![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#12 | |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP
Rocznik: 2006
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-05-2012
Model: Focus mk3 FL
Silnik: 1.5 TDCi 120 KM
Rocznik: 2016
|
Witam. U mnie w poprzednim Focusie Mk3 (1.8 TDCi) takie drgania występowały i nic innego z autem się nie działo (przejechałem nim ponad 60 tys. km), mimo że mechanicy twierdzili, że to na pewno dwumasa, która była wymieniana przy 120 tys. Auto jeździło bezawaryjnie do ponad 220 tys, a później sprzedałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale nie z powodu początków jakichś awarii, tylko z powodu kupna Mondeo z takim samym silnikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., i w Mondeo nie ma żadnych drgań (przebieg 112 tys). Uważam dlatego, że ten TYP tak ma ale nie każdy. Pozdrawiam i życzę bezawaryjne eksploatacjiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemysław
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Jak byłem w ASO w Bydgoszczy to specjaliści chcieli mi właśnie wymienić dwumasę i sprzęgło za cenę 1/4 wartości samochodu. Byli przekonani, że to to.
Ostatecznie wymieniłem tę część, ale nie w ASO i jednak to nie to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie te drgania są odczuwalne również m.in. na 3 biegu na obrotach ok 1300-1500, jak utrzymuję stały poziom obrotów. Na przyszłość wiem jakiego silnika unikać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , nie chodzi o hałas, a o drgania całego samochodu. PS. Panowie, może być tak, że to jakiś problem z przepustnicą? Ostatnio edytowane przez pzlotkowski ; 23-04-2015 o 17:34 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-06-2009
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1,8 TDCi 100KM
Rocznik: 07/2009
|
przez kilka lat, na każdym przeglądzie zgłaszałem w ASO, że silnik w zakresie 1500-1800 mocno drga i przenosi się to na całe auto. zawsze odpowiedź w ASO była taka sama: TTTM.
w tym roku serwisowałem się poza ASO i mechanik od razu zauważył, że coś jest nie tak. Okazało się, że wymiana wtryskiwaczy pomogła . są lekkie drgania, ale nie trzęsie całym autkiem. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez weuek ; 23-04-2015 o 20:49 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-06-2009
Model: Mondeo Hatchback
Silnik: 1,8 TDCI 125 KM
|
Ja przejechałem swoim autem 100000 km i potwierdzam drgania które są przenoszone z układu napędowego na całe auto a mianowicie:
- wystarczy na biegu jałowym wcisnąć gaz do zakresu obrotów 1300 / 1500 km/min następnie jest taki sam objaw na trzecim biegu nie dawało mi to spokoju i udałem się do ASO tam powiedzieli że nie widzą problemu i wszystko jest w należytym porządku dalej przystałem na swoim że tak nie powinno być i nie było. - po testach w ASO jak zachowuje się silnik przy 60 st , 75st , 80 st i 90st okazało się że do wymiany jest drugi i czwarty wtryskiwacz który ogólnie mieści się w widełkach ale na pograniczu co skutkowało pobieraniem nierównej ilości paliwa i przekładało się na nierówną prace w w/w zakresie obrotów. Po wymianie wtryskiwaczy na nowe drgania ustąpiły. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Przemysław
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::beginner
![]() Imię: matt
Model: Ford Mondeo IV
Silnik: 1.8 Duratorq TDCi 125 KM
Rocznik: 2007
|
witam...jak w temacie, mam taką zagwozdkę..otóż gdy silnik już się rozzgrzeje i auto przejedzie te parę- paręnaście kilometrów, to na biegu jałowym wyraźnie pod tyłkiem czuć nieprzyjemne wibracje/falowanie takie jakby mikroturbulencje.... wskazówka od obrotomierza jest nieruchoma, nie ma żadnych skoków w obrotach....to się dzieje tylko na biegu jałowym, auto jeździ prefekcyjnie, kultura pracy silnika podczas ruchu wzorowa,tak samo nic się nie dzieje gdy auto jest jeszcze zimne.. tylko ten bieg jałowy na ciepłym..... te objawy także nie występują zawsze....dodam , że to dzieje się od ponad roku, no ale ani się nie poprwaia, ani nie pogarsza... ten model 1.8 nie ma tzw "mokrego paska rozrządu" tylko jest na łańcuchu...jedni mówią, że tego się nie wymienia, inni że jednak trzeba...koło dwu-masowe nie było wymieniane, choć nie jest może w 100% to 2 mechaników mi powiedziało, że zupełnie nie ma powodu do wymiany.....dzięki z góry za sugestie..ps przebieg 315 tys km
Ostatnio edytowane przez mattdundalk ; 12-04-2023 o 13:36 |
|
|
|