![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Ja już miałem drugą dwumasę z przebiegiem ok. 100 kkm, kiedy padł mi silnik (urwał się korbowód). Zmieniałem więc silnik, wszystko miałem na wierzchu wyjęte, sprzęgło miałem oryginalne z przebiegiem 250kkm i było już skatowane prawie na maksa - więc do wymiany. Biłem się z myślami, co robić - czy tylko sprzęgło zmieniać, czy także dwumasę znowu - mimo, że wyglądała nieźle. I zmieniłem wszystko dla świętego spokoju - rwanie skrzyni przy FWD to grubsza robota i wcale nie taka tania, nie ma co ryzykować, że za kilkadziesiąt tysięcy znowu dwumasa będzie do roboty. Z tym, że ja jeżdżę prawie 100% po mieście, mocno dynamicznie, silnik jest ustawiony na 140KM, więc w sumie dwumasa dostaje zdrowo w kość. Zrobisz jak zechcesz, ja bym zmienił - niewiele życia jej zostało... Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-09-2014 o 11:51 |
||
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: TOMEK
Model: TRANSIT
Silnik: 2,4TDE
Rocznik: 2004
|
Ostatnie pytanie:jedno czy dwu masowe.Jeśli bym się zdecydował na jedno masowe to co prócz komfortu mogłoby się popsuć?
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Ale delikatne poszarpywanie (drżenie) przy ruszaniu możesz poczuć. Szczególnie w modelach RWD z wałem napędowym to częste zjawisko...
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Imię: TOMEK
Model: TRANSIT
Silnik: 2,4TDE
Rocznik: 2004
|
Póki co zamówiłem wysprzęglnik bo ten zaniemógł(pociekł). Skrzynia jeszcze wisi na swoim miejscu.Zobaczymy jutro-mam cichą nadzieję.
No i zrobione.Niestety trzeba było wymienić kpl.sprzęgła(łożysko się rozleciało-reszta jeszcze może ze 30tys.by zrobiła). Kupiłem Valeo za 1250zł z kołem jedno masowym i łapą(super cena). Prosiłem o poradę Auto-Waś i oni stwierdzili,że jedn masowe może być bo nawet ford w tych modelach też wkładał.Jeśli uda mi się przejechać nim zabiorą go kierowcy w kierat to napiszę czy coś się zmieniło. Ostatnio edytowane przez FRESH2012 ; 01-10-2014 o 21:52 |
|
|
|