Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-05-2014, 15:35   #271
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
Domyślnie Odp: [mk3][mk4]Forscan - program do diagnostyki i nie tylko

Dzięki za logi, jak ktoś jeszcze ma z pracy 2.0PB to niech się podzieli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Testował ktoś jednoczesne, połączenie ForScana i ACStaga ? Mi zrywa komunikację, jednego programu lub drugiego... Same samodzielnie działają prawidłowo. Win7 prof.

Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2014, 17:15   #272
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Testował ktoś jednoczesne, połączenie ForScana i ACStaga ? ....
Dość oczywiste, że zrywa. I sterownik gazu i program live data próbują otworzyć kanał odczytu PIDów z PCM. A taki kanał jest tylko jeden. W związku z tym albo instalacja gazowa, albo programy czytające live data (Torqe, FORScan czy co kto lubi...).
Obie rzeczy na raz się nie da!
Stary 03-05-2014, 17:43   #273
Markoo

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I sterownik gazu i program live data próbują otworzyć kanał odczytu PIDów z PCM.
Trochę nie tak, nie jasno napisałem, nie mam sterownika LPG z OBD, więc to zjawisko nie zachodzi.
Coś musi się gryźć w systemie. Jutro zrobię tak: ForScan w Xp wirtualnym a ACStag w 7, ciekawe czy to zadziała.
Stary 03-05-2014, 21:55   #274
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trochę nie tak, nie jasno napisałem, nie mam sterownika LPG z OBD, więc to zjawisko nie zachodzi.
Rozumiem, że chodzi o to Mondeo? I w nim jest to LPG? No to jak może być LPG bez połączenia pomiędzy sterownikiem gazu a PCM (po CANie)?
Na tym połączeniu sterownik gazu czyta z PCMa (PIDami) nastawy do pracy i to wyklucza użycie w tym samym czasie programów live data...
Stary 03-05-2014, 23:35   #275
Markoo

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że chodzi o to Mondeo? I w nim jest to LPG? No to jak może być LPG bez połączenia pomiędzy sterownikiem gazu a PCM (po CANie)?
Tak chodzi o Moje Mondeo.
No Właśnie może być, widzę że nie siedzisz w LPG, w przeciwieństwie do różnych różnorakich konfiguracji itp ....sam wiesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To krótko: są sterowniki LPG ( w zasadzie większość zainstalowanych) co nie mają połączenia z PCM, bo nie potrzebują. Obroty biorą z cewki, wtryskiwaczy (to tak z grubsza) a czasy wtrysku z czasu benzynowych wtryskiwaczy. To wystarcza do prawidłowej pracy tych systemów. Generalnie problem dla ster. LPG sprowadza się do tego, by odpowiedz na korekty, jakie wypracowuje sterownik PB były by takie jak na PB - podczas pracy na LPG. Tyle i aż tyle. A sterowniki LPG z opcją OBD, wykorzystują wartości korekt do "dopieszczenia" krzywej mnożnika czasów wtrysku LPG. To tak bardzo pobieżnie, i nie odpowiadam za pomyłki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Gdybym miał Ster LPG z OBD to nie potrzebowałbym równoczesnego połączenia obu programów, bo wszystkie interesujące parametry widziałbym z programie do LPG. Jutro jak nie będzie padać(bo trzeba kabel spad maski do kabiny na uchylonej szybie) to zrobię testy o których wyżej pisałem.
Uff trochę OT zrobiłem.
Stary 05-05-2014, 17:53   #276
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007

tedi_k trochę bajki opowiadasz. Jak najbardziej się da bo sam tak używam. ACGas i Forscana lub inne w tym samym czasie i nic nie zrywa.
Stary 05-05-2014, 20:14   #277
arttk

Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG

Zrywa, zrywa.
U mnie jak podłączę program od LpgTech i ForScan, to prędzej czy później ForScan traci połączenie. Nic mi się z tym póki co nie udało zrobić. Wg mnie to kwestia albo samych sterowników, albo Windows 8.
Cytat:
ForScan w Xp wirtualnym a ACStag w 7, ciekawe czy to zadziała
Nie zadziała, próbowałem i jest to samo.

Problem tak naprawdę jest z ForScan, bo jak straci połączenie to u mnie zawisa w taki sposób, że nie da się go ubić, trzeba resetować Windows.
arttk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2014, 20:31   #278
wojciech246
ford::amateur

Imię: Wojciech
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011

witam. Mam pytanie napewno na forum juz było a jestem nowy. Posiadam forda galaxy z 2011r 2.0 TDCI i zamontowałem tempomat. Chcialem odblokowac w kompie ale nie wiem gdzie to szukac poniewaz mam w samochodzie jakis dziwny jezyk cyrylica czy cos takiego i ie wiem jak to zmienic prosze o pomoc
wojciech246 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2014, 21:09   #279
Markoo

Hmm i po testach... no nie działa... zrywa. Trudno chwilowo daję za wygraną, jak będę miał więcej czasu to może powrócę do tematu. A na chwile obecną muszę zdobyć dodatkowe piny do wtyczki w STN1110 od viakena.

Cytat:
Napisał wojciech246 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam. Mam pytanie napewno na forum juz było a jestem nowy.
Poszukaj pod hasłem ELMConfig i przestudiuj trochę te wątki bo to jest program do takich rzeczy, Ba nawet jest chyba wątek o dokładaniu tempomatu w Mk4. Jak będziesz miał dalej wątpliwości to tam zadawaj pytania.
Stary 05-05-2014, 22:07   #280
arttk

Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG

Cytat:
muszę zdobyć dodatkowe piny do wtyczki w STN1110 od viakena
Nie wiem czy znajdziesz taniej: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
arttk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk4

Zasady postowania