![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#461 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Tyle, że to zabezpieczenie to "para w gwizdek"... Zamiast zrobić cos pożytecznego, to kolega będzie się zajmował kryptografią (plik z softem będzie zaszyfrowany) oraz pisaniem nowego secondary boot loadera (SBLa). W celu realizacji swoich zamiarów musi napisać nowy SBL z tego powodu, że będzie on musiał deszyfrować "w locie" plik softu i ogrywać do flasha już odszyfrowaną (wykonywalną) zawartość. Na koniec ten zmodyfikowany SBL będzie musiał ustawić bity zakazu odczytu flasha wewnętrznego procesora.
Tak więc wystarczy trochę samozaparcia i deassemblacji jego SBLa aby bez problemu dojść co tak dzielnie kolega chce ukryć... Pomysł Mortala ma tę podstawowa lukę, że musi on załadować jego prywatny SBL do RAMu na czas ogrywania U KLIENTA - a jak się ogarnia co i jak, to wydłubanie tego SBLa z RAMu to nie jest rocket scienceGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tego typu zabezpieczenia mają głęboki sens w przypadku urządzeń programowanych u wytwórcy (jak np. moduł interfejsowy Alexandra wejścia video do NX) - wtedy faktycznie nie da się (w opłacalny sposób) dojść do kodu... Reasumując - kolega Mortal zamiast się po prostu po ludzku dogadać, to usiłuje udowodnić jaki to on jest "the best programmer in the world"... Jego prawo...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 11-12-2014 o 16:49 |
|
|
|
|
|
#462 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Jeśli ma ktoś chęć hakować to niech hakuje ile wlezie . Facet włożył w to wiele miesięcy pracy jak nie ponad roku . Jeśli twierdzi , że mu soft skradziono i w formie okrojonej wypuszczono to niech to w jakiś sposób udowodni. Nie wiem jaka była podstawa twierdzeń kolegi z RU . Można się domyślać z różnych postów iż soft jak tu piszemy z PL powstał nader szybko a nawet zbyt szybko i to wywołało takie reakcje . A może poprostu Orion512 jest bystrzejszym programistą i tego nie może do końca zaakceptować (tak jak gdzieś pisał tedi_k) ? W sumie czy Ty Tadeuszu ogrywasz tym softem w swoim regionie ? Widziałem gdzieś jak ktoś Ci dziękował i wrzucił zdjęcie a tam.... soft by RU. Tyle włożyłeś w to serca ,sprzętu itp. Tak czy inaczej smród jest .
Moja zabawa z nawigacjami Moje mody we własnym aucie - C+/Tempomat/ACC/BLISS/CTA/CHIP/SYNC2>SYNC3 LOGA stacji Radiowych w SYNC3 bez wymiany ACMa Ostatnio edytowane przez leszcz ; 11-12-2014 o 16:59 |
|
|
|
|
|
|
#463 |
|
FCP member
|
Już kiedyś to napisałem - kolega Mortal skradł wielomiesięczną pracę programistów FoMoCo wykonaną dla conversa na rynek chiński. Nie on napisał obsługę PDC. Poprawki zrobione w celu dostosowania wersji chińskiej do rynku europejskiego to nie więcej jak jakieś 3 do 5% kodu.
Jego są procedury wizualizacji nagrzewnicy PTC oraz poprawki dotyczące wizualizacji świateł. Ukradł je ktoś?
|
|
|
|
#464 | ||
|
FCP member
|
Cytat:
Ma jakiś problem niech to udowodni i finito. Cytat:
Moja zabawa z nawigacjami Moje mody we własnym aucie - C+/Tempomat/ACC/BLISS/CTA/CHIP/SYNC2>SYNC3 LOGA stacji Radiowych w SYNC3 bez wymiany ACMa Ostatnio edytowane przez leszcz ; 11-12-2014 o 17:12 |
||
|
|
|
|
|
#465 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Skoro już tak fajnie się tu rozpisaliśmy co kto i komu to w/g Ciebie Tadeuszu co jest prościej zrobić,zaadoptować PDC z chińskiego softu,czy z gotowego europejskiego softu z PDC zrezygnować z PTC i światełek ?
Proszę o rzetelną odpowiedź i pozdrawiam. I jeszcze jedna sprawa skąd ta pewność,że Motral "skradł" obsługę PDC z chińskiego softu ? Ostatnio edytowane przez mm32 ; 11-12-2014 o 19:22 |
|
|
|
|
|
#466 | |
|
FCP member
|
Cytat:
No ciekawe pytanie zadałeś . Zobaczymy co na to specjaliści Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#467 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Żebyśmy mieli jasność sytuacji,nie chodzi mi o oskarżanie kogokolwiek,tylko (może dla niektórych niestety) trzeba być OBIEKTYWNYM i nie ważne jest kto jakiej jest narodowości !
|
|
|
|
|
|
#468 | ||
|
FCP member
|
Cytat:
Cytat:
Moja zabawa z nawigacjami Moje mody we własnym aucie - C+/Tempomat/ACC/BLISS/CTA/CHIP/SYNC2>SYNC3 LOGA stacji Radiowych w SYNC3 bez wymiany ACMa Ostatnio edytowane przez leszcz ; 11-12-2014 o 22:07 |
||
|
|
|
|
|
#469 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Pierwsza odpowiedź - zależy kto robi. Jak się "żyje" z programowania systemów CAN na platformie ARM, jak ogarnia "od podszewki" komunikację na CAN, ma cały sprzęt do analizy ruchu na CAN, snifowania komunikatów, rejestracji (nagrywania) komunikacji, ma się profesjonalne narzędzia do debugowania ARMa oraz wie, że kolega Mortal popełnił kilka istotnych błędów i uproszczeń to zdecydowanie łatwiej to zrobić od podstaw w oparciu o chiński soft i własny pomysł. Tak brzmi rzetelna odpowiedź (byłego) fachowca "w te klocki". Nie oznacza, to że nie można zajrzeć co kolega wymyślił - ale to raczej po to aby pod nosem uśmiechnąć się "cienias... poszedł na skróty"...
|
|
|
|
|
#470 | |||
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
Cytat:
Takie to jakieś mętne to wszystko=mało klarowne jak na mój gust.Sorry ale ja tego nie kupuję. Bump: Cytat:
|
|||
|
|
|