęka? (zauważyłem, że temat jest znany, więc wdzięczny będę za info, którą rurę powinienem wymienić, proszę o ewentualne foto).
Opcja pękniętej rury wydaje mi się też bardziej prawdopodobna biorąc pod uwagę, że problem nasila się na rozgrzanym aucie.

Mistral

MistralJurata jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2012, 21:48   #2
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Brak mocy - pęknięta rura turbo?

Nikt wróżką nie jest. Musisz zakasać rękawy i dokładnie wszystkie obmacać. Jeżeli któraś jest pęknięta to będzie spocona od oleju. Przy takich przedmuchach (jeżeli to jest przyczyną) to musisz mieć niezłą wichurę pod maską.
Stary 26-09-2012, 14:46   #3
mick1985

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI [109 KM]
Rocznik: 2006

Miałem dokładnie takie same objawy, tylko w silniku 1.6 109 KM. Po odpaleniu samochód miał moc do czasu kiedy nastąpiło większe obciążenie silnika. Wtedy słyszalny był szum powietrza pod maską. Przy kolejnej próbie gwałtownego przyspieszenia nie miał już mocy (maksymalna prędkość, do której bardzo powoli przyspieszał to 120 km/h i nic więcej). Prawdopodobnie komputer odnotował niższe ciśnienie odczytane z czujnika niż zakładane i wchodził w tryb awaryjny i "wyłączał" turbosprężarkę (co tłumaczyłoby fakt, że po ponownym odpaleniu znów miał moc). Z początku te spadki mocy były rzadkie, co prawdopodobnie wiązało się z niewielkim pęknięciem, które z czasem się powiększało.
Okazało się, że pękła rura, która bezpośrednio wychodzi od turbo (ta gruba). Pęknięcie było od spodu, wzdłużne, wielkości około 3 cm, więc nie było od razu widoczne - dopiero po jej odłączeniu. Po wymianie moc wróciła.
mick1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2012, 21:35   #4
MistralJurata

Cytat:
Napisał mick1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem dokładnie takie same objawy, tylko w silniku 1.6 109 KM. Po odpaleniu samochód miał moc do czasu kiedy nastąpiło większe obciążenie silnika. Wtedy słyszalny był szum powietrza pod maską. Przy kolejnej próbie gwałtownego przyspieszenia nie miał już mocy (maksymalna prędkość, do której bardzo powoli przyspieszał to 120 km/h i nic więcej). Prawdopodobnie komputer odnotował niższe ciśnienie odczytane z czujnika niż zakładane i wchodził w tryb awaryjny i "wyłączał" turbosprężarkę (co tłumaczyłoby fakt, że po ponownym odpaleniu znów miał moc). Z początku te spadki mocy były rzadkie, co prawdopodobnie wiązało się z niewielkim pęknięciem, które z czasem się powiększało.
Okazało się, że pękła rura, która bezpośrednio wychodzi od turbo (ta gruba). Pęknięcie było od spodu, wzdłużne, wielkości około 3 cm, więc nie było od razu widoczne - dopiero po jej odłączeniu. Po wymianie moc wróciła.
Dodajesz mi otuchy Kolego, bo już trochę tracę wiarę w ten samochód...
mam na prawdę nadzieję, że to kwestia tej rury od turbo. Co prawda w ASO kosztuje ona 680 zł, ale ja znalazłem już bardzo fajny sklep internetowy Volvo, a że ten silnik był także montowany w V50, to u nich kupię to za 350 zł. Przepustnicę z wyjściem na dwie rury kupiłem u nich za 940 zł, podczas gdy w ASO kosztowała ponad 1700 zł...

Mistral
Stary 27-09-2012, 08:10   #5
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Pomyśl o tańszych zamiennikach. Nie jeden z userów kupował już i sprawowały się jak oryginały. Ważne by rura była ze wzmocnionego oplotem materiału, który to pokryty jest gumą. Zobacz, czy coś z tego pasuje:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2012, 11:19   #6
MistralJurata

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomyśl o tańszych zamiennikach. Nie jeden z userów kupował już i sprawowały się jak oryginały. Ważne by rura była ze wzmocnionego oplotem materiału, który to pokryty jest gumą. Zobacz, czy coś z tego pasuje:

Dzięki, choć już sprawdzałem wcześniej różne źródła zamienników i nikt nie dysponował rurą właśnie do mojego modelu. U mnie jest to rura połączona z jakimi metalowymi elementami i dość ciężko znaleźć zamiennik. Opcja sklepu Volvo, o którym pisałem póki co wydaje mi się najtrafniejsza, muszę jeszcze tylko na pewno zweryfikować, że to właśnie ten element jest walnięty.

Mistral
Stary 27-09-2012, 12:48   #7
mick1985

Tylko zanim kupisz zamiennik wymontuj tą rurę i zbadaj, czy to na pewno o to chodzi. Jeśli jest dziura, będzie od razu zauważalna. Zanim znalazłem tą usterkę u siebie, czytałem że podobne objawy mogą wystąpić w przypadku wadliwego przepływomierza.
Stary 27-09-2012, 13:12   #8
MistralJurata

Cytat:
Napisał mick1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko zanim kupisz zamiennik wymontuj tą rurę i zbadaj, czy to na pewno o to chodzi. Jeśli jest dziura, będzie od razu zauważalna. Zanim znalazłem tą usterkę u siebie, czytałem że podobne objawy mogą wystąpić w przypadku wadliwego przepływomierza.

Ja wymieniłem już przepustnicę i węże podciśnienia. Podmieniany był także sterownik turbiny i choć widać poprawę, to nadal nie jest ok.i cały czas słychać przedmuchy powietrza. Mam nadzieję, że wymiana rury załatwi sprawę już ostatecznie.

Mistral
Stary 27-09-2012, 19:43   #9
mick1985

Załączam 2 zdjęcia przyczyny usterki.

A tutaj co nieco o tej części:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMAG0111.jpg (97.2 KB, 236 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMAG0112.jpg (98.5 KB, 189 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez mick1985 ; 28-09-2012 o 14:23
Odpowiedz

Zasady postowania