Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-07-2016, 20:28   #201
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Modyfikacje dołożenie Kamery Cofania

Cytat:
Napisał jacek-k-wawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisałem do gościa na razie grzecznie, żeby przysłał to co zamówiłem i działające, w odwodzie zostaje 'open dispute' na tym Aliexpressie.
bardzo ciekawa sprawa . Pisz jak się to rozwija lub jaki może mieć koniec .
Trzymam kciuki

Stary 02-07-2016, 23:47   #202
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

No więc "wtopa"...
Obie wiązki mają inaczej rozwiązane sterowanie otwieraniem pokrywy bagażnika niż moje oryginalne wiązki DG9T-14A583-CE i DG9T-17N400-HF.
Samochód ma zwykłą "ręczną" pokrywę (bez siłowników elektrycznych).
Skończyło się "rozebraniem" wiązki DG9T-17N400-LF i dołożeniem części kamerowej do oryginalnej wiązki DG9T-17N400-HF oraz uzupełnieniem wiązki DG9T-14A583-AJ o brakujące przewody sterowania zamkiem pokrywy (jako "dawca" przewodów posłużyła wiązka z niebieskim złączem dedykowana chyba do siłowników elektrycznych).
Dobrze, że chociaż właściciel tego całkiem rozebranego Mondeo ma cierpliwość i dużo wyrozumiałości...
Narobiłem się strasznie - a miało być "plug & play"...
Stary 03-07-2016, 01:17   #203
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bardzo ciekawa sprawa . Pisz jak się to rozwija lub jaki może mieć koniec .
Trzymam kciuki
Temat zakończył się w miarę pozytywnie. Chińczyk oddał kasę za kamerkę i przesyłkę. Jedyne 'ale' jest takie, że musiałem mu odesłać (już na mój koszt) to co mi przysłał a przesyłka kurierem do Chin do najtańszych nie należy.

Zamówiłem na ebay'u w stanach samą kamerkę, przyszła, założyłem i działa jak trzeba :-)

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No więc "wtopa"...
Obie wiązki mają inaczej rozwiązane sterowanie otwieraniem pokrywy bagażnika ...

Narobiłem się strasznie - a miało być "plug & play"...
Współczuję dodatkowej roboty ale dobrze że się udało. Może jednak opcja dokładania kabli do kamery do istniejących wiązek nie jest taka zła :-)
A jak poszło Ci z emblematem forda - założyłes nowy czy udało się odzyskać stary?
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2016, 14:38   #204
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał jacek-k-wawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Może jednak opcja dokładania kabli do kamery do istniejących wiązek nie jest taka zła :-)
...
Moim zdaniem nie. Wiązkę "ze słoniem" zakłada się szybko i bez problemu. Gdybym wiedział wcześniej, że trzeba dokonać przeróbek - to same przeróbki są też szybkie na wiązce przed montażem. Problem powstał z tego, że wszystko zmontowałem a potem okazało się, że są niezbędne przeróbki...
Tak więc efekt końcowy jest "fabryczny" - tyle, że koszt trochę nadmierny, bo wiązka za 200zł idzie do rozbiórki no i wiązkę wyciągniętą też trzeba pociąć na piny niezbędne do uzupełnienia "ręcznej" instalacji zamykania klapy...
Najważniejsze, że finalnie kamera działa, skręca liniami i robi zoom...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW - znaczek Forda na klapie "uratowałem" bez większego problemu. Mocną nicią nylonową "odciąłem" taśmę dwustronną pod znaczkiem na blendzie i blendę wyciągnąłem spod znaczka zostawiając go na swoim miejscu w klapie. Z powrotem też udało się założyć blendę "pod znaczek". Oczywiście już nie kleiłem, ale nie ma to większego znaczenia ani dla trzymania blendy ani znaczka.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-07-2016 o 14:47
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2016, 10:51   #205
adiplus

Imię: Adam
Model: Edge
Silnik: 2,0

witam, chciałem się pochwalić że pan Adam też ma kamerę cofania. Wyrazy uznania należą się naszemu klubowemu koledze Tadeuszowi, tylko dzięki jego determinacji i fachowości temat został ogarnięty od A-Z i jest to co miało być, i działa tak jak ma działać, Tadziu dziękuję za wysiłek i cierpliwość :-)

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez adiplus ; 04-07-2016 o 23:03
adiplus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2016, 11:21   #206
madamaszek

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5EB 160KM MT6
Rocznik: 2016

Witam. Czy można prosić o informacje co trzeba kupić, gdzie i ile to wszystko może kosztować ? Mój MK5 kombi rocznik 2016.
madamaszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2016, 11:52   #207
jacek-k-wawa

Cytat:
Napisał madamaszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Czy można prosić o informacje co trzeba kupić, gdzie i ile to wszystko może kosztować ? Mój MK5 kombi rocznik 2016.
Potrzebujesz:

- blendę - ten plastik, który jest zamontowany na klapie nad tablicą rejestracyjną. W zasadzie nie potrzebujesz całości tego plastiku ale tylko jego część - ten kawałek czarnego plastiku, w którym jest zamocowany pstryczek do otwierania klapy. To w tym właśnie plastiku jest gniazdo do montażu orginalnej kamerkę więc unikasz wiercenia otworów etc i całość ma szanse wyglądać jak z fabryki. Ale problem jest taki, ze trudno jest trafić tylko ten czarny plastik. W całości z blendą i kamerą można to kupić na amerykańskim ebaju za około 100-130 USD. Trzeba uważać na wersję kamery która jest z tej blendzie - nie wszystkie mają pełną funkcjonalność.

- zakładając, że masz w odpowiednią wiązkę od SYNC'a to potrzebujesz wymienić wiązki w klapie (rozwiązanie Tadeusza) albo dołożyć swoje kable do kamery (tak jest u Rothmansa i u mnie)

- możliwe że będzie potrzeby emblemat Forda naklejany na tylną klapę - trzeba odkleić ten emblemat żeby zdemontować blendę. Czasem udaje się to zrobić tak, żeby go wykorzystać ponownie ale pewności nie ma.

- trochę czasu (dobrych parę godzin) na montaż wszystkich gratów

- kogos, kto odznaczy odpowiednie 'ptaszki' w konfiguracji Twojego samochodu
Stary 04-07-2016, 12:27   #208
madamaszek

Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5EB 160KM MT6
Rocznik: 2016

Cytat:
Potrzebujesz:

- blendę - .......
Dzięki. Czyli wciąż nie jest to proste i wymaga sporego rzeźbienia. Jest też ryzyko że kupi się nie to co trzeba a potem jeszcze że nie będzie to wszystko wyglądało . Ja wiem "no risk - no fun". Chyba się jeszcze wstrzymam. Pozostaje ostrożne parkowanie na czujniki. Może pojawi się z czasem jakaś alternatywna (łatwiejsza) opcja.
madamaszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2016, 13:03   #209
jacek-k-wawa

Cytat:
Napisał madamaszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki. Czyli wciąż nie jest to proste i wymaga sporego rzeźbienia. Jest też ryzyko że kupi się nie to co trzeba a potem jeszcze że nie będzie to wszystko wyglądało . Ja wiem "no risk - no fun". Chyba się jeszcze wstrzymam. Pozostaje ostrożne parkowanie na czujniki. Może pojawi się z czasem jakaś alternatywna (łatwiejsza) opcja.
No opcja łatwiejsza jest - kupić graty u Forda. Ceny podawał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w tym wątku parę miesięcy temu.
Reasumując - jak zwykle wyjścia są dwa:
albo łatwo (ale niekoniecznie tanio) albo taniej (ale niekonieczenie łatwo) :-)
Stary 11-07-2016, 09:23   #210
BrudnyHenryk
ford::advanced

Model: FORD FOCUS MKIII TREND SPORT KOMBI
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM -> 182KM
Rocznik: 2012

czy ktoś ma w menu kamery do wyboru sposób pokazywania linii pomocniczych jak poniżej ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez BrudnyHenryk ; 11-07-2016 o 09:26
BrudnyHenryk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania