Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-09-2014, 08:47   #31
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: EcoBoost 1.0l I3 przełączenie 100 koni -> 125 koni

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nie przesadzaj ze tak wpadacie wyjątkowo wy bo ludzie juz od dawna przełączali 1,6 ecobosty z wersji słabszych na mocniejsze silniki i nikt z tego tajemnicy nie robi co skad i gdzie wgrywał.
daleki jestem od gloryfikacji sukcesów, ale jak byś był na tyle miły i wskazał kilka przykłady tego masowego "przełączania" 1.6EB 150->180 to byłoby fajnie (hint: ten jeden zrobiony w B-stoku to za mało)
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I nie mów też ze potrzeba na to setki godzin-bo wystarczy wziąć do reki schemat elektryczny!!!! bo nie wystarczy popatrzeć w konfigurację softu-bo to nie o soft chodzi ale o sterownik i układ elektryczny i elektroniczny silnika (ps. wy nawet nie morzecie popatrzec w konfiguracje softu bo nie macie 1-ani programu w ktorym napisany był kod do sterownika, ani plików wsadowych do pliku do tego programu-to sie nazywa programowanie-kto programuje to wie o czym pisze-i nie oszukujmy nikogo-nikt z nas nie ma i pewnie nie bedzie miał dostepu do oryginalnego źródła do programów od sterowników aby je naprawde poprawnie edytować czy obrabiać.)
zmieniasz temat - mówimy o wgrywaniu fabrycznego mocniejszego w miejsce fabrycznego słabszego, a Ty wyskakujesz z edytowaniem kalibracji, czyli chiptuningiem - nie o tym mowa!

A jeśli chodzi już o edycję, to powinieneś wiedzieć że nie ma problemów z dorwaniem czegoś pokroju WinOLS (+ oczywiście odpowiednie damosy, ale do najpopularniejszych silników trafiają się) i pogrzebaniu w mapach. Tutki też można znaleźć, ale haczyk jest gdzie indziej.

Cytat:
Pozatym nawet jesli wgrasz z jednego sterownika do drugiego inny soft w innej konfiguracji wyposazenia to nic sie nie zepsuje pozatym ze potrzeba bedzie w opcjach serwisowych zaadoptowac te urządzenia ktorych brakuje w nowszym oprogramowaniu. Oczywiscie nie wszystko da sie przeskoczyc bo nie na wszystkie zmiany przygotowane sa funkcje w programach ale to juz inna sprawa.
ok - ja zostanę przy swoich metodach, a Ty rób jak powyżej: trzymam kciuki

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2014, 09:00   #32
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...ale haczyk jest gdzie indziej.
To co ty takiego mayak robisz ze to taka tajemnica?
To chętnie sie czegoś nowego dowiem albo naucze, no chyba ze wolisz to zachowac dla siebie?
Bo w koncu teraz to juz nie wiem czy wgraliscie soft z wersji 125KM do wersji 100KM czy tez moze w jakis inny magiczny sposób obrobiłeś program sterownika.

Sory ja nie ukrywam niczego i pisze po to na forum by podzielić sie wiedzą i sory ze moze niektórym "psuje" sposób na "czesanie kasy" ale nie po to jest forum aby ludzi oszukiwać lecz by wiedzą sie dzielić.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2014, 10:17   #33
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

umiesz czytać?
a czy umiesz czytać ze zrozumiem?

wyraźnie było napisane że wgrywamy soft fabryczny
Cytat:
CV61-14C204-ANE wgrałem soft CV61-14C204-AMG
natomiast jak zacząłeś ze znawstwem offtop na temat ręcznego rzeźbienia w sofcie, to też o tym napisałem

a co do
Cytat:
sory ze moze niektórym "psuje" sposób na "czesanie kasy" ale nie po to jest forum aby ludzi oszukiwać lecz by wiedzą sie dzielić.
to właśnie mnie obrażasz, bo:
1. żadnego softu nie napisałem, więc też nie sprzedałem
2. nikogo nie oszukałem

poproszę o wyjaśnienia co do pkt 2
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2014, 13:45   #34
mjprzem

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...ale haczyk jest gdzie indziej.
No a ja nadal nie wiem jaki haczyk-sory jesli piszesz zagadkami to nie dziw sie ze takie nie dociągliwosci powstaja. Powiedzmy wprost niema żadnego haczyka.

Tak-wgrywacie soft z jednej wersji sterownika do innej i ja nie widze w tym nic zlego i nie kwestionuje tego. Napisałem co jest dobre a co złe moim zdaniem i co mozna a na co potrzeba zwracac uwagę.

Cytat:
kilka groszy tak - za umiejętności i wiedzę, ale jak spojrzeć na cennik Forda to mocniejsze wersje tego samego hardware kosztują 3-4 tys. więcej więc mam nadzieję że prawdziwym wygranym czuje się właściciel, który dostał to samo co daje fabryka, ale za ułamek kwoty
PS. wgranie softu w serwisie forda w samochodzie po gwarancji kosztuje 200-300zl. nie wierzysz? jedz zapytaj-po gwarancji moga ci zrobic co sobie zażyczysz.

Wiec kto kłamie? bo chyba nikt mądry nie przyjedzie wgrać softu z mocniejszej wersji do samochodu na gwarancji.

to są moje wyjasnienia co do punktu 2.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 05-09-2014 o 13:48
Stary 05-09-2014, 19:36   #35
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
....PS. wgranie softu w serwisie forda w samochodzie po gwarancji kosztuje 200-300zl. nie wierzysz? jedz zapytaj-po gwarancji moga ci zrobic co sobie zażyczysz.

Wiec kto kłamie? bo chyba nikt mądry nie przyjedzie wgrać softu z mocniejszej wersji do samochodu na gwarancji.
.
Po pierwsze - poproszę o JEDEN przykład kogoś kto to takie przełączenie mocy skutecznie zrobił w ASO z podaniem z jakiej wersji silnikowej na jaką. Proszę o KONKRETNĄ ODPOWIEDŹ - jak ten ktoś nie jest zarejestrowany na forum (bo na razie nie było ani jednego wpisu o takim zdarzeniu...) to zawsze się może zarejestrować i podać KTO-CO-KIEDY-ZA ILE!
Bo ja znam szefa serwisu dużego ASO (jednego z czołowych w kraju), który się ze mną dogadywał w tej sprawie... Jakoś u siebie nie dawał rady... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po drugie - nikt Ci nie każe przyjeżdżać cokolwiek robić na gwarancji. Natomiast wielu przyjeżdża. Są instruowani co i jak widać co do efektów naszej pracy. Instruktaż jest PRZED wykonaniem czynności i poprzedza decyzję czy robimy. Jeszcze nikt kto przyjechał się nie rozmyślił. Padają deklaracje "jak będzie trzeba to przełączymy z powrotem do układu zgodnego ze specyfikacją fabryczną"... U mayaka rekordzista miał samochód od miesiąca, u mnie rekordzista to nowa Kuga 4-miesięczna...

Więc nie obrażaj innych, nie pisz dyrdymałów, że można wgrywać co się chce, bo najwyżej się to jakoś pozbiera - jak się da ("jeśli soft ma odpowiednie procedury serwisowe") itp... Niestety zazwyczaj się "nie pozbiera", choć każdy kto cokolwiek jest ogarnięty z IDSem zdoła wrócić do wersji wyjściowej. Ale nie o to chodzi tym razem aby "gonić króliczka"...

Do znudzenia będziemy powtarzali - nie musimy szukać WinOLSa, bo go w ogóle nie używamy. Nie tuningujemy silników. Wgrywamy GOTOWE FABRYCZNE softy a nasz wkład to wiedza który fabryczny soft nadaje się do którego samochodu. Nie przekażemy Ci tej tabelki. Z naszych tu wpisów praktycznie wszystko wynika - możesz zasiąść i zacząć analizować konfiguracje po VINach. POWODZENIA!

I koniec tej dyskusji. Wypowiedzi nic nie wnoszą do kwestii przełączania pomiędzy fabrycznie dostępnymi wersjami danego silnika.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-09-2014 o 19:43
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2014, 14:57   #36
paw2345
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 150km
Rocznik: 2013

Dyskusja wrze widzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam pytanie lekko z innej tzw. ''beczki'' posiadam foczkę 150km i chciałbym z niej zrobić w wolnej chwili u Mayak-a(bo mam najbliżej) zmianę sofu na fabryczny 182km i tu pytanie jak ma się do tego kwestia gwarancji ? Zmiana będzie powodowała jej zerwanie ? Mam przedłużoną pięcioletnią, wiec wolę dopytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez paw2345 ; 06-09-2014 o 17:27
paw2345 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2014, 20:26   #37
driver110
ford::average

Model: FORD GRAND C-MAX
Silnik: 2.0 tdci 120 kW
Rocznik: 2012

Powiedźcie proszę czy te tuningi są potwierdzone wykresami z hamowni, czy są to wnioski organoleptyczne.
driver110 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2014, 21:11   #38
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał paw2345 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...posiadam foczkę 150km i chciałbym z niej zrobić w wolnej chwili u Mayak-a(bo mam najbliżej) zmianę sofu na fabryczny 182km i tu pytanie jak ma się do tego kwestia gwarancji ? Zmiana będzie powodowała jej zerwanie ? Mam przedłużoną pięcioletnią, wiec wolę dopytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś zrobiłem pierwszego FF3 1.6EB ze 150PS -> 182PS. Jak zwykle się udało, ale bój był ostry, bo samochód był z początku 2011 a gdzieś koło połowy 2011 zmienili w 1.6EB sterowanie pompą wody. Dopiero 4 dobierany soft 182PS zadziałał prawidłowo i nie generował błędu otwartego obwodu pompy...

CO do gwarancji - zawsze to objaśniamy: przestawienie widoczne jest w konfiguracji samochodu. Na normalnych przeglądach konfiguracja ta nie podlega żadnej analizie i prawdopodobieństwo wykrycia przestawienia nie jest większe niż jakieś 3%. Pod tym kątem nikt nie sprawdza samochodu. Przynajmniej dotychczas.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku większej naprawy gwarancyjnej - w takiej sytuacji Ford wymaga od ASO podłączenia samochodu do swoich systemów online i może potencjalnie bez problemu (automatycznie) wykryć niezgodność z konfiguracją fabryczną. Nie są znane przypadki, bo na dobra sprawę w Europie to przestawienia takie robimy my z mayakiem i kilku (na palcach jednej ręki...) kolegów obcojęzycznych mayaka. Ford uznał, że takie przestawienia są niemożliwe i nie ma oficjalnych wytycznych w tej sprawie.
Reasumując - ponieważ operacja jest bezproblemowo odwracalna, to zawsze można ewentualnie przed oddaniem do większej naprawy wrócić do zgodności z danymi fabrycznymi o konfiguracji...
Każdy podejmuje decyzję we własnym zakresie - przestawienie widać w danych, do których nikt normalnie nie zagląda. Jednak nie ma możliwości zagwarantować, że jak mu każą - to zajrzy i zobaczy.

Cytat:
Napisał driver110 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedźcie proszę czy te tuningi są potwierdzone wykresami z hamowni, czy są to wnioski organoleptyczne.
Kilka przełączeń - szczególnie w 2.0TDCi 115PS -> 163PS lub 140PS -> 163PS było hamowanych i potwierdziło przyrost mocy zbliżony do zakładanego. Szczegóły w dziale S-max.

EB był hamowany tylko jeden 2.0SCTi po przełączeniu 200PS->240PS. Przełączenie dało na hamowni jedynie 217PS i mieliśmy nad tym dalej pracować, ale potem właściciel nie wrócił na dalsze próby... Zresztą nadal pisząc, że jest OK...
Koszt hamowania to mniej więcej połowa (czasem nawet "z górką"...) kosztów przełączenia, więc właściciele czując moc "organoleptycznie" jakoś nie pchają się na hamownię wydawać kolejne pieniądze... My nie odradzamy ani nie namawiamy - dla nas ważne jest zadowolenie użytkownika... Puki co wskaźnik satysfakcji oscyluje w pobliżu 100%...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-09-2014 o 21:23
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2014, 18:28   #39
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
naprawy gwarancyjnej - w takiej sytuacji Ford wymaga od ASO podłączenia samochodu do swoich systemów online i może potencjalnie bez problemu (automatycznie) wykryć niezgodność z konfiguracją fabryczną.
Dodam, mi tą procedurę zastosowali przed wyminą szyby czołowej (nie grzała).
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2014, 10:43   #40
mjprzem

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze - poproszę o JEDENPo pierwsze - poproszę o JEDEN przykład kogoś kto to takie przełączenie mocy skutecznie zrobił w ASO z podaniem z jakiej wersji silnikowej na jaką.
Po.1-Jak chcesz przyklad to weź telefon do reki-zadzwon do kilka aso i sam sie przekonaj.

Cytat:
Nie przekażemy Ci tej tabelki.
Przecierz ja nic od Was nie chciałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozatym jaka tabelka? wystarczy znac sie troche na elektryce-popatrzec w schematy i odrazu widac jakie wersje silnika mogą miec zgodne sterowanie. Ja do tego akurat dostep mam wiec Waszej pomocy nie potrzebuję ale forum tez nie jest do tego aby ludzi na "CUDA" naciągać. Byle uzytkownik internetu jak dobrze poszuka to moze miec dostep do softu od sterownikow a kupujac z crackowanego idsa od chinoli za 300-400$ masz dostep do najnowszych aktualizacji ze strony forda.

Cytat:
bo na dobra sprawę w Europie to przestawienia takie robimy my z mayakiem i kilku (na palcach jednej ręki...) kolegów obcojęzycznych mayaka.
A dopiero co ktorys z was twierdził ze jestescie pierwsi i jedyni-jak wam napisałęm ze 1,6-150=>180KM juz dawno zmieniali inni.
PS. To ze nie kazdy pisze o tym co robi to nie znaczy ze nikt wiecej tego nie robi. IDS od chinczykow kosztuje 300-400$ choc moze i mniej aktualnie.

Cytat:
Ford uznał, że takie przestawienia są niemożliwe i nie ma oficjalnych wytycznych w tej sprawie
A to ciekawe skąd masz takie informacje?

Sory ja nie pisze tutaj po to by sie reklamowac ale po to by innym pomagac ale tez po to by innych nie oszukiwac.

Bo co do gwarancji to sory ale byle jaka diagnostyka moze odrazu wykazac ze nie zgadza sie oprogramowanie wiec tez nie piszcie takich rzeczy ze moze ktos nie zauwazy. Ja wiem ze szukacie klientów ale chyba nie tedy droga aby ludzi na niespodziewane koszta narazac.

Bo powiem wprost-w przypadku jakiejkolwiek naprawy gwarancyjnej-jezeli nawet serwis odrazu nie zauwazy-a przypadkiem natrafi na to podczas kolejnej wymiany oleju...to rachuneczek za poprzednią naprawe serwisową (a naprawy serwisowe nowych aut na gwarancji są drogie!!) trafi do własciciela pojazdu. Sory ale te informacje są jasno opisane w książkach serwisowych i uzytkownika pojazdu. Ponadto kazdego kupującego nowy samochod informuje zawsze o tym sprzedawca a on podpisuje takie dokumenty podczas odbioru, ze zostal pouczony itp.

Panowie
mayak i tedi_k -ja bardzo dobrze rozumiem to co robicie...i dla mnie nie sa to żadne cuda ani nowosci.

Roznica pomiedzy moimi wypowiedziami a waszymi jest taka-ja nie pisze po to by na kimś zarabiac! bo tego nie potrzebuję - napisałem wam prawde choć wiem ze moze to was w oczy kłuć-sory ale nie po to jest to forum by ludziom "CUDA" sprzedawać.

A czy moje wypowiedzi nic nie wniosły do tematu? Niech sie o tym wypowiedzą "Inni" forumowicze jesli temat czytali.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 08-09-2014 o 10:47
Odpowiedz

Zasady postowania