![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::amateur
![]() Imię: adrian
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
Czy problem został rozwiązany ?
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 Tdci
|
Witam
Moj problem polega na tym iz powyzej 3000obr autko strasznie szarpie. Podłaczyłem pod komputer i wyskoczył mi bład: P2121 Czujnik/włacznik połozenia pedału/przepustnicy D- zakres/wydajnosc Zakupiłem wiec nowy pedał gazu i problem jest nadal ten sam tylko ze jak ruszam obroty ida normalnie powyzej 3000 na drugim biegu tez lecz gdy juz ma bieg trzeci nie jest zbyt wesoło. Radziłem sie juz wielu brytyjskich mechanikow kazdy mowi co innego jakbym miał takl wszystkich słuchac to taniej mnie by wyniosło kupienie całego silnika. Szukałem na forum i były podobne usterki lecz dokładnej odpowiedzi nie było. Nie znam sie wogole na mechanice wiec prosze was o wyrozumiałosc. Z gory dziekuje i przepraszam za swoja pisownie |
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 Benzyna+LPG
Rocznik: 2007
|
Panowie , czy ktoś rozwiązał problem?
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::beginner
![]() Imię: mix
Model: S MAX
Silnik: 1.8
|
mam podobny problem tylko u mnie przepustnica jest wyłączona programowo chyba bo jest brak odczytu z czujnika
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Mondeo mk4
|
Witam tez mam ten problem p2121. Przed wymiana pedala odczyt z app byl tylko z jednego sterownika. Po wymianie pedala nowy w aso w wkomputerze mozna odczytac dwa parametry ale aap d sie nie zmienia. Nie wiem co robic dalej gdzie szukac problemu. Czy cos w wiazce czy cos innego.
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Mondeo mk4
|
I jak rozwiazales problem? Mam to samo z tym ze auto chodzi raczej normalnie. Nie cuzje roznicy przy przyspieszaniu. Pedla wymienilem ale blad dalej sie wyswietla.
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4 1.8 TDCi tournier
Silnik: 1.8 tdci
|
Witam wszystkich, pacjent podany w temacie 2008r. Od jakiegoś czasu walczę z upartym błędem p2121.
Auto przepala bezpiecznik f4 przy module komfortu, w/w błąd stały pojawia się od razu po przekręceniu kluczyka na zapłon, zamulał do 2000 rpm - po odpięciu wtyczki EGR spokój, ale nadal pali bezpiecznik. Nie działa klima - diagnoza mechanika - nie prawidłowe napięcie z komputera. Generalnie co mechanik to diagnoza - słyszałem już o pedale gazu ( zmieniony), o EGR, o wgraniu nowego softa, teraz o naprawie ecu. Wrzucam post bo zgłupiałem ( tak przejrzałem podobne tematy, ale jak zwykle same pytania i propozycje i żadnego rozwiązania na koniec tematu) Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź Ostatnio edytowane przez Rafalbe ; 30-08-2018 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#48 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: ford Galaxy
Silnik: 20 tdci
Rocznik: 2011
|
WITAM wszystkich jestem (szczesliwym posiadaczem forda Galaxy )
i mam dokladnie ten sam problem . wymienilem pedal gazu i przepustnice , przepustnica zresetowana (przyuczona) wciaz blad B1029 i P2138, P2125 , nie bardzo wiem co jeszcze moge zrobic obroty ida ladnie do 3 tys a potem tak jak by sie zadawil i nagle z kopyta na 4.5 tys. sprawdzalem przewody na przepustnicy i napiecie idzie do pewnego momentu ladnie w gore pozniej wraca na sam dól i znow wskakuje na gore np z 2v do 3,5v ladnie potem spada na 2,2v i nagle w gore na 3,8 i lagodnie do góry. tak bylo przed wymiana przepustnicy teraz niewiem ale auto zahowuje sie tak samo jak przed wymiana . troszke nie bardzo wiem gdzie szukac ? |
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::average
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo
|
Cześć.Mondeo mk4 1.8 tdci 2007r. Mam błąd p2121(zakres/jakość sygnalu w obwodzie przełącznika/czujnika D położenia pedalu/przepustnicy.
W pidach mam reakcje APP, APP E ale APP D brak. Napiecie we wtyczce w każdym z sześciu pinów mam, pedal podmieniłem na inny I dalej to samo. Ktoś może ma jakiś pomysł? Czy poprostu tego czujnika nie ma ? |
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::average
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo
|
Cześć.Mondeo mk4 1.8 tdci 2007r. Mam błąd p212. Na wcisnietym pedale brak reakcji acc D tylko bcm go widzi. Ktoś pomoże?
Ostatnio edytowane przez Kamilllllll123 ; 17-03-2025 o 18:14 |
|
|
|