Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-02-2017, 15:29   #21
spenser696969
ford::advanced

Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Zapchany DPF

W Focusie bardzo łatwo wyczuć proces wypalania, nie wiem jak u was ja zauważyłem że w trakcie wypalania auto jest delikatnie zamulone no i tak jak kolega pisze wyżej podwyższone obroty i praca wentylatorów.

spenser696969 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2017, 15:47   #22
Szymon_Zy

Cytat:
Napisał drof1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wolisz nie wiedzieć, że się wypala ?
A po co mam to wiedzieć jak filtr jest ok i nic się nie dzieje? Tak samo masz w VW - mnie jako usera to ma nie obchodzić. A taki Opel będzie mnie stresował. Bzdura.

Ostatnio edytowane przez Szymon_Zy ; 14-02-2017 o 15:49
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2017, 16:44   #23
KuRcZaKjaS
ford::average

Imię: Wojciech
Model: Focus
Silnik: 1,6 Tdci 109km
Rocznik: 2006

Ta najpierw napisałem głupią odpowiedź a dzień później u mnie wyskoczył błąd zapchanego filtra. Dzwoniłem do Olsztyńskiego V techu i podobno kupują od Niemców technologie która przywraca w 100% sprawność. Zobaczymy
Pytanie mam bo olej wymieniałem 7 dni temu a jest już pełny bagnet da rade przejechać na takim oleju 1000 km?? Czy lepiej zlać coś i dolać nowego??

Ostatnio edytowane przez KuRcZaKjaS ; 14-02-2017 o 16:47
KuRcZaKjaS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2017, 18:55   #24
drof1

Imię: Jacek
Model: Focus mk3 turnier
Silnik: 1,6 tdci 115 DPF
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Szymon_Zy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A po co mam to wiedzieć jak filtr jest ok i nic się nie dzieje? Tak samo masz w VW - mnie jako usera to ma nie obchodzić. A taki Opel będzie mnie stresował. Bzdura.
Po to, żeby nie zgasić silnika w trakcie wypalania. Nic się nie dzieje do czasu aż się zapcha. Nie każdy user pokonuje wyłącznie trasy, a tylko z punktu widzenia użytkownika pokonującego w większości trasy komunikat o wypalaniu nie jest istotny. Czytałem o przypadku jegomościa któremu zapchał się dpf, w serwisie okazało się, że około 150 razy przerwał proces wypalania. Byli też tacy rekordziści którzy zapchalu dpf po 15 tyś przebiegu.

Ostatnio edytowane przez drof1 ; 14-02-2017 o 18:59
drof1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2017, 19:25   #25
Szymon_Zy

I dochodzimy do tego, że diesel nie jest dla każdego i pęd za kupnem diesli jest głupi. To ma działać i ma mnie nie obchodzić, a jak się zapcha mam zregenerować lub naprawić. Nie wyciąć - bo to kolejny dowód na to, że na diesla mnie nie stać.

Dla mnie graty mają działać i nie zawracać mi d.... rzeczami nieistotnymi. A kiedy się wypala to jego sprawa - ja mam wsiąść i jechać, a nie stać pod domem i czekać aż się wypali.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2017, 20:36   #26
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Cytat:
Napisał Szymon_Zy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mnie graty mają działać i nie zawracać mi d.... rzeczami nieistotnymi. A kiedy się wypala to jego sprawa - ja mam wsiąść i jechać, a nie stać pod domem i czekać aż się wypali.
święte słowa. Auto jest dla nas, a nie my dla niego.
Wokół filtrów dpf powstała magiczna otoczka. Wiadomo, że spowodowane to jest wysokimi kosztami napraw (swoją drogą kolejna prawda
Cytat:
jak się zapcha mam zregenerować lub naprawić. Nie wyciąć - bo to kolejny dowód na to, że na diesla mnie nie stać
), napraw, których nie lubimy lub nie lubimy wydawać dużych pieniędzy na naprawy. Nawet można powiedzieć, że naszym narodowym sportem jest wykonanie czegoś jak najniższym kosztem.
Wracając do "obsługi auta", ja też uważam, że obsługa auta ma się opierać na filtrach, oleju, płynach ustrojowych i oczywiście technice jazdy. Dpf jest kolejnym wynalazkiem, o którym mamy wiedzieć, że jest w aucie jednak jego obecność nie może nam wiązać rąk. Swoisty wyścig szczurów (ekologów) spowodował, że zaczęto stosować tego typu filtry, jednak musimy mieć możliwość używania takiej technologi, która pozwoli nam korzystać z samochodu, a nie zastanawiać się kiedy będzie wypalał filtr...
Stary 14-02-2017, 21:22   #27
raptorf22

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk.III kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115 KM (upgrade z 95)
Rocznik: 2011

To co mówi Szymon_Zy 100% racji, to ma działać i tyle w temacie. Niech już wkładają DPF jak muszą tylko żeby nie były kłopotliwe w obsłudze. Mój kolega śmiga Clio 4 z 1.5 DCI, jeździ krókie trasy w mieście po 10 km dziennie i nie wie co to filtr DPF.
Wszyscy chalą bezkłopotliwą obsługę filtra w Focusach mk III, dla mnie także to pierwszy dizel w domu i po zrobieniu już 19000 km czyli tyle co nie jedna osoba w 2 lata nie mogę złego słowa powiedzieć.
Jak wgrywałem soft na 115KM, kolega sprawdził że wypala się przy 65% zapełnienia więc jeżeli ukłąd dopalania jest sprawny nikłe szanse na zapchanie filtra z powodu niewypalenia.
Autor wątku do piątku ma podpiąć Forscana to dowiemy się co tam jest.

Ostatnio edytowane przez raptorf22 ; 14-02-2017 o 21:24
raptorf22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2017, 07:27   #28
drof1

Imię: Jacek
Model: Focus mk3 turnier
Silnik: 1,6 tdci 115 DPF

Rozumiem, że nikt nie widział na wyświetlaczu komunikatów opisanych w książce serwisowej mk3. Ja też potwierdzam, że filtr jest bezproblematyczny. Zacząłem sie nawet w pewnym momencie zastanawiać czy wogóle go mam.
drof1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2017, 14:09   #29
agarowo
ford::amateur

Imię: Damian
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI

Autor postu serdecznie przeprasza ze opóźnienie.W końcu dziś udało się podpiąć auto pod kompa.Oto co wyskoczyło

Kod P0135- Obwód elementu grzejnego O2 (rząd cylindrów 1, czujnik 1)
Kod P064D- Działanie wewnętrznego procesora modułu sterującego czujnika O2 rząd cylindrów 1
Kod P246C Zatkanie filtra cząstek stałych Diesel-wymuszone ograniczenie mocy silnika
kod P24A4-Diesel Particulate Filter Restiction- Soot Accumulation Too High (Bank 1 )
Kod P2463- Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy

Tyle udało się odczytać.Proszę o sugestie co z tym fantem zrobić.Lub gdzie mogę liczyć na pomoc w tym temacie.Pozdrawiam
agarowo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2017, 15:56   #30
endrius33
ford::advanced

Imię: Andrzej
Model: Fusion, Mazda CX-3
Silnik: 1.4 TDCi, 2.0 SkyActive
Rocznik: 2003, 2019

Się prosi o wymuszenie wypalania sadzy. Forscan ma taką opcje.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
endrius33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania