Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-02-2013, 00:06   #181
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig

Cytat:
Napisał Speedy_xx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro 7 pinowe nie ma info o podpięciu przyczepy, to na jakiej podstawie rozłącza parktronik?
A widział ktoś aby 7 pinowe gniazdo dezaktywowało parktronik? Wydaje mi się, ze chyba nie dezaktywuje?

Stary 16-02-2013, 02:02   #182
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał Speedy_xx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ok,ale zawsze przedstawiano to jako ograniczenie modułu.Zaproponowano mi nawet wymianę na "nowszy model" ,który rzekomo miałby mieć tą funkcję.
w takim razie "strzelam" że masz eSia z początku 2007 r. z modułem BCM (GEM) z oznaczeniem zaczynającym się na 6 (tak jak ja) - one rzeczywiście nie potrafią automatycznie ryglować drzwi po ruszeniu niezależnie czym próbować je konfigurować ... będę zmieniał go na taki zaczynający się na 7
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2013, 06:41   #183
Speedy_xx
ford::average

Model: Galax
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2015

MAXa mam z 09.X.2007, a BCM, tak jak napisałem mam zaczynający się na 7.

Co do 7 pinowego złącza: moduły uniwersalne potrafią odłączyć czujniki (wiem ,bo mam taki)...czemu więc oryginał miałby mieć z tym problem...

Ostatnio edytowane przez Speedy_xx ; 16-02-2013 o 06:52
Speedy_xx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2013, 08:04   #184
rubinio
ford::average

Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Oczywiście, że gniazdo 7 pinowe odłącza parktronik, do tego kontroluje kierunkowskazy w przyczepie.
rubinio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2013, 13:30   #185
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na pewno nie ma (nie było) odryglowania drzwi. Może w najnowszych coś dorobili? Tak jak napisałem - Unia Europejska praktycznie tego wymaga.
To ryglowanie/odryglowanie drzwi jest w ogóle jakieś chore podejście Forda, bo czym się różni elektryczna blokada otwarcia drzwi przez dzieci, która jest wyłączana podczas kolizji od centralnego zamka? Nowe modele z Sync same dzwonią pod 112, więc tych sygnałów sterujących jest masę, tylko trzeba je użyć.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2013, 13:20   #186
liosty
ford::beginner

Model: S-Max
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał liosty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki Panowie za screeny. Zaciągnąłem dzisiaj najnowsze drivery (z kwietnia 2012), ustawię defaultowe ustawienia i postaram się w najbliższej przyszłości sprawdzić raz jeszcze. Odezwe się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem testy z innym kompem, ustawieniami itd... i bez skutku. Dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi Mayak udało się przetesować połączenie jego kablem i wychodzi na to, że mój kabelek zakupiony na Alle..o jest jakiś niekompatybilny ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Szkoda.
liosty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2013, 21:31   #187
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

liosty,
wrzuć log z elmconfiga
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2013, 17:41   #188
liosty

Mój log z ElmConfiga (troche długi):

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Bump: Rozebrałem własnie ten mój interfejs i chyba juz widzę w czym jest problem... Oryginalny ELM327 powinien byc na układzie PIC18F2480, tymczasem ten mój nie dość że jest niewiadomego pochodzenia (pewnie jakaś chińszczyzna) to nie ma na nim żadnych informacji i dodatkowo ma jeszcze inny wygląd i układ pinów - jest kwadratowy zamiast prostokątny. Wcisnęli mi kit ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trzeba pytać sprzedających na jakim układzie jest interfejs... Ma być na PIC 18F2480

Ostatnio edytowane przez liosty ; 22-02-2013 o 18:50 Powód: wrzucam link do google docs zamiast długiego loga
Stary 22-02-2013, 12:25   #189
pr0zac

Model: FF2 RS
Silnik: 2.5
Rocznik: 2010

tak jasne najłatwiej za swoją niewiedzę i brak umiejętności obwinić sprzedającego ze bubel, albo kit albo jeszcze inne durne porównania.
Człowieku ja mam, mój kolega ma i jeszcze kilka innych osób od nas z województwa(widzialem na spotach, zresztą sam im to zamawiałem) kable z MS CAN od jednej osoby z allegro(nie mam zamiaru nikogo reklamować) ale sprawdziłem to osobiście i to nie na jednym przypadku tylko co najmniej pięciu, wszystkie są na procesorze innym niż PIC18f właśnie jak to piszesz na jakimś kwadratowym nie wiadomo czym ale czy to ważne? wszystkie one zarówno mi jak i innym uczestnikom spotów działają wyśmienicie, Hyper terminal pokazuje wersje 1.5 na naklejce też jest napisane 1.5. Śmieszą mnie takie wypowiedzi pseudo elektroników czy informatyków którzy kupią coś sami nie wiedzą do końca co i później na różnych forach za swoją głupotę obwiniają interfejsy a to że chińskie a to ze nie oryginalne tak jakby wszystkie te kabelki produkowali gdzieś indziej, nie bądźcie naiwni wszystko to jest chińszczyzna nawet jak sprzedawcy piszą że są polskie w Polsce produkowane. Co jakby Ci sprzedawca napisał że kabel pochodzi z UE np. z niemiec a nie chin to byś nie mówił ze bubel, ze nie działa bo nie potrafisz obsłużyć albo sam go rozkręcałeś i coś tam majstrowałeś przy tym nie wiedząc nawet jak lutownice w ręku trzymać? Lepiej by Ci było? nie mówił byś że bubel? miałbyś więcej pokory do siebie samego że może to Ty coś źle robisz albo już zrobiłeś? Kojarzy mi sie to wszystko z tym gościem z Gdańska
"oszukaali mnie" - a może sam siebie oszukujesz, bo bierzesz się za coś co Cię przerasta. Panowie troche pokory do siebie samych a nie tylko żale i smuty jak to was ktoś "oszukał" Jak Ci się twój ford zepsuje np. turbina Ci padnie a ty nie potrafisz jej sam wymienić bo Cie to przerasta to chodzisz i biadolisz że Cie Ford oszukał? ze Ci kit wcisnęli? sam sobie ten kit wciskasz a szukasz winnych dookoła.
Pozdrawiam Zachodniopomorskich fanatyków Forda oraz was forumowicze.

Ostatnio edytowane przez pr0zac ; 22-02-2013 o 12:31
pr0zac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2013, 14:08   #190
liosty

pr0zac, kupując ten kabel pisałem że potrzebuję nim podłączyć S-Maxa i kabel nie spełnia moich oczekiwań. Napisałem do sprzedającego maila opisującego problem i co w takiej sytuacji proponują ale juz nie raczyli odpowiedzieć ... Nie wnikam skąd są elementy do budowy tego interfejsu, ale mikrokontroler nie posiada żadnych znaków i nie działa. Na stronie sprzedającego nie ma informacji że jest to ELM 1.5. Za to na stronie elmelectronics.com jest informacja na jakich kontrolerach powinno to działać ... i mi nie działa - więc co, mam zamknąć morde w kubeł, nie odzywac się i cieszyc ze mam bardzo wartościowy kabel ... Sorry.
Odnośnie tekstów o trzymaniu lutownicy się nie wypowiem... nie znasz mnie wiec nie oceniaj poproszę.

Pozdrowienia.
Odpowiedz

Tagi
światła dzienne , światła mijania

Zasady postowania