![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
|
I ja się podepnę.
Focus MK2 2007 1.8 TDCI. Słychać metaliczny dzwięk po odpaleniu na zimnym silniku jak i na ciepłym. Staje sie to głośniejsze podczas przyspieszania w zakresie 1800-3000 obrotów. Ponieważ to mój pierwszy Ford i to od niedawna podejżewam jakieś łożysko. Narazie czekam w kolejce do dobrego mechanika na diagnoze. Miał ktoś coś podobnego może?? |
|
|
|
#22 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Przyspieszanie jaki miałoby mieć wpływ na łożysko jakiekolwiek? Do tego w ograniczonym zakresie? Spalanie stukowe, dwumas, uszkodzona poduszka silnika, wtryski, jakiś luźny element, który dzwoni, ale łożysko?
|
|
|
|
#23 |
|
|
No tak to ciężko mi opisać ten dzwięk, może też źle to trochę opisałem.
Nie jest to dzwonienie jak to kolega wyżej opisał, raczej właśnie jakieś łożysko/rolkę. Będąc u tego mechaniora na umówienie się sam ze słuchu pocieszył mnie że ten dzwięk pochodzi z zewnątrz i wykluczył wtryski czy turbinę. Ale to tylko ze słuchu, więc strach dalej we mnie gości. |
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-02-2013
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 66KW
Rocznik: 2005
|
W Focusie 2 często pada łożysko podporowe prawej półosi. Jest to słyszalne podczas jazdy - taki metaliczny dźwięk / tarcie.
Druga sprawa że w tych 1.6 tdci ten łańcuszek między wałkami też się wyciąga i hałasuje. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo mk4 Ghia
Silnik: 1.8 Tdci 125KM
Rocznik: 2007