Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-09-2015, 07:38   #641
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wrażenia, opinie, uwagi użytkowników

Jak dla mnie dwie sprawy byłyby rozstrzygające na rzecz 1,5 PB - kilkanaście tysięcy w kieszeni i większy bagażnik.
Niby hybryda w użytkowaniu mogłaby odrobić tę kwotę, a do bagażnika można dołożyć box na dach, ale i tak nie zdecydowałbym się na hybrydę.

Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 07:39   #642
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał jacek-k-wawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej,

.

Co do reszty to oczywiście potwierdzam część usterek, które koledzy opisywali wcześniej - klapa bagażnika (HB) wypadła z 'zapinek/zawiasów' już w salonie ale za to wydaje się, że mam już dobry soft do klimy bo jest ok (data produkcji 9 lipca). Mam tez tylko jedno USB i jeden slot na SD :-(

)
Nie straszcie potencjalnych klientów że klapa z zawiasów odpada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko tylna półka jak się zagnie rant Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 10:08   #643
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie straszcie potencjalnych klientów że klapa z zawiasów odpada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko tylna półka jak się zagnie rant Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słusznie, poprawiam się - z zawasków/zatrzasków wypada PÓŁKA a nie klapa tylna. :-)
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 10:53   #644
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

Klapa tez odpadnie ale przy trochę większym przebiegu @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wybierz hybrydę to jest szansa ze będziesz żałował dopiero po jakimś czasie w zależności od eksploatacji i usterek a weźmiesz 1,5 to będziesz żałował od razu ze nie wziąłeś hybrydy

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 01-09-2015 o 10:59
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 11:32   #645
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

PULSE: nie kilkanaście tysięcy tylko 8 licząc że 1.5EB byłby z automatem

PEDROSO - no nie pomogłeśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 11:42   #646
Byniek73
ford::beginner

Imię: Zibi
Model: Mondeo mk4 powershift
Silnik: 2.0 tdci 163ps
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PULSE: nie kilkanaście tysięcy tylko 8 licząc że 1.5EB byłby z automatem

PEDROSO - no nie pomogłeśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osobiście brałbym 2.0 ecobost Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.5 - 160 koni, jak dla mnie za słaby do automatu. Mam 163 kuce w dieslu w automacie i jakby było tak 30 więcej , to bym się nie pogniewał.
hybryda - automat to skrzynia CVT, po jeżdzie subaru z tą skrzynią, trzymałbym się z daleka od takich wynalazków.
Poza tym, przy odsprzedaży bardziej poszukiwane będzie 2.0 niż 1.5.

Ostatnio edytowane przez Byniek73 ; 01-09-2015 o 11:47
Byniek73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 12:02   #647
Arthi2000

Nie rozumiem, skąd u niektórych osób takie negatywne opinie o 1.5EB, że za mało mocy, że głośny, że się nie nadaje, że mało dynamiczny...

Użytkuje swojego już 3 miesiące, robię małe przeloty około 1kkm na miesiąc - 90% miasto, trochę wokół komina... i powiem szczerzę, że ten silnik jest idealny dla mnie i do takiej jazdy. Przyśpieszenie porządne, pozwala bezpiecznie wyprzedzać oraz "uciekać" ze skrzyżowania w razie potrzeby, dynamika zadawalająca, na trasie potrafi łykać wszystko. Cisza we wnętrzu i komfort.

Po co komu tryliony koni pod maską, skoro na naszych drogach są takie ograniczenia i coraz większe nateżenie ruchu w mieście? Ja preferuję dostojną, spokojną i przepisową jazdę (nie mylić z trybem emeryta).

Kolega pisze, że robi małe przebiegi i sporo śmiga po mieście. Jak bym dysponował taką gotówka i nie zależałoby mi na przestrzeni bagażowej wziąłbym hybrydę.

Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Arthi2000 ; 01-09-2015 o 12:06
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 12:06   #648
MateuszS

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK5 Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM

Cytat:
Napisał jacek-k-wawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słusznie, poprawiam się - z zawasków/zatrzasków wypada PÓŁKA a nie klapa tylna. :-)
Witam, u mnie półka nie wypada, więc nie wszystkich to dotyczy.

Pozdrawiam
MateuszS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 12:09   #649
Arthi2000

Mi półka wypadła tylko raz... ale było to z mojej winy, bo za źle załadowałem bagażnik (coś wystawało) i przy zamykaniu klapy się wychaczyło.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2015, 12:11   #650
Byniek73
ford::beginner

Imię: Zibi
Model: Mondeo mk4 powershift
Silnik: 2.0 tdci 163ps
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał Arthi2000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem, skąd u niektórych osób takie negatywne opinie o 1.5EB, że za mało mocy, że głośny, że się nie nadaje, że mało dynamiczny...

Użytkuje swojego już 3 miesiące, robię małe przeloty około 1kkm na miesiąc - 90% miasto, trochę wokół komina... i powiem szczerzę, że ten silnik jest idealny dla mnie i do takiej jazdy. Przyśpieszenie porządne, pozwala bezpiecznie wyprzedzać oraz "uciekać" ze skrzyżowania w razie potrzeby, dynamika zadawalająca, na trasie potrafi łykać wszystko. Cisza we wnętrzu i komfort.

Po co komu tryliony koni pod maską, skoro na naszych drogach są takie ograniczenia i coraz większe nateżenie ruchu w mieście? Ja preferuję dostojną, spokojną i przepisową jazdę (nie mylić z trybem emeryta).

Kolega pisze, że robi małe przebiegi i sporo śmiga po mieście. Jak bym dysponował taką gotówka i nie zależałoby mi na przestrzeni bagażowej wziął bym hybrydę.

Pzdr.
Jak nie masz automata, to trochę nie wiesz co mówisz. Automat "zabiera" tak do 10% mocy (subiektywnie). Silnik 2.0 powinien dać porównywalne spalanie a zapas jest potrzebny aby "uciec z życiem" z polskich dróg. Gdyby nie 163 konie, to już ze 2 razy byłbym w innym lepszym świecie. Tryliony koni są potrzebne np. do wyjazdu na narty do Włoch z boksem i 4-ką pasażerów, gdzie silnik nie "zdycha" pod większą górką. Mam znajomego, ktory ma ten silnik w Kudze w automacie. Przy każdym spotkaniu słyszę bluzgi na temat dynamiki tego zestawu. Zresztą poczytaj opinie na forum. To po prostu "nie jedzie". Wg. mnie, niższa cena w żaden sposób, nie rekompensuje tak miernej dynamiki.
A już totalnym kuriozum jest silnik 1.0 125 koni, ale widocznie są chętni do takiej jednostki...

Ostatnio edytowane przez Byniek73 ; 01-09-2015 o 12:16
Byniek73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania