![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-10-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 Tdci 115km
Rocznik: 2008
|
kolo na diagnostyce polecił mi wymianę prawej tulei wahacza. czy należy wymienić parę czy wystarczy tą wydymaną ? czy to o to chodzi :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ? |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Możesz wymienić tylko jedną tą wybitą ale jak masz trochę kaski i masz zamiar pojeżdzić tym autem to wymień wszystkie cztery ,zobacz czy nie kupisz gdzieś tanio całych wahaczy.
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-08-2011
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Zamierzam jeździć tym autem, więc pożyję i zobaczę, czy to jest dobra decyzja. Jeśli się, okaże, że zła, powiem o tym tutaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-08-2011
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
|
Witam, czeka mnie wymiana tulei wahaczy i łożyska w kole, zastanawiam się, czy od razu nie wymienić sworzni wahaczy. Jak radzicie, Foka ma przelot 217tyś, na szarpakach raczej nie widać, żeby trzeba był wymieniać.
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-05-2011
Model: Ford Focus MK2 - Sport
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005/2006
|
u mnie była prawa już ponadrywana ale kupiłem 2 lemfordery za 210 zł rok temu i wymieniłem sam nawet bez prasy i istotne jest to aby nową dokładnie wprasować tak jak była stara.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
|
Panowie,
Nie bardzo mam czas we wprasowywanie itp. Wolalbym wywalić stare i zamontować nowe wahacze. Oryginały FORD sa nieco za drogie... wiec w gre wchodzi MOOG i Delphi. Opcja druga wedle mojej wiedzy jest słaba. A co z MOOG? |
|
|
|
|
|
#37 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
od 1 do 10 moim zdaniem 4
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
|
Cytat:
Kurde generalnie te Moogi sa ciut drogawe i za nic nie moge dostać ciekawej oferty. A wiecie może kto produkował wahacze przednie na 1 montaż? |
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec-SE 100KM Magnum Grey Metallic
Rocznik: 2004
|
Lemforder podobno szedł na pierwszy montaż. I to są obecnie najlepsze i jednocześnie najdroższe zamienniki. Cena jest kosmos w porównaniu do przeciętnego Delphi. Ja ostatnio wymieniałem tuleje (dolną, górną) oraz sworznie i samochód jedzie jak po szynach.
Jeżeli masz kupić słabej jakości wahacze, to jednak polecałbym wymianę tulei na dobrych zamiennikach (Lemforder, TRW, Meyle HD, Febi, MOOG). Sam kupiłem 2 tuleje MOOG (te duże z obejmą), 2 tuleje Febi (małe) i sworznie TRW. Do tego kupiłem wszystkie śruby do wymiany (gdyby jakaś się urwała podczas demontażu lub była nadgnita). Nie wiem ile to wszystko przetrwa, ale jakoś pewniej się czuję wiedząc, że jeżdżę na oryginalnych Fordowskich wahaczach, które są cały czas prościutkie. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
|
Cytat:
Robiąc na tulejkach i sworzniach Lema za same częsci wychodzi 544,20. Doliczyć ~ 100 za stronę... to mam 750 PLN. Za sama kwotę to mam cale wahacze Mooga, które raczej są OK (podobno to TRW i generalnie są polecane także na forum volvo do S40/V50). Wahacze w sumie sam zrobię, a fakt faktem nie chce wsadzać lipy;/ porażka. A ponieważ moje zaufanie do zaufanych i polecanych mechaników bardzo spadło... to sami rozumiecieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Schylę dziś krzyża pod samochód i zobaczę jakie nabicia tam są. A jeśli Lem był wsadzany oryginalnie i jak patrze na 135kkm przebiegu zaczynam wątpić w tą jego jakość. W Focusie Mk1 wrzuciłem jako zamienniki NK i do tej pory ojciec lata bez zastrzeżeń (~60kkm przeleciane na nich, a autko ma juz 260kkm). |
|
|
|
|