Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-02-2014, 20:37   #351
Michał22
ford::beginner

Model: Ford Kuga
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2014
Smile Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Witam.
Chciałem podzielić się informacją o rozwiązaniu problemu z mrugającym podświetleniem deski rozdzielczej po zamontowaniu włącznika z funkcją "AUTO". Pisałem o nim w poście nr 225.

Po zweryfikowaniu wszystkich możliwości związanych z instalacją, sterownikami itp. nie mogłem rozwiązać problemu aż ostatnio przez przypadek kolega przywiózł mi do sprawdzenia oryginalne radio SONY z forda Focusa. I tu wielkie zaskoczenie po podłączeniu radia okazało się że wszystkie problemy zniknęły. Ja zacząłem zgłębiać temat okazało się że radio które miałem zamontowane pochodziło z Mondeo mk IV po FL lub z nowego Galaxy. Można je rozpoznać po czarnej gałce do regulacji głośności. Zakupiłem od razu na znanym portalu radio SONY w wersji do Fokusa (srebrna gałka do regulacji głośności) i wszystkie moje problemy zostały rozwiązane.
Radia można odróżnić jeszcze po gnieździe antenowym:
Stara wersja -> gniazdo DIN
Nowa wersja -> gniazdo FAKRA
Nie wiem czy zrobiono to specjalnie ale najprawdopodobniej Ford zmienił sposób regulacji intensywności podświetlenia i ten nowy nie współpracuje z starszymi samochodami powodując zakłócenia. Jak jest w drugą stronę nie wiem.

Pozdrawiam.
Michał.

Michał22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2014, 20:57   #352
Mooomin
ford::average

Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Radio od Focusa można odróznić po ostatnich symbolach kodu na naklejce z boku radia: Focus powinien mieć KW2000, Mondeo/Galaxy - GGDS.
Mooomin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2014, 03:10   #353
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał michtat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapisujesz swoją konfigurację strona po stronie, podpinasz nowy gem, wczytujesz zapisaną konfigurację, zmieniasz nr vin na swój i wszystko śmiga. Odłączaj i podłączaj gem na odpiętym aku
ja nie odpinałem aku przy wymianie gema

trzeba jeszcze przejrzec/sprawdzić obecność i stan wszystkich bezpieczników i przekaźników w nowym vs. stary
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2014, 13:42   #354
duh85
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007

Trafiłem ostatnio na projekt świateł dziennych w oparciu o przetwornice pwm. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Okroiłem układ do samej przetwornicy i zamontowałem w miejsce drutu oporowego zyskując możliwość regulacji jasności świateł. I tu nasuwa się pytanie, do jakiej wartości można ograniczyć światła by nadal było to zgodne z prawem ?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez duh85 ; 02-03-2014 o 13:49
duh85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2014, 15:36   #355
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

w fieście są wykorzystane światła mijania i tam świecą z siłą światła 75% jak normalne światła mijania
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2014, 17:26   #356
ari4
ford::amateur

Imię: Arkadiusz
Model: Ford Focus MK2 FL
Silnik: Duratec 1.6 100 KM
Rocznik: 2009

Witam,
chciałbym się pochwalić - u mnie patent na dzienne działa.
Włożyłem te 3 bezpieczniki, przewód oporowy mam oryginalny. Nie mam przekaźnika, więc na czas sprawdzenia, przełożyłem tego od pompy paliwa.
Po włączeniu zapłonu, światła wyraźnie słabiej świecą w pozycji "0".
Mam pytanie, czy da się to jakoś zrobić, żeby światła dzienne zapalały się dopiero po uruchomieniu silnika?
ari4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2014, 19:30   #357
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał ari4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Mam pytanie, czy da się to jakoś zrobić, żeby światła dzienne zapalały się dopiero po uruchomieniu silnika?
Dla świateł dziennych takie są przepisy: mają się włączać jak SILNIK JEST GOTOWY DO ROZRUCHU. Ich załączenie nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla żywotności akumulatora. Światła pobierają łącznie jakieś 10A prądu, w sytuacji gdy prąd rozruchowy jest na pewno powyżej 400A (40x więcej).
Istnieją wersje przekaźnika (handluje nim jeden kolega na forum - w dziale "sprzedam" znajdziesz "przekaźnik"...) załączającego światła po uruchomieniu silnika. U mnie ten przekaźnik nie zadziałał - jak chcesz to się odezwij: może u Ciebie zadziała...
Stary 06-03-2014, 21:07   #358
ari4
ford::amateur

Imię: Arkadiusz
Model: Ford Focus MK2 FL
Silnik: Duratec 1.6 100 KM
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla świateł dziennych takie są przepisy: mają się włączać jak SILNIK JEST GOTOWY DO ROZRUCHU. Ich załączenie nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla żywotności akumulatora. Światła pobierają łącznie jakieś 10A prądu, w sytuacji gdy prąd rozruchowy jest na pewno powyżej 400A (40x więcej).
Wiem, niby to niewiele, ale zimą przy sporych mrozach, każdy odbiornik obciąża aku przy rozruchu (liczy się każdy amper), a wiadomo jak ujemna temperatura wpływa na pojemność akumulatora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Trochę mi na tym zależy, bo do pracy mam mały dystans, co zimą może źle się odbić na akumulatorze.
W każdym bądź razie, dzięki za info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
ari4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2014, 06:25   #359
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) mają się włączać jak SILNIK JEST GOTOWY DO ROZRUCHU.
I to jest największa bzdura jaką mogli zrobić. Co mieli na myśli ustanawiając taki wymóg? Po co mają się zapalać światła gdy przekręcę kluczyk w pozycję 2?

Cytat:
Ich załączenie nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla żywotności akumulatora.
Przy normalnej/codziennej/letniej eksploatacji praktycznie zbytnio nie obciąża akumulatora. Weźmy jednak jakąś skrajną sytuację: Masz jakieś zwarcie w autku (lub coś nie działa). To coś ma się załączać po zapłonie więc przekręcasz kluczyk i szukasz. Miernik tu miernik tam, czas leci, a światełka świecą. Gdy masz dobry akumulator to i parę godzin można "szukać". Gdy jednak nie jest zbyt dobry...
Stary 07-03-2014, 07:45   #360
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Weźmy jednak jakąś skrajną sytuację: ...
Ze mną dyskutujesz czy z przepisami???Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chcesz sobie włożyć przekaźnik opóźniający włączenie świateł dziennych - nie widzę problemu... Mam nawet jeden na zbyciu (u mnie nie zadziałał, choć kolega je robiący mówi, że powinien).
Odpowiedz

Zasady postowania