Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-05-2016, 11:37   #11
kuuba89
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Uruchomienie trybu ST - możliwość wyłączenia ESP

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wygląda na to, że zadowolenie maleje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U mnie z softem AE też hamuje (a jest to prawdopodobnie najnowszy dostępny soft).
Natomiast nie wyłączyłem trybu od razu - przejechałem trochę i odnoszę wrażenie, że efekt hamowania ustąpił - testy przeprowadzę pewnie przez weekend.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] soft AE miałeś fabrycznie czy aktualizowany ? Układ hamuje też w trybie "sport" i wyłączonym ?

Ostatnio edytowane przez kuuba89 ; 05-05-2016 o 11:40
kuuba89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 12:57   #12
deusexe

Imię: Marcin
Model: kiedyś: Focus MKIII kombi
Silnik: TDCi 140 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał kuuba89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wygląda na to, że zadowolenie maleje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U mnie z softem AE też hamuje (a jest to prawdopodobnie najnowszy dostępny soft).
Natomiast nie wyłączyłem trybu od razu - przejechałem trochę i odnoszę wrażenie, że efekt hamowania ustąpił - testy przeprowadzę pewnie przez weekend.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] soft AE miałeś fabrycznie czy aktualizowany ? Układ hamuje też w trybie "sport" i wyłączonym ?
A po jakim czasie efekt ustąpił, bo nie chce tak za długo jeździć i u mnie wręcz chyba się nasilil, bo na początku tylko lekko przyhamowywal i łudziłem się, że sobie wmawiam, ale dziś na skrzyżowaniu zapaliła się nawet kontrolka ESP. Dzisiaj jeszcze sprawdzę na wyłączonym jak się zachowuje, ale nawet jak będzie ok to i tak wylacze, bo jedak na codzień jeżdżę z włączonym esc więc musi działać. Jaką wersję softu miałem to nie wiem, bo trochę rzezbienia przy tym było, kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] musiałby się wypowiedzieć.
Stary 05-05-2016, 13:58   #13
kirhoff
FCP member

Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010

Panowie a powiedzcie proszę do czego służy ESP w aucie ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przecież wchodząc w zakręt system ten ma za zadanie utrzymać samochód w torze jazdy tzn. zapobiegać uślizgom.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak przejechaliśmy się z kolegą @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] po rondzie na 2 biegu, że mało laptop mi z rąk nie wypadłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to auto zaczęło przyhamowywać . Ja tu nie mam nic do tłumaczenia nie ja wymyśliłem system.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na waszym miejscu pojeździł bym jeszcze i poobserwował, wyłączyć zawsze można.
kirhoff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 16:02   #14
deusexe

Imię: Marcin
Model: kiedyś: Focus MKIII kombi
Silnik: TDCi 140 KM

Cytat:
Napisał kirhoff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie a powiedzcie proszę do czego służy ESP w aucie ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przecież wchodząc w zakręt system ten ma za zadanie utrzymać samochód w torze jazdy tzn. zapobiegać uślizgom.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak przejechaliśmy się z kolegą @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] po rondzie na 2 biegu, że mało laptop mi z rąk nie wypadłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to auto zaczęło przyhamowywać . Ja tu nie mam nic do tłumaczenia nie ja wymyśliłem system.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ESP przyhamowuje jak koło (koła) traci przyczepność, a teraz przy lekkim łuku zwalnia a tak nie może być, bo na śniegu w takim przypadku koło zblokuje i efekt będzie odwrotny czyli poślizg wywołany przez źle działający ESP

Ostatnio edytowane przez deusexe ; 05-05-2016 o 16:35
deusexe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 22:32   #15
bestia150
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Najlepiej to powtórzyć robiąc kółka z niewielką prędkością na dużym parkingu.

Po dłuższej jeździe nic się nie poprawi, sprawdziłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szkoda tylko, że problemu nie rozwiązuje soft -EA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2016, 00:23   #16
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

No to już sami sobie odpowiedzieliście koledzy z jakiego powodu ja "na południu" tego nie robię, choć mógłbym... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam taką dewizę: "nie wszystko co można - koniecznie trzeba robić". Najmniejszego zamiaru nie mam mieć czyjegoś życia na sumieniu. Konsekwentnie odmawiam "grzebania" przy trybie ST.
Stary 06-05-2016, 12:09   #17
kuuba89

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2012

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Każda próba włączenia (o ile taka była) kończyła się takim samym efektem?

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przy włączaniu trybu ST aktualizowałeś również moduł ABS'u do najnowszej wersji ? Czy w samochodzie już był wgrany ten soft?

Zaraz po włączeniu trybu efekt hamowania był bardzo odczuwalny (na niewielkich łukach). Przejechałem około 1k km (w zasadzie trasa, po autostradzie) - po tym dystansie efekt znacząco ustąpił, uznał bym, że jest warunkowo akceptowalny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeszcze pojeżdżę z tym trochę.

Na południu i ja służę pomocą przy takich akcjach.
kuuba89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2016, 23:36   #18
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM

A czy któryś z Kolegów posiada schemat elektryczny wersji ST? - ponieważ denerwował mnie schowek na karty, postanowiłem dołożyć sobie przycisk wyłączający ESP. W złączu przycisku są trzy piny i do jednego z nich w wiązce nie ma doprowadzonego przewodu. Podświetlenie przycisku działa, więc brakuje na 100% przewodu sygnałowego do wyłączenia ESP. W mk2 przewody leciały bezpośrednio do pompy ESP, pytanie czy w mk3 jest tak samo? Z tego co mi jest wiadome w mk2 do pompy trzeba było doprowadzić dwa przewody- skoro w mk3 jest do dołożenia tylko jeden to może nie biegnie on bezpośrednio do pompy tylko do BCM... Niestety przycisku tego nie znalazłem na żadnym schemacie normalnej wersji, więc proszę o pomoc, jeżeli ktoś takowym dysponuje albo ma wiedzę w temacie.
Stary 22-06-2016, 09:57   #19
bestia150

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Trzeba połączyć ze sobą 4 pin przełącznika z 4 pinem pompy.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 18:11   #20
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał kirhoff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ESP...trochę tez jak ABS wymyślono po to, (i kilka innych systemów) , zeby przeciętny Kowalski lub Kowalsky mógł myslec, ze jest zajebistym kierowca, podczas, gdy bez tego wszystkiego zwyczajnie już dawno auto stałoby sie jego trumną. nie iwem natomiast dlaczego ktoś moze chceć wyąłczać takie systemy w autach z motorem diesla o oszałamiającej mocy 120KM czy cos w tym guscie. Generalnie dla dobrego kierowcy samo istnienie tych systemów w takich autach jest nielogiczne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania