![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
Czyli:
1. wydałem niepotrzebnie tałzena na jakąś cobrę cycuś 2. w aso montują dodatkowy sprzęt też niepotrzebnie... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
ASO nie bardzo ma możliwość uruchomienia funkcji alarmu (w IDS poblokowali już dawno róże takie ustawienia). Dodatkowo możliwość uruchomienia fabrycznego alarmu zależna jest od wiązek - np. czujniki ultradźwiękowe w lampce wymagają odpowiedniej wiązki dachowej, trzeba dołożyć wymienioną wcześniej syrenkę - też wymaga stosownej wiązki.
Oczywiście dość często te wiązki są , ale ASO nie ma procedury serwisowej aby to sprawdzić. Więc standardowo pewnie dodali by wszystkie niezbędne wiązki, syrenki, czujniki - i wyszło by 5.000zł...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja u siebie w C-maxie zrobiłem to za 150zł (100zł zamek pokrywy silnika z czujnikiem otwarcia, 50zł lampka z czujnikami ultradźwiękowymi - uruchomienie ELMconfigiem). Wiązki u mnie wszystkie były.
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: NieFord-Skoda Octavia vRS
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2016
|
Moim skromnym zdaniem ten alarm składa się z tych dwóch zależnych od siebie płytek z układami,czyli lampa plus to z nadkola.Gostek,który robił wymianę tej baterii miał też komunikat o potrzebie servisowania alarmu,Patrząc na płytkę z nadkola to sama syrena nie potrzebuje chyba takiego flasha do sterowania tylko tą funkcją,ale to takie amatorsko- hobbistycznie dociekanie.Po wymianie problem został usunięty.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://s1069.photobucket.com/albums/u468/cliner66/ http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=786 --------------------------------------------------- 269KM/429Nm by Heko(było),następne(było) 275KM/427Nm...jest 324KM/483Nm... |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#15 | ||
|
FCP member
|
Cytat:
Zamki z czujnikiem i bez oczywiście różnią się P/N. Tych part numberów jest trochę, więc łatwiej sprawdzać w druga stronę - jak się ma P/N to mogę przeczytać czy zamek ma czujnik czy nie. Zdjęcie przypadkowe z allegro... Bump: Cytat:
Podobnie sprawa wygląda z syreną podtrzymywaną bateryjnie - mam, ale nie rozbierałem, więc nie wiem czy tam jest aż tak ambitnie... Standardowo wiązka syreny zasilanej bateryjnie składa się także z 3 przewodów: GND, napięcie ładowania, sygnał alarmu. Jeśli jest więcej przewodów, to znaczy że tam coś jeszcze siedzi... Trzeba pamiętać, że alarm wbudowany w BCM potrafi nawet zmierzyć rezystancję cewki syreny zwykłej (bez podtrzymania, w celu sprawdzenia czy jest i czy nie padła), montowanej wewnątrz kabiny za tylnym plastikiem nadkola... Tak więc układ ten mierzy parę różnych parametrów... Ponadto w MND4/S-max fabryczny alarm może mieć czujnik położenia (przechyłu) - w FF2/C-max nie ma takiej możliwości. Gdzie montowany jest ten fabryczny czujnik położenia/przechyłu nie wiem - być może w tej syrence właśnie...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-04-2013 o 20:25 |
||
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
No tak .... Jest w obu zamkach wyłącznik (dzyndzel ) który po zamknięciu maski lub wciśnięciu rozłącza , tylko może dało by się jakoś wyprowadzić w nim piny .
A jak sprawdzić czy wiązka ( dwa przewody) dochodząca od spodu zamka jest ok .?... Czy jak zmostkuje je (zamknę obwód jak w przypadku otwarcia pokrywy) będzie jakiś objaw na wyświetlaczu ?...( czy będzie coś wyświetlać) ?.. czy jest to poprzez jakiś bezpiecznik .
|
|
|
|
#17 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Tak więc po aktywacji alarmu a bez odpowiedniego zamka jest komunikat "otwarta pokrywa komory silnika".
|
|
|
|
|
#18 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Okazuje się, że syrenka dla działania właśnie "potrzebuje aż takiego flasha"... Tak więc to co w S-maxie jest za nadkolem, to jest to moim zdaniem zdecydowanie jedynie syrenka alarmu z podtrzymaniem bateryjnym.
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::amateur
![]() Imię: bartek
Model: mondeo
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2008
|
Witam czyli jak wymienie bateryjke w syrece to komunikat sobie zgasinie ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
Tak pozno o czujniku przechylu, ale czy nie ma on czegos wspolnego z hla. Chyba jest tam jakis czujnik, jak ma wspomagac ruszanie pod gorke.
|
|
|
|