Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2012, 11:05   #1
konradkw
ford::beginner

Model: Forf Focus Ghia
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001
Exclamation Drgania podwozia bez powodu

Witam!

Sytuacja wyglada tak:

Przy jezdzie miedzy 80 a 120 czuje drgania podwozia.
Kierownica nie drga wcale.
Przy hamowaniu tez nic nie drga.
Troszke przy wchodzeniu w ostre zakrety czuc ale bardzo slabo.

Wydaje mi sie ze to tyl bo by kierownica drgala jak by to obyl przod.

Co bylo zrobione do tej pory (nie wszystko zwiazane z drganiem):

Grudzien 2011 - sprawdzenie na wytrzesarce na stacji diagnostycznej - NIC nie wykryto
Grudzien 2011 - poprawienie poluzowanej sruby w przednim kole (ta duza) - Jezdze do teraz bez problemow z nia.

Styczen 2012 - Wymiana sprezyny przedniej prawej - pekla podczas jazdy z Polski do UK.
Styczen 2012 - Sprawdzenie podwozia u 3 roznych mechanikow - NIC nie znaleziono.
Luty - Wymiana galek z lewej strony z przodu - jedna byla wykrzywiona od dawna ale nie bylo potrzeby (wg mechanikow) do wymiany bo zbieznosc byla ustawiona dobrze.
Marzec - Wymiana opon na letnie
Kwiecien, Maj, Czerwiec, Lipiec - Testy co miesiac bez wykrycia jakichkolwiek usterek.
Sierpien - Przeglad w Anglii (rygorystyczny i dokladny) - BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMOW - wykryto PELNA sprawnosc zawieszenia.

Przy kazdej z powyzszych operacji kola byly zamieniane miejscami i wywazane - bez zmian.

Za okolo tydzien wymienie hamulce poniewaz przod i tyl tego wymaga pomimo ze nie sprawia problemow.

kilku jesli nie kilkunastu mechanikow sprawdzilo samochod na kilka sposobow i nie mogli nic znalezc ale cos musi byc nie tak jesli czyc drgania.

Moja teoria:
Poniewaz czuc drgania mocniej w czasie przyspieszania i nie czuc wcale po puszczeniu gazu, dodatkowo czuc bardziej jak auto jest doladowane, wnioskuje ze to cos z tylu samochodu - tylko co? poniewaz sa to drgania w czasie jazdy zakladam ze to jakas ruchoma czesc ale z 2 strony w koncu by sie cos zepsulo .. ?

Prosze poradzcie co jeszcze moge zrobic...

na koniec przepraszam za brak polskich znakow - pisze z Angielskiego komputera.

Ostatnio edytowane przez konradkw ; 22-10-2012 o 11:14
konradkw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2012, 12:42   #2
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Drgania podwozia bez powodu

Jeśli czuć głównie przy przyspieszaniu to sprawdź przeguby wewnętrzne - było o tym bardzo dużo na forum (proponuję użyć szukajki)
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2012, 13:14   #3
konradkw

byly sprawdzane przeguby 2 razy - bez problemow.
szukalem po forum - gdybym znalazl cos na forum to bym nie pisal posta...
Stary 22-10-2012, 13:37   #4
StStS

Hmm, no ja miałem takie same objawy, też np bardziej drgało przy mocno zapakowanym aucie i pod górę i winne były przeguby wewnętrzne (czyli te przy skrzyni - nie wiem jakie sprawdzałeś). Wymieniłem razem z półosiami i łożyskiem podpory półosi i jest dobrze od tego czasu.
Z tego co mi mówił mechanik to dość trudno ocenić czy przegub wew. jest zużyty czy nie.
Stary 22-10-2012, 13:45   #5
konradkw

bede robil hamulce w przyszlym tygodniu to moge im kazac popatrzec jeszcze tylko wiesz - nie chce placic za cos co juz sprawdzali chcialem zebrac wiecej pomyslow i przez wszystko przejsc z mechanikiem raz a dobrze.

Zapisze przeguby wewnetrzne na liste ale brzmi to jak duzo pracy to pewnie tanie nie bedzie ..

Czy drgala Ci kierownica jak zanim wymieniles przeguby?

Jak sie tak zastanowie to jest drganie na drazku zmiany biegow ale tylko przy przyspieszaniu "gwaltownym" - gwaltownym jak na diesel-a...
Stary 22-10-2012, 14:08   #6
StStS

Generalnie cały przód się trząsł jak przyspieszałem, kierownica też. No i w sumie na kierownicy najbardziej było czuć drgania. Nie pamiętam czy się drążek zmiany biegów trząsł.

No i masz rację - to jest chyba całkiem dużo pracy, żeby sprawdzić/wymienić te przeguby. No i czasem niby przegub nie zachowuje się jakby miał luz, a po wymianie okazuje się, że jednak był winien. Na 100% Ci nie powiem.
Stary 22-10-2012, 14:37   #7
konradkw

no wlasnie i teraz moge to wykluczyc przeguby bo przod nie drga wcale u mnie znaczy nie tak zeby bylo to ewidentne - kierownica nie drga wcale.
Stary 22-10-2012, 18:45   #8
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał konradkw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no wlasnie i teraz moge to wykluczyc przeguby bo przod nie drga wcale u mnie znaczy nie tak zeby bylo to ewidentne - kierownica nie drga wcale.
Witam
Moja foka też dostawała drgań przy przyspieszaniu. Wyczuwało się to najbardziej na podłodze. Na kierownicy drgań nie było. Po zdjęciu nogi z pedału gazu drgania ustawały. Winnym był przegub wewnętrzny, w moim przypadku lewy. Nie wiem, jak to miałeś sprawdzane, ale najpewniejszą metodą jest demontaż obu półosi i sprawdzenie krzyżaków i wewnętrznych powierzchni przegubów, tzw. bieżni krzyżaka. Ja za demontaż-sprawdzenie-montaż obu półosi dwa lata temu płaciłem 160 zł, ale dzięki temu wiedziałem, co mam kupić.
Pozdrawiam.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania