Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-12-2013, 21:20   #1421
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał jarros Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...A czy Ty tedi_k możesz zmienić ustawienia w kompie??...
Rozumiem, że tekst w moim podpisie jest trochę za małą czcionką?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał jarros Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Czy dołożyć i kupić coś z większymi możliwościami.?
W ramach ewentualnej pomocy w zastanawianiu mogę dodać, że mam na zbyciu fordowską ramkę na 2din (a nawet oba typy - owalną i prostokątną) wraz ze stosowną półkieszenią oraz oryginalny konwerter sterowania z kierownicy firmy Pioneer - jeśli chcesz założyć na przykład jakiegoś AVICa, to już możesz być ze 200zł do przodu...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-12-2013 o 21:25
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2013, 21:33   #1422
jarros
ford::average

Model: MONDEO
Silnik: 2,0 + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że tekst w moim podpisie jest trochę za małą czcionką?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W ramach ewentualnej pomocy w zastanawianiu mogę dodać, że mam na zbyciu fordowską ramkę na 2din (a nawet oba typy - owalną i prostokątną) wraz ze stosowną półkieszenią oraz oryginalny konwerter sterowania z kierownicy firmy Pioneer - jeśli chcesz założyć na przykład jakiegoś AVICa, to już możesz być ze 200zł do przodu...
oj tam... późno już człowiek zmęczony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale warto się w ogóle bawić czy lepiej zostawić NXa ?
jarros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2013, 21:40   #1423
tedi_k
FCP member

Cytat:
oj tam... późno już człowiek zmęczony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale warto się w ogóle bawić czy lepiej zostawić NXa ?
To zależy co się komu podoba - ja mam NXa a żonie do Hondy Jazz zakładam Pioneera AVICa F930BT. Sprzedawanego przez właścicielkę/sprawczynię skasowanego Mondeo... Stąd trochę zbytecznych mi taili do Forda...

Zamiana na takiego/podobnego (używanego - w dobrym stanie) AVICa wyjdzie Cię zapewne ok. 1700-2000zł. Będziesz miał od razu wszystko po polsku, ale nic nie będziesz miał na conversie. Za NXa weźmiesz jakieś 1300zł - a więc trzeba liczyć się z dołożeniem paru stówek...
Stary 03-12-2013, 23:24   #1424
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
Domyślnie

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Za NXa weźmiesz jakieś 1300zł - a więc trzeba liczyć się z dołożeniem paru stówek...
patrzcie, patrzcie no ludzie, a jeszcze w ub, roku poniżej 2k jakoś "nie chciały" schodzić ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a swoja droga w kwestii wyrzucenia albo zostawienia NX-a to sprawa jest chyba prosta [oczywiście oceniając subiektywnie] nx z convers'em uzupełniają się wzajemnie i stanowią dość zgrany duet, sam nx bez convers'a na tle innych (multimedialnych stacji) niczym szczególnym się nie wyróżnia, ba pozostaje nawet w tyle za nimi w wielu kategoriach. Reasumując, jeśli convers'a u siebie nie masz, to lepsza decyzją będzie 7 calowa stacja multimedialna, jeśli convers'a masz u siebie to nie ma innego urządzenia niż NX(poza FX), które będzie współpracować w takim zakresie na jaki pozwala fabryka. Wmontowanie 7(..) calowej stacji multimedialnej powoduje, że na wyświetlaczu convers z kilku kategorii [nawigacja, CD, zmieniarka CD, radio, telefon, Aux, Komputer pokładowy i Ustawienia] pozostają tylko 2 ostatnie. Trzeba też pamiętać o kastracji oryginalnego VC/zestawu głośnomówiącego ...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrófka
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2013, 23:38   #1425
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

z tego co wiem to kolega jarros ma Converse+ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

moim zdaniem, to wyobrażam sobie zastanawianie się między stacją multimedialną a NXem nie mając żadnego z nich (czyli mając 6000cd lub sony), ale mając NXa i mając wskazówki nawigacji, książkę telefoniczną i listę plików z USB na wyświetlaczu Converse+ to zamiana na AVICa (lub coś podobnego) to moim zdaniem jest krok wstecz

w FF2 i w SMaxie mam fordowskie moduły bt+usb, ale obsługa z poziomu Converse+ jest duuuużo wygodniejsza
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2013, 23:38   #1426
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kr.bi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
patrzcie, patrzcie no ludzie, a jeszcze w ub, roku poniżej 2k ...
Ja mówię o cenie, za jaką ktoś to kupi... Wystawić można dowolną cenę - nawet ASOwe 6k złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tyle, że liczy się sprzedaż a nie wystawienie ceny...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do wygody użytkowania - są dwie szkoły: otwocka i falenicka.... Wątek o dokładanych stacjach jest równie obszerny jak ten o NXie... Nie ulega wątpliwości, że ilość softu oraz podatność na odblokowanie i wgranie np. dowolnego oprogramowania nawigacyjnego do przywołanego AVICA jest bez porównania większa w Pioneerze niż w naszych Blaupunktach... Każdy musi sam sobie odpowiedzieć co jest dla niego ważniejsze - Automapa w sensownie wyglądającym urządzeniu czy NX wyświetlający na conversie... Nota bene obsługa telefonów w tych AVICach chyba jest sprawniejsza niż u nas...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-12-2013 o 23:44
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2013, 00:11   #1427
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
... Każdy musi sam sobie odpowiedzieć co jest dla niego ważniejsze - Automapa w sensownie wyglądającym urządzeniu czy NX wyświetlający na conversie...
... i co wygodniejsze a i przez to nawet bezpieczniejsze:
na convers'ie strzałki są kolokwialnie rzecz ujmując rysowane przed "gałami" więc niejako "je się widzi", natomiast na stacjach (multimedialnych) strzałki też są, ale obok i żeby je zobaczyć to "gały trza tam skierować" niby niewiele/ułamek sekundy ...
Ci którym "dzwona" udało się zaliczyć niby też mówili, że brakło prawie metra.
Prawie, robi różnice Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

oczywiście nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem tego czy innego rozwiązania, bo każde ma swoje wady i zalety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrófka

Bump:
Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... i mając wskazówki nawigacji, książkę telefoniczną i listę plików z USB ...
i listę stacji radiowych ...
i listę (ostatnich i ulubionych) celów nawigacji ...
i listę utworów/MP3 na CD
i odtwarzanie po BT z telefonu ...

ot takie użytkowane drobiazgi, bez których ciężko się przyzwyczaić później kiedy ich brakuje

pozdrófka
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2013, 23:05   #1428
Decybelq

Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011

Napiszę to w tym temacie bo wydaje mi się ze to jest po części związane z BT.

Posiadam Focusa III z pierwszego kwartału 2011r. z BT+VC+USB.
W samochodzie jest fabryczna nawigacja forda na kary pamięci SD.
Miałem w nim kartę z mapą na 2011 rok (V1) zakupiłem na allegro używaną mapę na 2013 (V3). Podczas włączonego radia wyciągnąłem starą kartę i wsadziłem nową. Odrazy radio zapytało się czy chcę zaktualizować oprogramowanie. dałem ok aktualizacja wyglądała identycznie jakbym aktualizował bt.
Po czym pojawiła się nowa ikona pod klawisz pause/play oraz mute do każdego źródła dźwięku, wcześniej jej nie było. Jedna ikona związana z bt znikła a poziom sygnału i stan baterii znajduje się gdzie indziej. Oczywiście mapa działa.
Ford w ten sposób umożliwia aktualizację oprogramowania?
Czy ta aktualizacja wpłynęła na poprawę radia z modułem bt, na razie tego nie wiem.
Jak coś zauważę napisze.
Dziwne jest to ze na oryginalnej karcie do navi jest aktualizacja do radia, i pytanie czy do czegoś jeszcze.
Decybelq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2013, 23:54   #1429
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Decybelq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Dziwne jest to ze na oryginalnej karcie do navi jest aktualizacja do radia, i pytanie czy do czegoś jeszcze.
Nie bardzo rozumiem Twoje zdziwienie? Przecież Twoje radio to jest navi właśnie... No i zostało zaktualizowane jego oprogramowanie z jego karty. Normalne - w NX i FX jest podobnie, choć aktualizacje robione są w węższym zakresie (dotyczą głównie sposobu wyświetlania i zawartości map).
Stary 22-12-2013, 13:50   #1430
Decybelq

Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011

Nadal system audio w moim focusie III, nie widzi książki adresowej.
Mimo aktualizacji modułu BT+VC+USB (8M5T-19C112) do najnowszej wersji oprogramowania dostępnego na stronie forda.
Mimo aktualizacji radia do najnowszej wersji oprogramowana przez zmianę karty SD z mapą.
I nawet zmiana telefonu z Samsunga ACE (android 2.3.6) na Samsunga CORE (android 4.1.2) nic nie pomogła.
Z pomocą jedynie przychodzi program IrMC Phonebook na androida, dzięki któremu jest dostępna książka.
Trochę dziwne to jest, ale najważniejsze ze wszystko funkcjonuje jak należy.
Decybelq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania