Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-01-2014, 12:49   #1471
rmkk
ford::beginner

Imię: Radim
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z którego roku jest to radio?(jaka jest data produkcji?-znajdziesz ją na górnej pokrywce).
Autko jest ponownie smontowane, musiałem dziś do pracy. Więc nie wiem, datę produkcji.

W każdym przypadku ale muszę wiedzieć, co robię aby mieć pewność, że będzie działać.

Chciałbym zmierzyć cało drogę z NX pinu 10 (niebieski) do pinu X v NokiaBT/VC. I z NX pinu 6(czarny) do pinu Y v Nokia BT/VC.

Czy ktoś ma schemat pinuw na NX i NokiaBT/VC? Co oznaczajo te piny ?

Jasne jest tylko podłączenie mikrofonu ...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiem, że to tylko mój problem a was wsystkich to kosztuje mnóstwo czasu.

Dzienkuje bardzo.

rmkk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 13:10   #1472
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał rmkk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..Jasne jest tylko podłączenie mikrofonu ...
....
No nie bardzo... Kolejność na rysunku jest zła. Mikrofon wchodzi do "pajączka", następne z "pajączka" idzie do NX, z NX wraca do "pajączka" i na koniec idzie do modułu BT/VC.

NX - z powodu wbudowanego własnego VC - ma "priorytet" dostępu do mikrofonu i w związku z tym mikrofon najpierw musi być podłączony do MIC IN NXa, a następnie z MIC OUT NXa idzie do modułu BT/VC (poprzez "pajączek").

8-pinowy pajączek w Mondeo jest (na moją pamięć) analogiczny jak w Kuga/C-max. Schemat już był podawany. Załączam ponownie. Czeski kolego rmkk - podaj mi proszę swój e-mail, to poślę schematy w normalnej rozdzielczości.

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Te kable to nic innego jak tylko masy,lecz nie są one zwarte ze sobą i nie mogą być zwarte.Kabelki z jumpera powinny iść do białej wtyczki-można je pomierzyć miernikiem dla pewności.
...
Niestety sporo złych informacji - to nie są "same masy" tylko cały tor mikrofonowy, nie idą tylko do NXa a także do modułu BT/VC.
Natomiast prawdą jest, że gniazdo "pajączka" warto przemierzyć, czy zgadza się ze schematem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Pajaczek.jpg (91.6 KB, 173 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-01-2014 o 13:21
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 15:48   #1473
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety sporo złych informacji - to nie są "same masy" tylko cały tor mikrofonowy
Chodzi o kabelki,które kazałem zamienić,czyli niebieski(10) i czarny(6) w białej wtyczce,jeszcze raz to powtórzę są to masy,jedna z nich to masa mikrofonu,a druga masa toru audio.Nie wyrywamy zdań z kontekstu,cały czas piszę o 2 przewodach,które należy zamienić.Czytamy ze zrozumieniem.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 16:08   #1474
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał rmkk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam czegoś takiego tutaj, musiałbym do serwisu Forda. OK.
wejdź na forum [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i poszukaj usera o nick'u zaqik - on jest z Pragi i zrobi Ci diagnostykę
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 16:11   #1475
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

I to się nazywa dobry pomysł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .Brawo Marcin.
Stary 03-01-2014, 18:25   #1476
tedi_k
FCP member

Cytat:
...Nie wyrywamy zdań z kontekstu,cały czas piszę o 2 przewodach,które należy zamienić.Czytamy ze zrozumieniem.
Nie prościej dla lepszego zrozumienia podać kawałek schematu? Przy okazji - wyjaśnisz powód BEZWARUNKOWEJ zamiany tych przewodów w konektorze C quadlocka akurat? Nie sądzę, aby w fabrycznej instalacji niezbędne było przekładania przewodów bez szczególnej przyczyny. Jeśli do gniazda "pajączka" doprowadzone są przewody wejścia samego mikrofonu, wejścia i wyjścia mikrofonu do NX, oraz wejścia mikrofonu do modułu BT/VC, to powinny być na swoim miejscu i powinno to działać a jedynie samo krosowanie pajączka może być problemem. Natomiast jeśli którychś przewodów brakuje, to wtedy trzeba coś dorabiać/zmieniać... I jest miejsce na światłe porady... Najpierw jednak warto zidentyfikować faktyczny stan...

