Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2016, 20:03   #1041
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo kolega Elektronik
Nie. Ale kierunek poprawny

Stary 27-04-2016, 20:33   #1042
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie. ...
Jeśli nie Elektronik a z Rosji i Ty jeszcze togo nie robisz - to wg mnie fejk...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proponuje koniec tego off-topu. Mówienie o czyś co jakiś nienazwany "ktoś" robi albo i nie w kontekście prostej informacji co u nas można zamula tylko wątek... Takie mam zdanie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-04-2016, 20:42   #1043
leszcz
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u nas można zamula tylko wątek... Takie mam zdanie
OK . nie ma sprawy . Ale robią to już od jakiegoś czasu . I naprawdę dziwni mnie ,że nie masz tej informacji od nich . A znasz ich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ..No cieszyć się tylko ,że udało się w jedną noc coś co nie udawało się od roku.
a wszystkie tropy jak na razie prowadzą do ....EA5T-14F657-AD.zip

a taki offtop ...udało mi się odpalić bez VM i zamrażaczy itd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Mały sukces alle jest
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ii.jpg (91.4 KB, 249 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez leszcz ; 27-04-2016 o 21:07
leszcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2016, 21:54   #1044
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019

dziwne ....
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 27-04-2016 o 21:57
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2016, 22:27   #1045
leszcz
FCP member

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....... teraz zaczyna to słabo wyglądać

Cytat:
Now the good part...
1) Program APIM as build with bit mentioned in thi thread.
2) Program ACM as build with bit mentioned in this thread. Not sure needed/what it does but i did it anyway.
3) Download license (BT4T-14F500-BE) and nav software pack (EA5T-14F657-AD hint! in my case)..
4) Flash this as normal usb stick update.
5) Stick in A7 nav SD Card.
6) Enjoy the trip!

There is no need for a total APIM flash...maybe that was posted to get past step 1 i did with forscan.

3) is tricky, i finally nailed it. What i posted earlier today (just updated zip with more accurate information) is very close to working download for your vehicle, just use your VIN/ESN/part numbers. Hint!
Get the xml (format is SYNC_ESN_VIN.XML) from the normal usb update from your vehicle, it has needed information (you can get this from ford/sync website and run it on USB stick) Hint!

Get the license/software pack while you can, f0rd can shut this down anytime i imagine.
I guess I will have to RTFM now?

This thread just got really fun!

No that is simply not the case. I have tried on now about 30 APIMS. I can not say what all is need but I do know the currentImagePartNumber and currentStrategyPartNumber need to match what the lic file is set to. Simply changing one of these cause a different Lic. file to be downloaded. I also looked at the file with a hex editor and did a hex compare and they match. So whatever they are doing is in the partition or outside the data its self. I think someone suggested driver signing? What you said is correct but the other data is also in the APIM. Currently we are trying to inject an APIM with known data. I'm pretty sure the VIN and Serial are part of the equation but if that is not the case then this is going to be an easy job. Getting the APIM inject is quite tricky and involved but I have to have it all done with one OBD2 tool in the end.

1FM5K7F81FGB90778 found in PCM or BCM can be change. FYI
XT5MFFY3 in APIM, I believe this can be changed.
EM5T-14F130-AA in APIM, I believe this can be changed.
DA5T-14D544-BD P4 in APIM, I believe this can be changed.
DM5T-14D205-AG in APIM, I believe this can be changed.
EA5T-14F657-AD for NAV specific to region.
I have yet to mess with the vehicle platform.

Also we have one APIM here that got stuck in program mode. I'm just guessing here but from what I know when you use IDS the ICP tells the APIM "open for writing" then closes it. Like I said this one never closed and when connecting to the computer it does show up as a device. My though is its just a bootloader. I have a a HID bootloader tool for writing ,if I can just read it, we may be able to change things.
Jutro jak będzie czas trzeba przetestować

Ostatnio edytowane przez leszcz ; 27-04-2016 o 23:05
leszcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2016, 09:44   #1046
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

I jak tam Panowie testy? Jak wejść w ukryte MENU i sprawdzić ESN w Sony 8" - przez wciśnięcie Eject - sprawdzał ktoś czy to działa ?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2016, 09:51   #1047
krzysiek__m
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Czy update z Sync na Sync2 jest możliwy? Które moduły są inne?
krzysiek__m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2016, 09:53   #1048
krystianen
FCP member

Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jak tam Panowie testy? Jak wejść w ukryte MENU i sprawdzić ESN w Sony 8" - przez wciśnięcie Eject - sprawdzał ktoś czy to działa ?

Sprzalka w prawi+ eject

609 535 500 | krystian@fordplus.pl
krystianen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2016, 10:01   #1049
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał krystianen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprzalka w prawi+ eject
Dzięki za podpowiedź ale właśnie nie mogę tego ogarnąć. Nie wiem która strzałka w Sony (na kierownicy czy z prawej lub lewej strony pokrętła?). No i w jakiej sekwencji?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2016, 10:02   #1050
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

strzałka w prawo tunera na radiu
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
blis , cta , mondeo mk5 , montaż , programowanie

Zasady postowania