Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-02-2016, 17:50   #61
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Samodzielna naprawa pompy wysokiego ciśnienia CR 2.0TDCI

Cytat:
Napisał mateuszrozi32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nigdzie nie moge znalesc wiarygodnych informacji ile mniej wiecej kosztuje regeneracja pompy
Wg moich informacji sprzed 2 lat, najgorsza opcja to ok. 2.250 zł - zależy od tego, co jest do wymiany. Sam test i określenie zakresy naprawy to ok. 450 zł.
Zadzwoń do Diesel-Technika/Lublin i wypytaj o koszty - chętnie udzielają informacji, tam była robiona moja pompa.

Stary 15-02-2016, 08:47   #62
medar
ford::average

Model: transit
Silnik: 2.0 tddi

Też u nich robiłem dwie pompy. Ceny jak podał Wojtek. Bardzo solidna i przyjazna klientowi firma. Są na allegro, wpisz dieseltechnika , wyszukaj swoją pompę i masz cenę. Pozdrawiam i powodzenia.
medar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2016, 22:54   #63
krzysiekj1990
ford::advanced

Model: Mk3
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2002

U mnie za pompe wychodzi od 400 same uszczelnienie
900 wymiana pompki przetłaczajacej paliwo
1100 regeneracja głowicy pompy i pompa przetłaczająca
a za remont kapitalny czyli zostaje sam korpus kolo 2500 zl
krzysiekj1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2016, 00:17   #64
1985matti

Imię: Mateusz
Model: Transit 2003
Silnik: 2.0 TDCi

Wymien pompke przetlaczajaca i do tego wszystkie oringi (u mnie byl ten najwiekszy sparcialy, okazalo sie to dopiero po jego sciagnieciu ze jest caly popekany).
Po wymianie mozesz wyslac pompe do sprawdzenia, bedziesz mial 100% pewnosci ze wszystko ok.
Koszt czesci troche ponad 400 zl.
Moim zdaniem sekcja wysokiego cisnienia sie nie psuje bo tam sie nie ma co zepsuc. Sekcja wysokiego ciscienia to cztery waleczki ktore naciskaja na kolejne cztery waleczki, ktore tlocza paliwo, bedziesz to mial cale rozebrane to wzrokowo poznasz czy sa tam jakies nieprawidlowosci.
Za tymi waleczkami znajduja sie zaworki zwrotne ale moim zdaniem jest to nie rozbieralne (sa to takie korki wkrecone w czarny korpus, na klucz torx).

Jezeli zobaczysz ze sekcja wysokiego cisnienia nie wyglada jak z fabryki to szukaj innej pompy. Szkoda ta naprawiac. Jest to malo prawdopodobne.

Bump: Ta regeneracja wtryskow za 400zl to z wymiana koncowki i zaworka ?
Ja tyle placilem za jeden wtrysk za sam material.
Moim zdaniem to za sam zaworek i do tego jest pytanie czy oryginal ?
Nie wierze ze ktos za 400 zl wymieni zaworek i koncowke i zrobi pomiary za 30 zlotych. A gdzie jakas gwarancja. U mnie w Bosch Serwice chcieli okolo 1000zl z gwarancja chyba roczna za jeden wtrysk.
Jeden wtrysk to maksymalnie pol godziny roboty, kup oryginalne czesci i wymien.
1985matti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2016, 17:43   #65
mateuszrozi32
ford::beginner

Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM

Odstawilem do kolejnego mechanika stwierdzil ze pompa padla za male cisnienie i prawdopodobnie poszly opilki bo wtryski są zablokowane powiedzial mi ze moze mi to zrobic za 3000+ ale nie da gwarancji na to i powiedzial ze wolalby zeby potem nie przyjemnosci nie bylo zebym oddal do Bladowa diesel serwis dzisiaj zacholowalem tam go i po wytlumaczeniu wszystkiego mevhanik stwierdzil ze cena to okolo 3000 zl i za tydzien bedzie zrobiony dają gwarancje od 6 miesiecy do 12 miesiecy w zaleznosci od wykonanych prac
mateuszrozi32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2016, 21:49   #66
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał mateuszrozi32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mevhanik stwierdzil ze cena to okolo 3000 zl
Jeżeli w tych kosztach są oryginalne części Delphi - to super. Ale wg mnie to jest trochę tanio (tzn. pompa i wtryski). Spróbuj upewnić się, czy dają oryginały.
Stary 04-03-2016, 11:59   #67
mateuszrozi32

Dowiem sie jak bede go odbieral plus taki ze gwarancje dadza takze na jakis czas bede spokojnie spał troche dziwne to jest ze te pompy opilkuja i nie zrobili niczego z tym 2.0tdci ma opinie najbardziej awarynego silnika nie mogliby zrobic innej pompy ? Chyba ze są jakies inne ktore pasuja i sie nie psują tego nie wiem
Stary 04-03-2016, 12:19   #68
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
troche dziwne to jest ze te pompy opilkuja i nie zrobili niczego z tym 2.0tdci ma opinie najbardziej awaryjnego silnika nie mogliby zrobic innej pompy ?
Generalnie opiłkują te do 2004 roku, potem zwiększono wytrzymałość. Ale nawet te wcześniejsze - jeżeli nie trafiło się na fałszowane paliwo - chodziły po 300-400 kkm.

Ta pompa mechanicznie jest bardzo prosta w porównaniu do pompy rotacyjnej, ale tradycyjnie pompiarze mają wysokie ceny, bo armatura serwisowa do diesli też jest bardzo droga, ma sporo sterującej elektroniki. Na początku 2000 roku układ CR to była nowość ze swoim elektronicznym sterowaniem - serwisy działały zupełnie po omacku - tak na prawdę nie mając pojęcia co robią, a kosztami błędnych decyzji obarczali oczywiście klientów. I opinia poszła w świat.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-03-2016 o 12:30
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2016, 17:00   #69
1985matti

Imię: Mateusz
Model: Transit 2003
Silnik: 2.0 TDCi

Cytat:
mevhanik stwierdzil ze cena to okolo 3000 zl
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli w tych kosztach są oryginalne części Delphi - to super. Ale wg mnie to jest trochę tanio (tzn. pompa i wtryski). Spróbuj upewnić się, czy dają oryginały.
Zaworki we wtryskach 1000zł plus pompa 400zł.
Czyli za robociznę 1600zł (w tym test pompy 400zł test wtrysków ok 100zł/szt).
Czyli 800zł za robociznę. Myślę że naprawiacze mają jeszcze ładne rabaty na wszystko to można chyba przyjąć że 1100zł mają zarobione.

Jak wystawią fakturę/paragon.
Od 1100zł 40% podatków to wyjdzie 660zł. Trochę mało przy dość skomplikowanej operacji. Nie mówię o gwarancji na całość i innych rzeczach.

Do tego wymiana filtra paliwa, uszczelniaczy w pompie (to jest akurat tanie), wysyłkach (chyba że na miejscu wszystko mają).
1985matti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 17:53   #70
mateuszrozi32

Dzisiaj zadzwonił do mnie i podal kosztorys calych prac mowil ze pompa opilkuje koszt pomy 1400 wtryski 2000 czyszczenie uklafu lacznie z bakiem 200 zl wymiana filtra tobovizna i powiedzial 4500 troche sie zdziwilem bo mowil mi ze okolo 3000 zl wyjfzie to myslalem sobie ze nawey jakby te 3500 bylo a on mi wyskoczyl ze 4500 no ale trudno juz powiedzialem zeby go robil i tyle zobaczymy co z tego wyjdzie mam nafzieje ze bedzie w miare vhodzil jak przed naprawą
Odpowiedz

Zasady postowania