Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-03-2013, 18:35   #31
michalmichalpp

Domyślnie Odp: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Cytat:
Napisał JanBr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest wątek dla takich co właśnie tak kupują. Ci co mieszkają w Niemczech .znają język ,mają tam przyjaciół nie potrzebują pomocy.
No właśnie tak patrze że trochę zamieszałem, więc sorry.

A tak z ciekawości, jaki przebieg ma twoje mondeo?

Stary 21-03-2013, 18:40   #32
JanBr
ford::amateur

Imię: Jan
Model: MK4
Silnik: 2,0 benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Cytat:
Napisał Bartez1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oczywiście wolałbym wiedzieć że autko ma 250tyś przebiegu, ale dla mnie liczy się stan techniczny i czy było na bieżąco wszystko serwisowane. Takie przebiegi mnie nie wzruszają
nie chodzi o to aby nie kupować aut z dużym przebiegiem ,lecz o to ,by je kupować świadomie i za adekwatną cenę,
JanBr jest offline  
Stary 21-03-2013, 18:56   #33
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał JanBr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie chodzi o to aby nie kupować aut z dużym przebiegiem ,lecz o to ,by je kupować świadomie i za adekwatną cenę,
To jest sedno sprawy. Jak ktoś che kupić w lumpeksie ciuch to wie że cena jest adekwatna do towaru, markowego, ale już mocno używanego. Dlatego też jak ktoś chce kupić auto z przebiegiem mocno powyżej 200 tyś to niech ma do tego okazję w cenie adekwatnej za takie auto.
Prawda jest taka, że to wielu z nas wychowanych na rodzimej motoryzacji, gdzie silniki przy 100 tyś dogorywały, jeździły na selektorze i paliły go niemiłosierne ilości odwracamy głowę widząc 2 z przodu licznika. Handlarze nie są głupi i wychodzą na przeciw oczekiwaniom klientów, dokonując przeglądu przed sprzedażowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hansolo jest online  
Stary 21-03-2013, 19:02   #34
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Cytat:
Napisał michalmichalpp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak z ciekawości, jaki przebieg ma twoje mondeo?
Cytat:
przebieg przy kupnie 96000km
napisał to na początku wątku
Stary 21-03-2013, 19:08   #35
Bartez1982
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI

Cytat:
Jasne że tak ja tylko chciałem pokazać że niska cena nie zawsze musi oznaczać wałek na VAT a właśnie ten spory przebieg a że skręcony już na 120tyś to już inna bajka....
Bartez1982 jest offline  
Stary 21-03-2013, 19:13   #36
JanBr

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
krótko, jest sobie auto sprzedający wycenia je na 25kpln (powiedzmy to nasz MK4 mondeo) znajdzie się delikwent co to kupi, to dla kupca jest to tyle warte, bo postanowił za nie tyle zapłacić. I tu nie ma znaczenia że to jest kupa złomu odwinięta z przystanku
Zgoda ale tylko wtedy gdy sprzedający uczciwie powie że jest to "kupa złomu"-bo jeśli twierdzi że to "bezwypadkowe" i do tego fałszuje przebieg w "celu osiągnięcia nienależnych korzyści"-jest to ordynarne oszustwo które winno być ścigane z urzędu.
JanBr jest offline  
Stary 21-03-2013, 19:15   #37
michalmichalpp

A oczywiście 96000km przebiegu to cena adekwatna.

Tak swoją drogą to widzę multum mondeo z przebiegiem 400tys nawet po 500tys z firm. Czyli jak autko ma przebieg zakładając 170tys i było serwisowane (co w firmach jest normą) to chyba nie ma się czego aż tak obawiać. Oczywiście zawsze się może coś zdarzyć nawet z autem które wyjechało z salonu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 21-03-2013, 20:12   #38
JanBr

Cytat:
Napisał michalmichalpp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A oczywiście 96000km przebiegu to cena adekwatna.

Tak swoją drogą to widzę multum mondeo z przebiegiem 400tys nawet po 500tys
To zapewne przebiegi diesli a moje to benzyna.
Duży przebieg to nie tragedia ale to p r z e d i e g...
Sam użytkuję astrę kombi 1,7 isuzu o przebiegu 420000km kupioną od handlarza przy wskazaniach 112000km a gwarantowane że ujęte miała ze 100000km. Jeżdzi po całej polsce i ciągle w niej coś się wymienia poza silnikiem.Kilka alternatorów(z pompą podciśnienia),wspomaganie ,klima,a w podwoziu to nie wyliczę.I tylko silnik nie chce zdechnąć. Nadwozie zgnite,skrzypi ,trzeszczy.Strach tym jeżdzić a syn nie chce go się pozbyć bo mało pali.Chyba cukru nasypię mu do bakaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak że samochod to nie tylko silnik a przebieg ma znaczenie.
JanBr jest offline  
Stary 21-03-2013, 20:23   #39
michalmichalpp

Tak tak to przebiegi diesli. W Holandii benzyniaki są tańsze mimo mniejszych przebiegów.

A ja ci powiem że mam w Polsce Forda Transita JUMBO z silnikiem 2.4 diesel. Samochód z roku 2003 kupiony z przebiegiem 120000tys (pewnie też podkręcony) i jestem z niego bardzo zadowolony. Wymieniane było w nim: amorek przedni prawy, oczywiście elementy zawieszenie, od części silnika tylko serwo i chłodnica bo padła. A i wentylatorek do nawiewu w kabinie. Ale bardzo dbam o auto. Na dzień dzisiejszy ma 410tys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Odpukać śmiga bdb. Osobówką rocznie robię ze 12tys max więc to nie jest dużo.

Morał jest taki, jak dbasz o auto, to aucie będzie dbało o twój portfel. Gratuluje zakupu i życzę udanej eksploatacji auta JanBr.

Ostatnio edytowane przez michalmichalpp ; 21-03-2013 o 20:33

Stary 21-03-2013, 22:07   #40
Koenig

Pisaliscie o przebiegach 400-500kkm i że to nie jest nic strasznego. Też tak swego czasu myslałem, nie da się ukryć że sporo z nas ma jeszcze nawyk z motoryzacji PRL-u, gdzie 100kkm to często była agonia silnika. Auta z lat 90 faktycznie powinny nas tego oduczyć, ale współczesne auta? Tu juz mam watpliwości. Moda na dowsiziening chyba jednak odbija się na wytrzymalosci silników, ze o calej reszczie elektroniki nie wspomnę. Ksiegowi w koncernach tez się pewnie do tego przyczynili (np coraz cieńsze bloki silnikow). Jakoś nie bardzo chce mi sie wierzyć że np. Octavia z silnikiem 1.2TFI,TSI - czy jakie on tam ma oznaczenie- wytrzyma tyle samo co z silnikiem 1.9
Coraz częściej myslę, że 200kkm to znów jest jakaś granica wytrzymalości dla współczesnych samochodów...
To tylko takie moje dywagacje.

Zamknięty Temat

Zasady postowania