Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-12-2012, 11:45   #91
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Bezkluczykowe otwieranie drzwi

Cytat:
Napisał kopydleusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
peszt: jak napiszesz, gdzie w kombi szukać tego modułu w bagażniku, to sprawdzę jaki ma numer. Boczki drzwi to żaden problem.
Możesz też u gości, którzy ostatnio "reanimowali" Ci samochód poprosić o wydruk sesji IDS (podłączenia komputera serwisowego IDS do Twojego samochodu). Tam wszystkie moduły zidentyfikowane są bez rozbierania czegokolwiek. Kwestia, czy będą mieli ochotę poświęcić 3 minuty na odszukanie i wydruk na drukarce (oraz czy ją mająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 11-12-2012, 13:42   #92
peszt
ford::average

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2,0l 140km
Rocznik: 2008

Moduł w bagażniku (sedan liftback) jest po prawej stronie za tym materiałem osłaniającym blache, mniej wiecej na wysokości wlewu na paliwo...podejrzewam, ze w kombi bedzie w tym samym miejscuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Było by super jak byś sprawdziłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślę, że warto zainwestować w takiej sytuacji w ELM327, przerobić go i popatrzeć samemu na auto poprzez ELMconfig. Podstawowa kwestia czy poprawnie zaprogramowano rodzaj keyless (można jako tylko FordPower albo pełne keyless). To widać od ręki (niestety tylko po rosyjsku na razie, więc kłania się choć elementarna znajomość języka Puszkina...). Ponadto przy pomocy ELMconfig można zajrzeć do błędów modułów KVM, DDM i PDM i poczytać zamiast macać...
Aj ale Ty madry jestes...ja jestem zwykłym uzytkownikiem mondeo, nie przerabiam jakis tam modułów i nie kupuje komputerow serwisowych by tylko sobie zajrzec do auta. Ehh...i bez atakow zwrotnych na mnie, bo w ogole jestem zdziwiony, ze taki laik jak ja sie za to zabiera a nie jakis mechanik czy komputerowiecGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Generalnie jak cos wiesz, to podpowiedzGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

W ogole mozesz miec z jedną rzeczą racje... znajomy konfigurował mi te kluczyki chyba jak kazdemu innemu, komu by nawalil kluczyk...nie wiedzial na 100% i ja tez nie wiedzialem, ze trzeba to robic inaczej. Wiesz jaka jest róznica w programowaniu...podpowiedzGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Bump: Tutaj masz zdjecie modułu w moim aucieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg moduł.jpg (80.0 KB, 156 wyświetleń)
peszt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2012, 17:30   #93
peszt

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślę, że warto zainwestować w takiej sytuacji w ELM327, przerobić go i popatrzeć samemu na auto poprzez ELMconfig. Podstawowa kwestia czy poprawnie zaprogramowano rodzaj keyless (można jako tylko FordPower albo pełne keyless). To widać od ręki (niestety tylko po rosyjsku na razie, więc kłania się choć elementarna znajomość języka Puszkina...). Ponadto przy pomocy ELMconfig można zajrzeć do błędów modułów KVM, DDM i PDM i poczytać zamiast macać...
Kurcze, rosyjskiego nie mialem, za mlody jestem, ale z google tłumacz sobie poradze jakosGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Powiedz gdzie znalazłeś info, ze inaczej programuje się FordPower a i naczej Keyless Entry?
Stary 11-12-2012, 18:56   #94
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał peszt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ehh...i bez atakow zwrotnych na mnie, bo w ogole jestem zdziwiony, ze taki laik jak ja sie za to zabiera a nie jakis mechanik czy komputerowiecGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Generalnie jak cos wiesz, to podpowiedzGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Najlepszą obroną jest atak wyprzedzający Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niezła taktyka...
Jak się zabrałeś za rzecz, której nie wykona ASO oraz której nie wykona 99% bardzo dobrych elektryków-diagnostów od Forda, to mam prawo zakładać, że generalnie się orientujesz... No ale cóż, życie zawsze potrafi zaskoczyć.
Tryby pracy KVM w załączeniu:
1. bez systemu bezkluczykowego
2. z systemem bezkluczykowym i FordPower
3. jedynie FordPower

Problem w tym, że Twój elektronik raczej ELMconfiga nie używa, natomiast mój system równoważny serwisowemu odmówił dalszej współpracy i nie podpowiem mu ścierzek, którymi będzie mógł i umiał iść.
Tak czy inaczej namawiam do sczytania błędów z modułów KVM, DDM i PDM (modułu sterującego systemem bezkluczykowym oraz modułów obu drzwi). Te błędy powinny wiele rozjaśnić z aktualnej sytuacji.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg KVM.jpg (69.9 KB, 115 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 11-12-2012 o 19:01
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2012, 14:56   #95
peszt

