Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-01-2017, 18:44   #341
Mario_
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: GALAXY MK3
Silnik: diesel
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał mario595 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stan na bagnecie również mam bez zmian. Nie ma chyba możliwości aby sprawdzić ilość paliwa w oleju tak na oko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Ufam czujnikom, które ukazują mi ten fantastyczny komunikat "Wymień olej".
Wracając do tematu wymień olej jak to działa w naszych fordach rozumiem że inspekcja jest co 20tyś ustawiona tak???? skraca się ona od zależności trybu jazdy??? Chyba że się mylę i ustawiona jest jeszcze inaczej ???

Mario_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2017, 18:57   #342
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

wymieniaj olej kiedy chcesz, ufaj wyświetlaczowi lub forumowiczom. Okres wymiany oleju zależy od Twojej woli i uznaniu czy nie zaszkodzi twojemu autu. Jak widzisz zdania są podzielone kiedy wymieniać, ja jestem zdania że częstsze wymiany nigdy nie zaszkodzą a a sama wymiana oleju nie jest jakoś zbyt kosztowna
Stary 01-01-2017, 20:00   #343
zibi967

Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 130km

Zaczynamy od zaleceń producenta samochodu, który w instrukcji auta wskazuje dopuszczalne klasy lepkościowe olejów. Bardzo często oleje różnych klas w instrukcji obsługi są opisane jako „zalecane” czy też „dobre” oraz np.„dopuszczalne” w danym aucie. Na razie poprzestańmy na tym, co dopuszcza producent; np. są to oleje 0W-40, 5W-40 i 10W-40. Każdy z nich zachowuje zbliżoną lepkość w temperaturze roboczej, ale inaczej gęstnieje na mrozie. 0W-40 zapewnia najłatwiejszy rozruch i najszybciej dociera do węzłów smarowania, 5W-40 jest pod tym względem gorszy, ale wciąż bardzo dobry, natomiast 10W-40 przy silnym mrozie staje się tak lepki, że odczujemy to, odpalając auto po zimnej nocy (silnik z trudem „zakręci”).

Jeśli cena nie jest problemem, wybierzmy 0W-40, bo jest najlepszy – choć jego wyższość da się odczuć tylko zimą, latem nie ma ona znaczenia. Stan silnika oraz jego uszczelnień nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia – po rozgrzaniu silnika oleje te zachowują się podobnie, gdyż mają tę samą letnią klasę lepkościową. Jeśli jednak mamy do wyboru oleje 5W-30 i 5W-40, wybór ma poważne konsekwencje niezależnie od pory roku. Olej o lepkości letniej „30” podczas normalnej pracy silnika wytwarza cieńszy film olejowy niż olej o lepkości „40”.

W efekcie olej „30” wytwarza mniejsze opory i pozwala zaoszczędzić minimalną ilość paliwa, ale jego wadą jest to, że silnik jest gorzej chroniony przed przeciążeniami niż w przypadku użycia oleju „40”. Wielu mechaników postawionych przed takim dylematem radzi, aby wlać do silnika olej 5W-40. Dzięki temu posłuży dłużej. Warto jednak wiedzieć, że niektóre silniki są skonstruowane pod kątem „rzadkich” olejów i producenci kategorycznie ostrzegają, że stosowanie jakichkolwiek innych olejów nie wchodzi w rachubę.
zibi967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 14:07   #344
Vercynogetorix

Imię: Paweł
Model: S-MAX; Focus MK1, Forester SF
Silnik: 2.0 TDCi; 1,6 Duratec; 2.0 S-Turbo

Panowie serwis Ford Motorcar kosztuje 249; wyczyszczą auto, wymienią filtr i olej, podregulują silnik IDS-em (nie wiem co robią dokładnie ale mój chodził inaczej po odebraniu),

po co kombinować?
Vercynogetorix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 11:51   #345
Mario_

Cytat:
Napisał Vercynogetorix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie serwis Ford Motorcar kosztuje 249; wyczyszczą auto, wymienią filtr i olej, podregulują silnik IDS-em (nie wiem co robią dokładnie ale mój chodził inaczej po odebraniu),

po co kombinować?
Tyle to ja prawie place za sam olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wymieniaj olej kiedy chcesz, ufaj wyświetlaczowi lub forumowiczom. Okres wymiany oleju zależy od Twojej woli i uznaniu czy nie zaszkodzi twojemu autu. Jak widzisz zdania są podzielone kiedy wymieniać, ja jestem zdania że częstsze wymiany nigdy nie zaszkodzą a a sama wymiana oleju nie jest jakoś zbyt kosztowna

Czy wymieniając olej wczesniej niż inspekcja się wyświetli można jakoś wyzerować ją od nowa z świeżym olejem?
Stary 03-01-2017, 11:53   #346
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Vercynogetorix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie serwis Ford Motorcar kosztuje 249;
Nawet nie wiesz jak to się poprawnie nazywa, to i o samej usłudze pewnie jeszcze mniej...
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 12:29   #347
Vercynogetorix

Imię: Paweł
Model: S-MAX; Focus MK1, Forester SF
Silnik: 2.0 TDCi; 1,6 Duratec; 2.0 S-Turbo

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet nie wiesz jak to się poprawnie nazywa, to i o samej usłudze pewnie jeszcze mniej...
Ojtamojtam ojtamojtam mi autocorrect robi zabawy a ty się czepiasz

Bump:
Cytat:
Napisał Mario_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy wymieniając olej wczesniej niż inspekcja się wyświetli można jakoś wyzerować ją od nowa z świeżym olejem?
Jeżeli masz na myśli Przypominajkę komputera to tak, gaz i hamulec wcisnąć,kluczyk na II, zamknięte drzwi, po paru chwilach pokazuje się komunikat

Ew. Poprawcie mnie jeśli jakos inaczej to kombi wygląda
Vercynogetorix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 21:39   #348
Mario_

Cytat:
Ojtamojtam ojtamojtam mi autocorrect robi zabawy a ty się czepiasz

Bump:

Jeżeli masz na myśli Przypominajkę komputera to tak, gaz i hamulec wcisnąć,kluczyk na II, zamknięte drzwi, po paru chwilach pokazuje się komunikat

Ew. Poprawcie mnie jeśli jakos inaczej to kombi wygląda
No o przypominajkę mi chodzi :-) Czyli nawet jeśli jej nie mam w chwili obecnej robiąc taką kombinację będę miał jakiś komunikat że ją wyzerowałem?
Stary 03-01-2017, 22:03   #349
Korci74
ford::beginner

Model: Kuga ST-Line X / B-Max
Silnik: 2,5 PHEV / 1.0EB 101KM
Rocznik: 2021/2013

Nie wyświetla się żaden komunikat potwierdzający.
zobacz tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
w automacie jest trochę inaczej, najpierw zapłon potem hamulec i gaz, gdy pojawi się komunikat puszczam pedały i wciskam ok na kierownicy.
Korci74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2017, 22:21   #350
Mario_

Cytat:
Napisał Korci74 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wyświetla się żaden komunikat potwierdzający.
zobacz tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
w automacie jest trochę inaczej, najpierw zapłon potem hamulec i gaz, gdy pojawi się komunikat puszczam pedały i wciskam ok na kierownicy.
Jesteś pewny że nie mając komunikatu wymień olej robiąc kasowanie nie wyświetli się nic??? wtedy i tak nie będę wiedział czy wyzerowałem ją poprawnie.
Odpowiedz

Zasady postowania