![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam! (jako nowy)
Z fordem związany byłem za czasów Sierry. I na tym moja przygoda z Fordem się zakończyła. W tej chwili ujeżdżam Fiata Multipla mk2 2005 1.9jtd. Generalnie mam go już od 6 lat. W sumie złego słowa powiedzieć się nie da a już zupełmnie nic na silnik - którego uważam za mistrza w dieslach. Ale teraz z innej beczki. Przymierzam się do zmiany auta - w sumie bez zbytniej przyczyny - może ze względu na zaznanie nowej przygody ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ok. Zastanawiam się nad S-Maxem. I tutaj zaczynają się schody. - myślałem o benzynie 2.0 ze względu na prostotę - ale przeczytałem gdzieś że beznynka też ma dwumasę ? - więc może jednak diesel ? ale który 1.8 czy 2.0 (auto ma byc z rocznika 2007-2008 - BEZ DPF !!) ? - jak wygląda sprawa wtryskiwaczy (jakie są montowane i czy są regenerowalne)? - jak wygląda sprawa turbiny ? - jak wyglądają inne sprawy (typowe uciążliwe usterki) ? Dlaczego S-max ? Zasugerowałem się opiniami, że ma świetne właściwości trakcyjne (niestety nie Multipla). Jeśli będzie ktos miły udzielić jakichś odpowiedzi będzie miło - i krok bliżej do udziału w forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#2 | |
|
Tańczący z S-Maxami
![]() Zarejestrowany: 11-05-2014
Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985
|
Cytat:
Z wyborem motoru według mnie sprawa jest prosta - jeśli jeździsz dużo i to w trasach to bierz diesla 2.0, jeśli po mieście i mało to ewidentnie benzynę. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
ok. czyli dwumasa nieważna. przebiegi mam ok 13 tys rocznie. w tej chwili mój diesel pali ok 8,5 po mieście (Wrocław, korki, remonty) w trasie różnie - od poniżej 6 po powyżej 8 (styl jazdy, prędkość). liczę się z tym że benzynka będzie palić +/- 10 po mieście ?
choć jeśli te dylematy z przedmiotowego posta a propos diesla nie są takie straszne to może jednak diesla ? z drugiej strony diesla łatwiej kupić - po prostu więcej tego na rynku. |
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
|
13 tys. km to trochę mało jak na ryzyko związane z jazdą dieslem
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Tańczący z S-Maxami
|
Ja stałem przed takim dylematem jak ty i wybrałem benzynę bo osprzęt diesla pociągnął by mnie po kieszeni w razie awarii (dwumas, turbina, DPF).
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
aha. a jak z tymi benzyniakami ? faktycznie mało awaryjne ?
biorą olej ? na co zwrócić uwagę ? |
|
|
|
#7 |
|
Tańczący z S-Maxami
|
Teoretycznie bezawaryjne, bo mało skomplikowane. Wiadomo trafiają się co jakiś czas jakieś kwiatki, ale przede wszystkim w autach przegrzanych i katowanych. Ja jestem zadowolony. Tylko tak jak wspomniałeś trudno trafic benzynkę do jest ich góra 20% Ja szukałem i znalazłem.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kuba
Model: S-Max
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013
|
Cytat:
Warto zaznaczyć, że 2.0 benzyna ma łańcuch rozrządu (więc pewnie do 200 000 dociągnie zanim się rozciągnie). Z zakupem miałem duży problem, 5 miesięcy szukałem benzyny nadającej się do jazdy. W końcu ściągnąłem sobie z Niemiec. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
O widzisz ! Zapomniałem o rozrządzie. Fakt - łańcuch robi lepsze wrażenie (choć znam wyjątki).
U mnie w pracy są jakieś mondeo 2.0 i ponoć często w nich świeci się kontrolka silnika mimo że auto jedzie normalnie. i ponoć tttm. hmmm... podejrzane to dla mnie bo ja zwracam uwagę na takie kwiatki. chyba, że faktycznie coś lubi dolegać typowego "mało istotnego"? |
|
|
|
#10 |
|
|
Jeszcze jedno pytanie - czy to prawda że są jakieś klapki w kolektorze które lubią się urywać i niszczyć silnik?
|
|