Ja przecież zartowałem...na koncu sa emoty z usmiechami...hehehe...no co Ty. Dzięki i rozumiem twoja powsciagliwosc. Z tego co wiem, znajomy używa oprogramowania fordowskiego, ale nie wiem jaka nazwa jest tego programu, wiec chyba powinien to miec... zapytam i powiem co i jakGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzieki wielkie...i sorka, jezeli moje te emoty byly za malo wyraziste...serio zartowalemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 16-12-2012, 12:50   #96
peszt

Nigdzie jeszcze nie bylem i chyba dopiero po swietach bede dalej grzebal, bo nie mam teraz czasu... zwrocilem jeszcze uwage na jedna rzecz.

Chodzi o ten przycisk w drzwiach kierowcy do otwierania drzwi. Generalnie sens jego działania jest tylko wtedy...kiedy masz ustawione otwieranie auta w taki sposob, ze po jednym nacisnieciu pilota otwieraja sie tylko drzwi kierowcy, potem by otworzyc reszte drzwi trzeba szybo 2 razy nacisnac przycisk otwierania na pilocie. Zalozmy, ze wsiadasz do auta i jedziesz gdzies, nagle spotykasz znajomą na ulicy, chcesz ja podwiezcGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.... masz teraz otwarte tylko swoje drzwi a reszta jest zaryglowana...naciskasz przycisk i odryglowujesz pozostałe 3 pay drzwi...kolezanka wsiadaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ok... ten przycisk w moim mniemaniu nie powinien w ogole byc polaczony z systemem Keyless Entry...nawet jezeli mam zle zaprogramowane kluczyki(sprawa jeszcze nie ustalona, ale raczej tak moze byc) to ten przycisk i tak powinien działać...a nie dziala.

Teraz rodzimi sie pytanie, czy moze byc tak, ze skoro przy programowani kluczykow trzeba deklarowac, czy bedzie to tylko FordPower czy Keyless Entry...to może przy programowaniu tego modułu w bagażniku też trzeba coś zaznaczyć, że jest to moduł z Keyless Entry... jezeli tak, to tego też raczej nie zrobilem, tylko tak normalnie jak każdy moduł zaprogramowałem(czyt w domysle...znajomy mi to robil). Może ktoś coś wie w tym temacie?

Pozdrawiam i życze wszystkim udanych i wesołych w rodzinnej atmosferze Świąt i szczęśliwego nowego roku...oby był lepszy niż 2012, ale gorszy niż 2014Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Wersja dla NIEWIERNYCHGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.... miłego wypoczynku od pracy i szczęśliwego nowego roku...oby był lepszy niż 2012, ale gorszy niż 2014Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

P.S. Bonusowe życzenie...byśmy w końcu dokonali tej modyfikacjiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnio edytowane przez peszt ; 16-12-2012 o 12:52
Stary 16-12-2012, 16:39   #97
tedi_k
FCP member

Ten przycisk w drzwiach kierowcy występuje i działa jedynie z keyless entry - jeśli jest z nim problem to tym bardziej oznacza to, że moduł KVM (ten w bagażniku...) nie jest zaprogramowany poprawnie (przycisk podłączony jest bezpośrednio do tego modułu). Nadal czekamy na odczyt informacji o błędach z modułów KVM, DDM i PDMGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyłączam się do wszystkich żeczeń szczęścia i pomyślności!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-12-2012, 22:40   #98
kapode

Model: Mustang GT
Silnik: 5.0
Rocznik: 2015

Zawsze myślałem że ten przycisk może służyć tylko do zamykania...
Przecież żeby otworzyć, wystarczy pociągnąć za klamkę?
Stary 16-12-2012, 23:05   #99
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kapode Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież żeby otworzyć, wystarczy pociągnąć za klamkę?
Przecież żeby zamknąć wystarczy nacisnąć na przycisk ryglowania przy klamce...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na poważnie - jest tak jak pisze 'peszt'. Patrz nowe instrukcje Mondeo - np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] str. 48.
Stary 17-12-2012, 14:42   #100
Sebastekatowice

Imię: Sebastian
Model: MONDEO TYTANIUM X
Silnik: 2.0 tdci PowerShift 163KM i 390Nm Skrzynia automatyczna AWF21
Rocznik: 2009

zgadzam się, tak jest jak pisze kolega peszt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sebastekatowice jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania