Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2015, 10:53   #21
pablod
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus MK2 kombi Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: awaria DPF, którego nie ma

Ale masz jeszcze fizycznie ten poprzedni czujnik i byłbyś w stanie sprawdzić jego rezystancję?

pablod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2015, 14:19   #22
mik99
ford::advanced

Model: Focus MKII
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie

Mam ten czujnik ale jest on uszkodzony. Ta glowka z tym cienkim pretem jest do polowy zniszczona. Z tego co mowil mi mechanik wymieniajacy ten czujnik to z reguly pada sam osprzet czujnika jak wiazka elektryczna.
Stary 04-01-2015, 15:26   #23
pablod

Imię: Paweł
Model: Focus MK2 kombi Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM

A zmierzyć jego rezystancję na wtyczce dałbyś radę?
A przy okazji zastanawiam się - czy ten czujnik konieczny jest tylko do dpf-a czy jego rola jest bardziej skomplikowana niż podawanie sygnału do wypalenia?

Ostatnio edytowane przez pablod ; 04-01-2015 o 15:36
pablod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2015, 16:29   #24
mik99

Domyślnie

Tego nie wiem kolego ale wydaje mi sie ze czujnik ten daje sygnal do wypalania filtra. Postaram sie zmierzyc rezystencje na wtyczce tylko chwilowo nie mam multimetru.
Stary 15-01-2015, 19:36   #25
mik99

Mam dalej problem z szarpaniem. Po przejechaniu ok 400km auto znowu przez kilkanaście km szarpie prawie na każdym biegu najmocniej czuć to na 1 2 i 3 biegu w przedziale obrotów 1000-2000 dodatkowe objawy jak zaczyna szarpać:
-kiedy pojawiają się pierwsze szarpniecia siedząc za kierownicą jakby ze ściany godzinnej słychać co kilka sekund takie cykliczne metaliczne psss lub przy na prawdę ciężko to sprecyzować
-kiedy auto przerywa czuć jakby trafiło zapłon tzn chciało zasnąć ale obroty nie spadają brzmi to trochę tak jakby wtryski przez ułamek sekundy nie pracowały
-auto podczas jazdy i postoju zaczyna dymic hmmm jakby na niebiesko ale wszystko ładnie cicho pracuje
-kiedy pojawia się szarpaniem auto jest jakby słabsze
-kiedy pojawia się szarpaniem to pod przepustnicy widać świeże ślady oleju na tych grzybkach na przepustnicy
-przybywa mi oleju silnikowego pomimo że mam wycięty dpf
-kiedy auto zaczyna szarpać to wtedy słychać też takie buczenie jakby wydech był gdzieś rozłączony. Kiedy samochód jedzie normalnie nie ma tego objawu.

Tak to wygląda kiedy auto mi zaczyna dymić:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
silnik pracuje cicho, równo, ale ten dym....
mik99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2015, 14:59   #26
mik99

Panowie chyba znalazłem przyczynę szarpania. Dzisiaj postanowiłem zrobić logi auta i obserwować co się będzie działo. Zaraz po zapłonie EGR miał wartość otwarcia 93%. Podczas jazdy wartość ta się zmniejszała aż w pewnym momencie auto zaczęło znowu szarpać i o to efekt. Zawór EGR pokazywał pozycję otwarcia poniżej 2% i nie chciał się ruszyć a auto wtedy szarpało. Nie pomogły ponowne rozruchy itp. EGR jak stanął tak stanął a silnik szarpał. Widać to doskonale na poniższym wykresie.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zaznaczyłem w ramkach pozycje otwarcia zaworu EGR i napięcie na nim. Widać, że pracował, wtedy auto nie szarpało było wszystko okey aż nagle się zatrzymał no i silnik strasznie szarpał, dymił.

Teraz rodzi się pytanie. Czy całkowicie sprawny EGR powinien pokazywać różne wartości czyli otwierać się czy po prostu powyżej pewnej temperatury powinien się zamknąć?. Chodzi mi o to czy sprawny EGR zawsze będzie "ruchomy"?
mik99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2017, 10:51   #27
koval_84

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006

Witam. Czy udało się ogarnąć problem ?

Bump:

Bump:
koval_84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2017, 08:48   #28
tomalam
ford::beginner

Model: MK3.5
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał mik99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy całkowicie sprawny EGR powinien pokazywać różne wartości czyli otwierać się czy po prostu powyżej pewnej temperatury powinien się zamknąć?. Chodzi mi o to czy sprawny EGR zawsze będzie "ruchomy"?
Post staroć, ale dla potomnych: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tomalam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2021, 15:39   #29
cyberion84

Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI

Tak z ciekawości jaki to PID w ForScan, bo na zdjęciu nie widać ?
cyberion84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania