Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2014, 21:36   #31
mefkm
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008
Domyślnie Odp: 1,4 16V przerywa przy przyśpieszaniu

kable nie mam pojecia jakie mi zalożyli

będzie czyszczona przepustnica ()czy można ja wyczyścic nie wyciągając z silnika - wolę wiedzieć, aby pozniej nie było po fakcie i nowe świece załozone

zastanawiam sie nawet nad cewką zaplonowa lub sondą, ale wg mechanika - ktory jezdził tym autem (sprawdzenie pod kątem tego dławienia) to ten typ tak ma, auto trzyma idelanie obroty i na luzie i podczas przspieszania (chyba, ze zimny silnik a gaz dam do dechy, to tak jak wspominałem minimalnie szarpie i na 2 i na 3 biegu - ale to by mi nie przeszkadzalo), nie traci mocy poprostu gdyby nie ten cholerny 2 bieg byłoby idealnie

mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 23:07   #32
romekw

Imię: Romek
Model: Fusion
Silnik: 1.6 Duratec 16V
Rocznik: 2004

Przepustnica jest umiejscowiona na kolektorze dolotowym tuż obok alternatora. Tu nie ma żadnej mowy o wyciąganiu z silnika tylko o odkręceniu od kolektora właśnie. Najpierw oczywiście trzeba zdjąć odmę.
Jak dla mnie czyszczenie przepustnicy bez wyjmowania nigdy nie będzie dokładne a poza tym do kolektora mogą dostać się preparaty, które różnie mogą zadziałać np na nowe świece choć słyszałem o różnych szkołach.
Co do kabli jest to jeden z elementów na których nigdy nie oszczędzam, odradzam wszelkie wynalazki.
romekw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-03-2014, 07:17   #33
mefkm

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008

za kable zapłacuiłem 130zł. - ale to jest cena czesci z narzutem mechanika - chociaz mowił, że po kosztach (zawalił termin i miałem upust)

dzisiaj ponadto zauwazyłem wyjezdzajac z parkingu (niestety żona zabrała mi moje auto, a to miało być dla niej a jechała może 1km jazdy próbnej przed zakupem), ze przy skręcie coś stuka - i to chyba przeguby, bo jak jadę prosto to nic nie stuka, ani nic nie trze, masacra jakaś z tym autem

starałem sie delikatnie posługiwać gazem i przy przerzutce czy tez przy redukcji na 2 bieg przy obr. poniżej 2tyś. tylko raz miałem lekkie zawahanie silnika - bo to nie było nawet szarpnięcie, a jak juz weszła 2 i obroty powyżej 2tyś. to juz rura i szedł aż miło - może muszę troche pojezdzic, wg mechanika cokolwiek o aucie można powiedziec jak po wymianie filtrów i oleju zrobi sie conajmniej 100km (auto ma sie ułożyć, ja jeszcze 50 nie zrobiłem)

Ostatnio edytowane przez mefkm ; 26-03-2014 o 07:34
mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2015, 20:29   #34
godlesss
ford::beginner

Imię: sebastian
Model: ford fusion
Silnik: 1.4 + LPG

Witam. Mam fusiona 1.4 benzyna + LPG (założony jakieś 1,5 tyś. km temu) z 2004 roku. Parę dni temu niestety auto zaczęło szarpać i przerywać podczas przyspieszania, niezależnie od biegu. Szarpanie występuje na gazie i benzynie. Z powyższych wypowiedzi wywnioskowałem, że przyczyn może być wiele. Chciałbym jeszcze dodać, że naciskając szybko pedał gazu w silniku słychać syknięcie powietrza (jakby łapał jakieś lewe powietrze). Proszę o pomoc może ktoś coś doradzi.
godlesss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 15:10   #35
romek07

Imię: Roman
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: 1.6 ZETEC SE BENZYNA
Rocznik: 2003

[QUOTE=mefkm;2183650]za kable zapłacuiłem 130zł.

Jak kable to tylko coś porządnego oryginalne lub np NGK, NELSON Elektrospark.
Świece -oryginał tanie jak woda i bardzo dobre.

Do Twojego opisu pasuje mi cewka zapłonowa.
Nie musi być oryginał bo droga
równie dobre a tańsze 2-3 krotnie są Beru, NGK, Visteon , BOSCH.
Wcześniej czy później i tak Ci się przyda- one są jak żarówki. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Powodzenia.
romek07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 15:40   #36
godlesss

Imię: sebastian
Model: ford fusion
Silnik: 1.4 + LPG

Wymienilem juz świece, kable WN, filtr powietrza, olej i filtr oleju. Jest trochę lepiej ale w dalszym ciągu szarpie i dusi się na LPG. Na benzynie ładnie pracuje i nic nie przerywa. Może teraz to już kwestia regulacji gazu? A może to wina instalacji gazowej (firma STAG) bądź samego montażu? Pomału zaczyna mi już brakować pomysłów i cierpliwości.
godlesss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 15:46   #37
romek07

Sebastian.

Czy były sprawdzone luzy zaworowe silnika i kompresja silnika przed montażem LPG ?
Ile km już na gazie ? czy przed montażem na benzynie było ok ?

Jaka to instalacja gazowa ? Rozumiem że to sekwencja ?
Stary 04-04-2015, 20:51   #38
zciwo

Model: fusion
Silnik: 1.6

Cytat:
Napisał godlesss Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymienilem juz świece, kable WN, filtr powietrza, olej i filtr oleju. Jest trochę lepiej ale w dalszym ciągu szarpie i dusi się na LPG. Na benzynie ładnie pracuje i nic nie przerywa. Może teraz to już kwestia regulacji gazu? A może to wina instalacji gazowej (firma STAG) bądź samego montażu? Pomału zaczyna mi już brakować pomysłów i cierpliwości.
Sam walczyłem z szarpaniem/ nierówną pracą silnika około roku (głównie na LPG). Wymieniałem już wszystko, kilka kompletów świec, przewody, a nawet cewkę zapłonową. Przy tej ostatniej warto się zatrzymać. Do benzyny jak najbardziej nadają się cewki zamienniki typu Beru itp, ale do LPG nie ma opcji, żeby to dłużej działało sprawnie. Mam 2 Fusiony w rodzinie. Jeden na benzynie 1.4 i ten chodzi na cewce Beru bezproblemowo, ale już ten w gazie 1.6 pracuje prawidłowo tylko i wyłączenie na oryginalnej cewce Forda, która kosztuje ok. 500zł. (nie kupować używki, bo tej cewki zapłonowej było kilka modeli!). Tylko najnowszy produkt oryginalny jeśli chcesz jeździć bezproblemowo jak ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli ktoś chce to nadal mam 100% sprawną cewkę Beru z osłoną termiczną. Do benzyny nadaje się super! 100zł z dostawą
zciwo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2015, 20:26   #39
jacoch

Model: Fusion
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2005

nie trzeba kupować cewki w fordzie, koszt ok 300 pln, bosch wystarczy to to samo tylko bez nadruku FoMoCoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jacoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2015, 23:22   #40
romek07

Kupiłem oryginalne świece zapłonowe FoMoCo a co tam, za całe 8.50 zł./szt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Patrze a tam na porcelance dumne FoMoCo a na metalowym korpusie Bosch i Made in Russia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
fusion , przyspieszenie

Zasady postowania