Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-06-2016, 21:07   #1931
Matius86
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: domontowanie tempomatu

Koledzy domontowalem właśnie tempomat u siebie w mondeo mk4 z 2008r zrobiłem rundkę na prostej czy się włącza...a więc wszystkie przyciski działają ale nie pokazuje mi na liczniku ikonki ze tempomat jest wlaczony jaki może być problem ?

MondeQ by Matius86

Matius86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2016, 21:30   #1932
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Matius86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a więc wszystkie przyciski działają ale nie pokazuje mi na liczniku ikonki ze tempomat jest wlaczony jaki może być problem ?
choć to nie wymagane to czy zrobiłeś kopię CCC do IPC ?

W teście kontrolek masz kontrolkę tempo ?
Jaki masz licznik ?
Stary 12-06-2016, 22:28   #1933
Matius86
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
choć to nie wymagane to czy zrobiłeś kopię CCC do IPC ?

W teście kontrolek masz kontrolkę tempo ?
Jaki masz licznik ?
dzięki @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] za odp... już sobie poradziłem... tak od razu zrobiłem do BCM i IPC po zamontowaniu... wykasowałem błędy forscanem... ale widocznie coś nie wykasował bo po powrocie włączyłem raz jeszcze forscana i usunąłem błędy i ikonka i wszystko inne się pojawiło...
Matius86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 09:07   #1934
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Panowie to nie temat w strefie kto komu i gdzie zrobi oraz co ma kto do sprzedania.
Dział techniczny powinien trzymać pewny poziom.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2016, 19:09   #1935
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - z jednej strony oczywiście masz racje. Ale patrząc w ten sposób można stwierdzić, że temat jest do zamknięcia. Nic więcej nowego nie pojawi się - wszystko zostało już poruszone.
Wydaje mi się (mogę się mylić), że informacje gdzie można coś wykonać mieści się nadal w tematyce technicznej. Bo w końcu zakład/miejsce/osoba u której można pewnie coś wykonać jest na wagę złota.

Patrząc na ludzi którzy do mnie pisali w sprawie tempomatu, to wielu trafiało właśnie z tego tematu - śmiało ponad połowa. Kasując więc takie informacje, niszczy się informacje, które są przydatne dla forumowiczów.

(nie chce tworzyć offtopica, ale niestety nie ma gdzie takiej dyskusji prowadzić)
Stary 16-06-2016, 22:32   #1936
pieq78
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2000 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał pieq78 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć

Zamówiłem czujnik położenia pedału sprzęgła, jednak przyszedł nie taki jak trzeba (sic!!). Jutro go oddam, ale dziś udało mi się rozebrać stary czujnik i okazało się że pękła sprężynka, która wypycha ruchomy element gdy sprzęgło jest wciskane.
Jutro mam nadzieję kupić sprężynkę i liczę że sprawa będzie załatwiona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli nie, wierzę że tym razem sklep przyśle poprawny element.

pozdr
Grzesiek
Panowie, kupiłem sprężynkę za 1 zł, otworzyłem obudowę czujnika i wymieniłem sprężynkę. Uwaga przy otwieraniu obudowy, mnie kosztowało to rozcięty palec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po wymienieniu sprężynki czujnik wylądował na miejscu, poźniej pozostało jedynie skasowanie błędów sprzęgła.

Błędy sprzęgła już się nie pojawiły.
Tempomat działa jak marzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I teraz największa niespodzianka - ustąpiły szarpania podczas spokojnej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., jadąc ze stałą prędkością, np 80 km/h na 4 biegu (ok 2000 obr/min).
Planowałem czyszczenie EGR, okazało się że niepotrzebnie.

Zatem jeśli ktoś ma objawy szarpania przy stałej prędkości, warto sprawdzić czujnik sprzęgła.

pozdr
Grzesiek
pieq78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2016, 23:06   #1937
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI

bardzo śmiem wątpić w powiązanie czujnika sprzęgła z szarpaniem, stawiam że na szarpanie pomogło kasowanie błedów (chwilowo)
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2016, 20:04   #1938
pieq78
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2000 TDCI
Rocznik: 2009

Bledy kasowalem dokładnie tak samo jak wielokrotnie wcześniej
Dla mnie to również była niespodzianka, bo logicznie rzecz biorąc nie widzę tu powiązania.
Myślę jednak że ze wzgledu na minimalny koszt i nakład pracy warto sprawdzić taką drobnostkę
pieq78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2016, 20:52   #1939
owies333
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: mondeo mk4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010

Witam wszystkich!;-)
Mam pytanie. Siedzę i czytam ten temat juz kilka godzin.
Jestem trochę pogubiony i prosze o pomoc. Czy jak mam Mondeo benzyna 1.6 125KM z początku 2010 to potrzebuje przyciskow lub kiery z ogranicznikiem tak? Dziękuję za odp.
A i jeszcze jedno, Z okolic Leszna ktoś by mi je zamontował i aktywował tempomat? Czy Zielona Góra mi zostaje? Pozdro
owies333 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2016, 22:19   #1940
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Do benzyn 2010 przyciski tylko z OFF. Bliżej masz do Poznania (Swarzędza) - kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Zasady postowania