![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-10-2016
Model: FOCUS MK3 TITANIUM X
Silnik: 1.6 EcoBoost 150KM
Rocznik: 2011
|
Przycisk jest ale trzeba uruchomić go za każdym razem jak włączamy samochód.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
Przede wszystkim trzeba pamietać o kilku innych rzeczach w autach z takim systemem. 1. Choćbyś nie iwem jaki olej lał - uruchamianie silnika to najbardziej obciazający proces dla podzespołów. 2. Nie iwem jak Focus ale auta z tymi systemami zwykle mają nieco innego typu (droższy często sporo) akumulator. 3. Inny jest takze (oczywiście droższy i bardziej podatny na uszkodzenia, trudniejszy w naprawie) rozrusznik.
Auta z tymi systemami istnieja tylko z jednego względu - mieszczenia sie w wymogach norm spalin Euro. DOdanie takiego systemu powoduje w określonych sytuacjach spadek wydalanych Co2 i innych związków szkodliwych (no bo silnik nie pracuje w pewnych sytuacjach więc i nie wydala). A ponieważ przy projektowaniu aut nikt nie rozważa kwestii, czy w krajach wciąż rozwijających sie ludzi stać na to by za 5 do 7 lat auto odprowadzić na szrot...no to cóż...marketing odwala te część roboty, byście kupowali to jako gadżet...Powodzenia, bedzie w przyszłości potrzebne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Aleksander
Model: MK3 FL
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015
|
Nom, na pewno rozrusznik jest bardziej podatny na uszkodzenia od rozrusznika do auta bez systemu Start-Stop. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co za troll :O
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford Grand C-Max Titanium
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM
Rocznik: 2013
|
Panowie, silnik posiada zabezpieczenie w postaci obiegu cieczy chłodzącej która jest pompowana elektrycznie. Można to sprawdzić - wystarczy znaleźć turbinę i przewód od niej prowadzący do zbiorniczka z płynem chłodzącym. Wyłączcie silnik i zobaczycie że przewodem płynie ciecz. Serwis Forda który twierdzi że nie ma czegoś takiego natychmiast bym zmienił to uwaga do elliotek.
Co prawda mam c-max'a a nie FF ale rozwiązania są identyczne. Co do akumulatora i rozrusznika są inne mocniejsze a więc i droższe. Sam dezaktywuję AS przyciskiem ze względu na te elementy. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 05-12-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014
|
Jeśli ktoś tego nigdy nie używa to faktycznie najlepiej to wyłączyć na stałe, ale szkoda że nie da się odwrócić funkcjonalności, żeby domyślnie był wyłączony a włączać przyciskiem gdy potrzebujemy.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-01-2011
Model: Focus Titanium Candy Red :)
Silnik: 1,5 EcoBoost
Rocznik: 2015
|
Całkiem inaczej uruchamia sie silnik przy użyciu przycisku , a np na światłach po wciśnieciu sprzęgła. Tłumaczono mi ,że podczas zatrzymania silnika nie traci on kompresji. Cos w tym jest bo nawet nie przygasają światła ani radio. Przy starcie z guzika spadek napięcia jest widoczny.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 05-12-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014
|
Bardziej chodziło mi o zatrzymanie z guzika niż start. Chociaż ja nie zauważyłem tego co opisujesz. Czasami światła przygasaja niezależnie od tego czy uruchamiamy guzikiem czy sprzęgłem, a innym razem nie ma żadnej oznaki w obu przypadkach. Wydaje mi się że wszystko zależy od obciążenia silnika w danym momencie a nie od tego w jaki sposób następuje ponowny rozruch.
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Oczywiscie kazdy producent zapewnia, że są one tak samo a nawet lepiej dopracowane niż tradycyjne i używane od lat ale... Nalezy pamietać, po co sa te systemy i jak dziś się projektuje rzeczy, w tym samochody. A nie robi sie niestety już niczego co ma działać w nieskończonośc bez najmniejszych problemów. Napisałem już po co są te systemy wprowadzane i tego faktu nic nie mzieni. Podobnie jak tego, że w rzeczywistości twój trollu EB mógłby być z powodzeniem zastapiony przez normalny silnik o normalnej pojemności... Nie jest, bo tylko zamontowanie duzej turbiny w małym silniczku pozwala zejść do wymaganych norm Euro...To samo czyni system S&S, wszelkiego typu hybrydy itd. itp. Teoretycznie wszystko w imieniu dbania o środowisko itp...Tylko, że...jakoś na 70% powierzchni globu mają to w 4 literach, łacznie z hipokrytycznymi amerykanami, którzy z jednej strony maja restrykcyjne prawo w kaliforni i brak ograniczeń w Texasie... Tak czy inaczej...jest to tylko niepotrzebny gadżet, który kiedyś doprowadzi do awarii jakiegos podzespołu i wtedy bedzie płacz i zgrzytanie zebów...i jesli masz S&S to wspomnisz moje słowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#20 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM