Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-03-2013, 17:18   #1
MARTINO-31
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Ford Galaxy
Silnik: 1.9 TDI
Rocznik: 2000
Domyślnie brak mocy na ciepłym silniku 2.0DI

Witam wszystkich! Mam Transita 2005,2.0DI,74kw,brak mocy na ciepłym silniku,
możecie pomóc co może być przyczyną i od czego zacząć.Pozdrawiam

MARTINO-31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2013, 17:53   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: brak mocy na ciepłym silniku 2.0DI

Cytat:
Napisał MARTINO-31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od czego zacząć
Niewiele napisałeś... W związku z tym lista rzeczy do sprawdzenia to byłby opis na kilka stron.
Zimny ma zawsze większą dawkę wtrysku i dlatego wydaje się, że nieźle chodzi...
Stary 12-03-2013, 18:26   #3
MARTINO-31

wyczytałem na forum że może być wina gruchy,wężyka podciśnienia do gruchy.a zaślepienie EGR coś da?
Stary 12-03-2013, 19:01   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał MARTINO-31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a zaślepienie EGR coś da?
Nie w tym przypadku...
Cytat:
wyczytałem na forum że może być wina gruchy
Której? Masz silnik - sądząc po mocy - tddi, czyli masz gruchę podciśnieniową do EGR-a i ciśnieniową do zaworu upustowego turbiny.
Działanie tej drugiej warto sprawdzić, bo jeżeli zawór upustowy jest przytarty to silnik jest mocno na zdechu i traci moc...

Natomiast złe działanie zaworu EGR (niedomykanie się) to są o wiele bardziej dramatyczne objawy...

Zacznij może od sprawdzenia szczelności dolotu...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-03-2013 o 19:05
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2013, 21:23   #5
MARTINO-31

Witam!
Wracam do tematu wojtekjanus,zima powoli odpuszcza i zdołałem się wdrapać na najazd,po sprawdzeniu od spodu i z góry wszystko wygląda ok.Odzyskałem turbo po wymianie filtru paliwa,wyrzuciłem oryginalny bo się zapowietrzał i był zawalony a wstawiłem od merca w210Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Mam jeszcze jedną sprawę,chodzi o mechanizm zmiany biegów,jest luźna dźwignia,1 ciężko wchodzi,pod spodem jest pucha,zdjąłem pokrywę i widzę że brakuje tam śrubki,dzwoniłem do gościa z allegro z częściami który ma ten mechanizm,powiedział mi że jest to skręcone i ma jakąś sprężynę,masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda.Z góry dziękuję i pozdrawiam

Bump: Witam!
Wracam do tematu wojtekjanus,zima powoli odpuszcza i zdołałem się wdrapać na najazd,po sprawdzeniu od spodu i z góry wszystko wygląda ok.Odzyskałem turbo po wymianie filtru paliwa,wyrzuciłem oryginalny bo się zapowietrzał i był zawalony a wstawiłem od merca w210Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Mam jeszcze jedną sprawę,chodzi o mechanizm zmiany biegów,jest luźna dźwignia,1 ciężko wchodzi,pod spodem jest pucha,zdjąłem pokrywę i widzę że brakuje tam śrubki,dzwoniłem do gościa z allegro z częściami który ma ten mechanizm,powiedział mi że jest to skręcone i ma jakąś sprężynę,masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda.Z góry dziękuję i pozdrawiam
Stary 05-04-2013, 06:48   #6
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Tu znajdziesz wszystkie rysunki, szkoda że po rosyjsku... http://ilcats.ru/Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2013, 09:26   #7
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu znajdziesz wszystkie rysunki, szkoda że po rosyjsku... http://ilcats.ru/Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Już w kilku wątkach na Forum umieściłem dobry link do rysunków (też po rosyjsku) - ten do modelu 2000-2006: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Ogólny Ford [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jest jeszcze trochę podobny: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale bez opisów części, natomiast lepiej otwierają się rysunki...

Cytat:
mechanizm zmiany biegów,jest luźna dźwignia,1 ciężko wchodzi
Po zdjęciu pokrywy może zobaczyłeś otwór pod śrubę blokującą dźwignię zmiany biegów w położeniu neutralnym? Podczas regulacji linek wkręca się śrubę, reguluje linki (linkę) i potem śrubę wykręca.
Dźwignia sterowania linkami z czasem zawsze trochę będzie luźna - oczywiście w ramach poprawności technicznej. Twoje kłopoty wróżą raczej zatarcie wybieraka na skrzyni (to częsty przypadek) lub uszkodzenie linki.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-04-2013 o 09:30
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2013, 13:48   #8
MARTINO-31

PROFESJONALIŚCI!!!
Dzięki za pomoc! Miłego dnia