Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-09-2014, 10:25   #21
Jafed
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Ford Focus Mk1 Futura
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Pobór prądu w samochodzie

Dzięki za odpowiedź.

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najpierw sprawdz jak sprawdzic pobór pradu w samochodzie po jakim czasie i wjaki sposob miernik podpinac a dopiero pozniej szukaj.
Czy to jest prawidłowa instrukcja pomiaru poboru prądu (Twój opis):
"najpierw podpinasz na stale akumulator do samochodu za pomoca grunszego kabelka-oraz rownolegle do tego wpinasz amperomierz na mA ustawiony albo na maks 1A-jezeli miernik ma zabezpieczenie.

a po 30 minutach nieczego nie ruszania odpinasz ten grubszy kabelek i mierzysz wartosci w miliAmperach."

Ja znalazłem w internecie taki artykuł -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Cytuję:

Upływ prądu - Pomiar poboru prądu z akumulatora przy wyłączonym silnikunależy rozpocząć od wyłączenia zapłonu oraz wszystkich innych odbiorników. Ustaw przełącznik wyboru funkcji multimetru w pozycji do pomiarów natężenia prądu (zakres pomiarowy 10 A).Następnie zdejmij klemę z dodatniego zacisku akumulatora. Przyłóż końcówkę czerwonego przewodu pomiarowego do bieguna dodatniego akumulatora, a czarnego do zdjętej klemy. Pobór prądu nie powinien przekraczać100 mA.

Czy ktoś potrafi krok po krok dokładnie opisać to arcytrudne pomiarowywanie poboru prądu??
Z góry dziękuję.

P.S. Nie posiadam alarmu , a z nieoryginalnych urządzeń posiadam zestaw głośnomówiący do starej Nokii (chyba 6210 ,taka cegła) zamontowana gdzieś w radiu, której nie używałem nigdy. Samochód mam 2 lata, a problem zaczął się parę miesięcy temu.

Jafed jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2014, 15:47   #22
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

niemusisz mierzyc tak jak opisalem-ja opisalem jak zmierzyc miliampery nie palac miernika bo gdybys chcial mierzyc miliampery to podczas podlaczania klemy zawsze poplynie na poczatku prad nawet kilku amper albo i wiecej.

dlatego mozesz mierzyc na 10A pozycji-wynik bedzie mniej dokladny ale na poczatek wystarczający-wszystko zalezy ile masz miejsc na mierniku po przecinku i jak dokladnie mierzy miernik.

ale wazne aby odczekac 30 minut zanim odczytasz wlasiwy wynik-choc ten wynik z przed 30minut tez mozesz podac bo i ten wynik nie powinien byc zbyt duzy.

podnies maske. zamknij auto i dopiero sprawdzaj po tych 30 minutach-ale pamietaj ze do samochodu musi byc na stale miernik podpiety na pozycji 10A bo jesli na chwilke przerwiesz obwod i samochod straci zasilanie to po podlaczeniu zasilania aktywuje sie z powrotem funkcja czasowa.
I nie probuj wlaczac swiatel ! ani dmuchawy ani zaplonu na mierniku bo sie spali!!! 10A to ledwo na postojowe sie nadaje.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 01-09-2014 o 15:50
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2014, 10:15   #23
Jafed

Dzięki za zainteresowanie problemem. Miałem problem z miernikiem (spalił się bezpiecznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) ,ale juz jest ok. Wykonałem test zgodnie z zaleceniami i oto co mi wskazywał miernik:

1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Przez cały czas pomiaru wszystkie drzwi były zamknięte i wszystkie lampy, radio powyłączane.
Jak dla mnie te wyniki to jakieś szaleństwo. Czy moją fokę opętał szatan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ??

Czy to może moduł sterowania wysiada? Ale przecież wszystkie włączniki od klimy, lampki,radio działa poprawnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ?

P.S. Przed i po wykonaniu pomiaru na moim focusie sprawdzałem tym samym miernikiem pobór prądu (czekałem minutę żeby tylko sprawdzić poprawność działania) na innym focusie (ten sam rocznik) i wynik był dwa razy taki sam tj. 0,34. Co więcej, sprawdziłem w tym czasie jeszcze innym miernikiem to samo auto i wynik był identyczny. Wykluczam więc raczej uszkodzenie miernika.

Co dalej? z góry dziękuję za sugestię.
Stary 08-09-2014, 11:11   #24
mjprzem

pierwszy raz widze cos takiego-aby pobór prądu był aż tak duzy!!! i w dodatku aby sie wachał! szczerze to az to sie mi troche w głowie nie miesci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tam chyba faktycznie jest "szatan"

Ale czy jestes pewien ze to nie jest wina tego ze ta tasma klejąca słabo stykała na ołowianym bolcu akumulatora!
Bo takie skoki prądu mogą być wytłumaczalne gdyby koncówka od miernika słabo stykała sie z klemą akumulatora lub do zacisku.

czy sprawdzałes nawet na chwilę drugi raz pomiar ale trzymając solidnie koncówki od miernika?
jezeli nie to sie upewnij drugi raz ze naprawde wszystko dobrze łączyło.