Sam zamieniałem (w C-maxie a nie MND4, ale nie powinno to akurat robić różnicy) radio Sony najpierw na navi FX a potem na NX i finalnie na NX SD Plus i w konektorze C quadlocka nic nie mieszałem, natomiast pajączka przerabiałem oczywiście... Tyle, że u mnie instalacja była gotowa dokładnie pod we/wy mikrofonu w konektorze C.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-01-2014 o 19:02
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 20:35   #1477
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Wystarczy zacząć czytać (wystarczą 2 strony)w tym wątku od postu #1374,dlaczego czasami mają być zamienione te 2 przewody(warto spróbować to niewiele kosztuje ale za to może wiele wyjaśnić).Kilku kolegów musiało tak zrobić między innymi "kr.bi" i "Mayak".W którymś poście "Kolonez" ładnie to wyjaśnia,że była zmiana elektryczna w instalacji koło marca 2008 roku-bynajmniej w mondeo mk4 i wychodzi na to,że jak się spotka stara instalacja(auta 2007 i do marca 200Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z nowym radiem NX(radio wyprodukowane po kwietniu 200Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,to trzeba zmienić te 2 przewody(10 i 6) w quadlocku białym.Inna sposobność tej zamiany to nowa instalacja po kwietniu 2008 i stare radio produkcja 2007 i początek 2008 roku.To są moje domysły tak jak już pisałem potwierdzone wypowiedziami innych kolegów z tego wątku.Ja kupiłem auto z radiem Sony,następnie zainstalowałem Blaupunkta FX i pajaczka nie ruszałem,teraz zainstalowałem sobie Blaupunkta Nx SD i pajączek przerobiłemw/g schematu załączonego przez Kolonez'a w tym wątku i wszystko ładnie bangla,dodam tylko,że moje auto jest z pażdziernika 2008,mam 22 pinowy pajączek i nie musiałem zamieniać nic w quadlocku.
U kolegi ewidentnie było wymienione pół radia(panel przedni został) tył jest od C-max'a,więc tutaj bym szukał przyczyny nie działającego mikrofonu.Kolega ma starą instalację,pajączek 8 pinowy i chętnie dowiedziałbym się jaka jest data produkcji jego nowego tyłu radia.Z drugiej zaś strony przydałby się schemat audio C-maxa by być pewnym,kiedy były tam zmiany instalacji elektrycznej,jak w ogóle były.
Stary 03-01-2014, 22:12   #1478
rmkk
ford::beginner

Imię: Radim
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Koledzy,

oba poslednie posty zdaja sie byc logicne. Ja chcialem tylko prez rozbieraniem samochodu jakiegos schematu abym wiedzal co robie. Bo jak to niepowiedzie sie s zamiana 10/6 to nie mam szanc sprubowac coz innego, bo niemam schematow.

No bende musial i tak to sprubowac.

Przed tym ale juz skontakowalem Zaqika, no jeszcie nie odpisal. Mozna sprubuje najpierw diagnostike.

No nie warto sie kluczic tutaj. Wsistkie informacie sa dla mnie warte zlota. Innak musial bym do servisu, no tam nikt nie bendzie sie gral s mojim samochodem tak jak ja :-(

Dzienki.
rmkk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2014, 22:23   #1479
tedi_k
FCP member

Cytat:
...dlaczego czasami mają być zamienione te 2 przewody(....
I tylko o to mi chodzi... Warto najpierw dojść do tego czy powinny. Z tego powodu pytałem o BEZWARUNKOWOŚĆ porady... Resztę oczywiście wiem.
W poliftowym C-maxie/FF2 oraz w Kudze nie było żadnych zmian w instalacji radia. Przynajmniej nie ma po tym śladów na schematach i w praktyce. Ten zamieszczony kawałek schematu Kugi jest wprost z etisa (kiedyś zrobiliśmy z keisimem akcję odpłatnego dostępu do etisa i zrzuciliśmy trochę aktualnych rzeczy...).
Stary 03-01-2014, 22:25   #1480
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

A mam jeszcze pytanie,czy w C-maxie i pokrewnych autach były różne pajączki (8 i 22 pin) tak jak w mondeo mk4 ?
Jak byście robili kolejną akcję na odpłatne schematy to piszę się, oczywiście jak mnie weźmiecie.
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania