![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::amateur
![]() Imię: professor2002
Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
|
Drodzy koledzy i koleżanki!
Opisywałem już swój problem wcześniej w tym rozdziale. Generalnie wszystko się zaczęło w okresie zimowo-wiosennym w 2013 roku. Silnik gaśnie, kontrolki się nie świecą, odpalam, jadę dalej i tak non-stop. Sprawa bardzo irytująca i denerwująca, a w dodatku niebezpieczna! Byłem w różnych miejscach, m.in. chyba z 10 razy na kompie (też w ASO (Al. Krakowska) - sprawdzili kompem, nic nie wykryli, kazali zostawić autko na parę dni, może się uda coś namierzyć - oczywiście podziękowałem i odjechałem), raz na bieżni, raz na czyszczeniu turbiny - generalnie co warsztat to nowa diagnoza oraz wyższy rachunek. Przy okazji wymieniłem zawór turbiny oraz zawór EGR Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - jak się w końcu okazało - niepotrzebnie! Również była wymiana czujnika ciśnienia paliwa na szynie - skutek jak na wstępie! Po kilku dniach szukania tutaj na forum znalazłem kontakt do osoby z okolic Warszawy (niestety w chwili obecnej nie zajmuje się samochodami) - pojechałem - podpięliśmy dużego solidnego kompa serwisowego a nie jakiegoś laptopa z nie wiadomo jakim oprogramowaniem (identyczny komputer serwisowy mieli w ASO, ale wnioskuje, że nie mieli wystarczającej wiedzy). Przejechaliśmy się 3-4 km, po 15 minutach wróciliśmy do warsztatu, mechanik wyzerował wszystkie wartości do stanu fabrycznego, profesjonalnie mówiąc - przywrócił wartości znamionowe (o ile dobrze pamiętam - dotyczyło to turbiny, przepustnicy oraz zaworów). Sprawa została załatwiona tylko i wyłącznie wyzerowaniem parametrów!!! Facet wypuścił mnie z zaleceniem - wyczyścić klapę, przepustnicę oraz EGRa. Jednak nic nie czyściłem i od tamtego czasu aż do dziś (16.02.2016) zgasł mi tylko raz dwa miesiące temu. Prawie trzy lata jazdy bez bólu głowy!!! Mam nadzieję, że przejedzie drugie tyle bez niespodzianek! Jeśli macie podobne objawy warto poświęcić czas i kasę w pierwszej kolejności na porządną oraz profesjonalną diagnostykę u fachowca - oczywiście jest to moja subiektywna opinia dotycząca wyłącznie mojego przypadku oraz przykład z mojego doświadczenia! |
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-10-2008
Model: MONDEO MK IV
Silnik: 2,0 TDI
Rocznik: 2007
|
Witam,
Chciałem jedynie potwierdzić, że w moim przypadku pomogła wymiana przepustnicy. Problem zniknął. |
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-03-2013
Model: Mondeo Mk V
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2019
|
Witam
Panowie w dniu wczorajszym wyruszyłem w delegację własnym autem, trasa Lublin- Venlo(Holandia), na A2 na jednych bramkach przy hamowaniu(wciśnięte sprzęgło+hamulec) auto zgasło ale bez problemu odpaliło. Po pokonaniu kolejnych 400km był korek na autostradzie i w czasie zwalniania zgasł znowu z tym, że nie dało się go odpalić. Zepchnęliśmy auto na pas awaryjny i po kilku nieudanych próbach zadzwoniłem na assistance. W czasie oczekiwania na lawetę bawiłem się pilotem(otwierałem i zamykałem centralny zamek) postanowiłem jeszcze raz spróbować i odpalił za pierwszym razem. Ruszyłem w dalszą podróż ale zachciało się siku i przy wjeżdzie na parking zgasł ponownie. Tym razem odpiąłem klemę z aku. ale to też nic nie dało dopiero ponowna zabawa pilotem sprawiła że auto odpaliło i w końcu dojechaliśmy do celu. Czy ktoś ma pomysł co się dzieje???Ratujcie, przeraża mnie wizja wydania całej diety na Holenderskich mechaników Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
moim zdaniem pilot nie ma nic do rzeczy. już na pewno nie powinien zgasić auta w czasie jazdy.
Sprawdziłbym filtr paliwa, skoro gaśnie na wolnych obrotach i przy wysprzęglaniu |
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
olej + wszystkie filtry wymienione w kwietniu tego roku
jak próbowałem odpalić silnik zachowywał się jak by nie dostawał w ogóle paliwa,kręcił pięknie ale nie chciał zaskoczyć dlatego pomyślałem że może mieć to związek z immobilajzerem i odcięciem dopływu paliwa. jutro jestem umówiony na podpięcie do kompa Ostatnio edytowane przez tkalo ; 13-06-2016 o 18:59 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
immobiliser odcina całą procedure odpalania auta, a nie tylko pompę paliwa.
Pozatym na wyświetlaczu miałbyś informacje "Immobiliser aktywny" |
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
na diagnostyce pokazał się problem z ciśnieniem paliwa, wlali jakiś specyfik do czyszczenia układu paliwowego i powiedzieli że powinno być dobrze.
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
Przez 3 tygodnie jazdy z pracy i do pracy nic się nie działo
w drodze powrotnej z Holandii znowu zgasł 2 razy przy zwalnianiu przed bramkami na autostradzie. Zrobiłem diagnostykę w fordzie i wyszło: -błąd P0087:00-68-(PCM) ciśnienie w szynie paliwowej /układzie zbyt niskie -błąd P0089:00-68-(PCM) wydajność regulatora ciśnienia paliwa do obu błędów jest dopisek "brak dodatkowych informacji o rodzaju usterki dla tego(dtc)- nieokreślony Pan w fordzie stwierdził że nie wie co to może być i profilaktycznie wymienił filtr paliwa. W środę mam jechać na wakacje do Bułgarii. Czy ktoś się spotkał z takim zachowaniem auta??? |
|
|
|
|
|
#69 |
|
ford::expert
![]() Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019