acha- bo jak bys miał taki pobor pradu to akumulator nie wytrzymałby 24 godzin bez odpalania. a skoro pisales 2-3 dni tzn ze pobor musi byc mniejszy od 2-3Amperow.

zacznij od zdemontowania radia, oraz odepnij ten zestaw głośnomówiący koniecznie skoro i tak go nie uzywasz.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 08-09-2014 o 11:20
Stary 08-09-2014, 11:51   #25
wielkikack49
ford::average

Imię: Piotr
Model: Focus Mk1 FL HB
Silnik: 1,6 ZETEC SE
Rocznik: 2002

Moim zdaniem takie "przyklejenie" taśmą końcówki pomiarowej do klemy, podczas pomiaru prądu musi dać błędy w pomiarze. Ewentualnie napięcie akumulatora dałoby się zmierzyć ale nie prąd. Weź kogoś do pomocy, kto silnie wbije końcówkę pomiarową w ołów klemy. Może być też duży "krokodylek", taki od ładowarki. Na mierniku widać wyraźnie niestabilne połączenie i efekt omawiany wyżej, dużego prądu po załączeniu akumulatora do instalacji.
wielkikack49 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2014, 20:33   #26
Jafed

Gdyby problem był w pomiarze...
Po nakręceniu tego pierwszego filmiku odpiąłem miernik od klemy i połączyłem mocnym zaciskiem.
Znajomy przeprowadzał w ten sam sposób , tym samym miernikiem na swoim focusie (też 2004 1.6 benzyna) i nie było tam takich skoków. Sprawdzałem też swoim miernikiem jego auto i tam tak nie skakał. U mnie tylko przytknę końcówki miernika i zaczyna się szatański taniec.
Kiedy robiłem pierwsze pomiary jakiś czas temu tym samym miernikiem to wtedy tak nie wariował. Wtedy po kilku sekundach wynik się stabilizował do jednej wartości. Co się mogło stać od tego czasu?

Czy może ten moduł sterujący już się przepalił? (ten za schowkiem od pasażera) Tylko wtedy klima czy inne rzeczy nie działałyby poprawnie. A u mnie jest okej. Czy można ten moduł wymienić jak zwykłą część czy trzeba programować jak np. kluczyki?

Spróbuje z tym radiem i odepnę ten zestaw słuchawkowy.

Jeśli macie jakieś pomysły to bardzo chętnie przeczytam.
Pozdrawiam!

Bump:
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
acha- bo jak bys miał taki pobor pradu to akumulator nie wytrzymałby 24 godzin bez odpalania. a skoro pisales 2-3 dni tzn ze pobor musi byc mniejszy od 2-3Amperow.
.
Jak pisałem w pierwszym poście : pomiar wskazywał wtedy 0,65 i po około 2 dobach bateria była pusta.
W tej chwili nie wiem jak się szybko wyładowuje, ponieważ cały czas odpinam klemę przed dłuższym postojem...

Ostatnio edytowane przez Jafed ; 08-09-2014 o 21:23
Stary 09-09-2014, 08:26   #27
mjprzem

sprawdzales bledy w samochodzie? ale nie bledy od silnika ale takze od pozostalych podzespolów?

mozesz powyciagac i powkladac z powrotem wszystkie bezpieczniki i przekazniki-moze na nich cos slabo łączy-to tez mogloby takie skoki napiecia-sory-skoki pradu wytlumaczyc.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 09-09-2014 o 08:30
Stary 09-09-2014, 10:00   #28
Jafed

Cytat:
sprawdzales bledy w samochodzie? ale nie bledy od silnika ale takze od pozostalych podzespolów?
Pisałem wcześniej, że mechanik podpiął komputer pod to gniazdko obok bezpieczników pod kierownicą. Były błędy P1000 i P1709. nie wiem jak inaczej można sprawdzić błędy. Co masz na myśli?

A co do bezpieczników to powyciągam i sprawdzę czy coś da.
Stary 09-09-2014, 10:09   #29
waldek1221
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009

Cytat:

mozesz powyciagac i powkladac z powrotem wszystkie bezpieczniki i przekazniki-moze na nich cos slabo łączy-to tez mogloby takie skoki napiecia-sory-skoki pradu wytlumaczyc.
Tu sytuacja jest odwrotna. Coś "za bardzo łączy"(jest upływność).
Jafed, zmontuj na nowo swój zestaw pomiarowy i wyciągaj po kolei bezpieczniki i przekaźniki. Jeśli po wyjęciu któregoś pobór prądu zmiejszy się , masz podpowiedź, gdzie szukać. Są też obwody bez zabezpieczeń prądowych (alternator, rozrusznik).
waldek1221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2014, 11:00   #30
mjprzem

sprawdzic bledy od gem, od poduszek, od abs

nie jest powiedziane ze cos za bardzo łączy-ale i tego tez wykluczyc nie wolno-jednak kolega ma skoki poboru pradu i to tak wyglada jakby cos sie zwieralo i rozwieralo- a i bezpiecznik moze miec zwarcie zamiast styku.
Odpowiedz

Zasady postowania