Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2013, 23:32   #91
larkowiec
ford::average

Model: Fiesta, Smaxio
Silnik: 1.25 16V, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2006
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

Wpisz ELMConfig w szukajkę.
Temat o tym programie jest jeszcze m.in. na forum C-max i S-max. Na oba warto poświęcić czas.

larkowiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2013, 12:08   #92
krczydar
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 03/2017

Witam. Chciałem się upewnić:
1. Czy ELMConfig pozwoli mi wyłączyć światła skandynawskie?
2. Czy ELMConfig pozwoli wyłączyć drugą sondę lambdę(tą za katalizatorem, bo wciąż wyskakuje błąd niskiej wydajności katalizatora, podobno wyłączenie drugiej sondy rozwiąże problem, a autko za kilka dni będzie zagazowane, więc ekologia nie ucierpi)
3. Znalazłem różne ELM-y, od 300zł do 50,
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy jest jakaś zasadnicza różnica w tym co pozwolą mi zrobić/zmienić w aucie? Chciałbym kupić jak najlepszy, ale nie chcę też wydawać 300zl, jeśli sprzęt ma mieć te same możliwości co ten za 50zł.
Mój samochód to Mondeo MK4 2.0PB
krczydar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2013, 12:17   #93
p_swiderski
ford::advanced

Model: Outlander PHEV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017

Nie włączysz, bo ELMconfig jest do Mondeo MKIV... chyba...

Ja dzisiaj za pomocą kabelka za 99zł z allerogo aktywowałem nawigację i bluetootha przez ELMconfig. Teraz widać je w Convers +. Nic nie popsułem, auto dalej jeździ, błędy udało się wykasować, czyli jest dobrze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p_swiderski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2013, 12:32   #94
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

kolega napisał w ostatniej linijce swojego posta: "Mój samochód to Mondeo MK4 2.0PB " a więc ELMConfig jest dla niego

Cytat:
Napisał krczydar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Czy ELMConfig pozwoli mi wyłączyć światła skandynawskie?
tak
Cytat:
Napisał krczydar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Czy ELMConfig pozwoli wyłączyć drugą sondę lambdę(tą za katalizatorem, bo wciąż wyskakuje błąd niskiej wydajności katalizatora, podobno wyłączenie drugiej sondy rozwiąże problem, a autko za kilka dni będzie zagazowane, więc ekologia nie ucierpi)
nie
Cytat:
Czy jest jakaś zasadnicza różnica w tym co pozwolą mi zrobić/zmienić w aucie? Chciałbym kupić jak najlepszy, ale nie chcę też wydawać 300zl, jeśli sprzęt ma mieć te same możliwości co ten za 50zł.
nie ma, ale trafiają się takie egzemplarze, które w ogóle nie chcą działać z ELMConfigiem - popatrz na kilka poprzednich stron tego wątku (lub wątku o elmconfigu na podforum SMaxa)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM

Ostatnio edytowane przez mayak ; 21-03-2013 o 12:34
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2013, 12:46   #95
krczydar

Imię: Dariusz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 03/2017

Bardzo dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi. Przepraszam za zamieszanie, jeszcze nie zmieniłem profilu z samochodem, już to robię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A jest jakaś inna możliwość(poza ASO) żeby wyłączyć tą drugą sondę, czy pozostaje mi tylko tulejka?
krczydar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 11:15   #96
Macko-2

Imię: Piotr
Model: Kuga II FL VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Interfejs diagnostyczny

Witam,
Proszę o info, może ktoś używa tego ustrojstwa. Chcę odczytać temperaturę oleju w automatycznej skrzyni biegów. Czy takim Interfejsem diagnostycznym FORD USB VCM IDS MINI OBD2 z Viacoma można odczytać tą temperaturę ?
Macko-2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 11:48   #97
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Albo tak albo nie. miniVCM z FoCOMem dość słabo radzi sobie z obsługą TCMów (sterowników automatycznej skrzyni). Jest parę typów obsługiwanych i sporo typów nie obsługiwanych. Loteria. Oprogramowanie jest mocno nie intuicyjne i kłopotliwe (bardzo dużo sterowników nie jest rozpoznawanych automatycznie tylko trzeba ręcznie wskazać właściwy przypadek...) oraz rozwijane jest dość chaotycznie - nigdy nie wiadomo czy dany moduł będzie miał zaimplementowane interesujące funkcje czy nie. Do tego nie wiem (nie sprawdzałem), czy w ogóle jest tam odczyt temperatury oleju skrzyni.
Stary 28-03-2013, 12:57   #98
Macko-2

Imię: Piotr
Model: Kuga II FL VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2018

Dzięki za info. Może wiesz jaki interfejs ma możliwość odczytu temperatury oleju w ASB ?
Macko-2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 13:27   #99
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Jeśli jest to parametr odczytywalny, to na pewno fordowski warsztatowy VCM z oprogramowaniem IDS.
Stary 14-04-2013, 20:35   #100
hades2002
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam taki oto problem z ELMConfig. Elm327 kupiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]( gdzieś na forum polecany sprzedawca). Wszystko niby fajnie, ale jedyną prędkość jaką mogę ustawić to 19200, przy innej w ELMConfig wyskakuje błąd. Przy 19200 łączy się z komputerem auta, ale konfiguracji centralnej już nie zczyta, bo wyskakuje okienko, że tylko przy 38400 można to zrobić. Próbowałem na trzech kompach (XP/7) efekt ten sam. Wydaje mi się, że to chyba problem z ELM327, ale może mi się tylko wydaje. Może ktoś mądrzejszy ode mnie coś doradzi. Z góry dziękuje.

Ostatnio edytowane przez hades2002 ; 14-04-2013 o 22:40
hades2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka , elmconfig

Zasady postowania