Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2017, 09:49   #51
Vampiszon
ford::average

Imię: Tomek
Model: FOCUS MK3 TITANIUM
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ucieka (częściowo) płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego

Cytat:
Napisał miery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tak, o tym na niebiesko, o ile nic się nie pozmieniało w budowie przez 10 lat.
U mnie chyba nic nie leci, ale nie wiem czy nie jest to związane z nagrzewnicą, bo jak patrzyłem to ma zimne miałem nastawione.
Muszę zdjąć wąż i zobaczyć, ale chyba będzie potrzebna druga osoba co bym nie zachlapał wszystkiego płynem.
Nie znam sie za bardzo ale na moją logikę powinien lecieć zawsze bo przeca jest to "obieg", płyn krąży w układzie schładzając silnik. A jak się termostat otworzy to nic sie nie powinno zmienić, tylko obieg większy. Ja jak przygazuję na biegu jałowym to widać mocniejszy strumień bo i ciśnienie się zwiększa.

Stary 17-03-2017, 10:02   #52
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012

Będzie lecieć tylko podczas odpowietrzania układu chłodzenia lub w upalne dni lata kiedy płyn chłodniczy zwiększy odpowiednio swoją objętość pod wpływem temperatury silnika i otoczenia. Ważne jest też ile ma się płynu w zbiorniku bo jeżeli powyżej maks to może i coś tam teraz lecieć komuś. W upały poziom płynu w zbiorniku zwiększyć się może nawet powyżej wysokości tego przewodu. Ustawienie nawiewu zimny/ciepły nie ma nic do rzeczy, płyn zawsze idzie przez nagrzewnicę tak samo.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 17-03-2017 o 10:05
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2017, 10:05   #53
Vampiszon

Cytat:
Napisał bleekm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Będzie lecieć tylko podczas odpowietrzania układu chłodzenia lub w upalne dni lata kiedy płyn chłodniczy zwiększy odpowiednio swoją objętość pod wpływem temperatury silnika i otoczenia. Ustawienie nawiewu zimny/ciepły nie ma nic do rzeczy, płyn zawsze idzie przez nagrzewnicę tak samo.
Czyli jak leci ciurkiem cały czas to coś jest kopnięte? Co to może być?
Stary 17-03-2017, 10:09   #54
miery

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002

Pewnie szukam dziury w całym.
Muszę zaopatrzyć się w jakieś większe szczypce aby przesunąć obejmę przy chłodnicy bo chyba płyn pod nią ucieka. Musiałem źle założyć przy wymianie płynu.
miery jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2017, 10:14   #55
bleekm

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM

A na zimnym silniku jaki masz poziom płynu? Bo jeżeli powyżej maks to może ci lecieć ciurkiem.

Nie wiem jak w przypadku benzynek ale w dieslach były demontowane te przewody i była zaślepka i na termostacie też zaślepka. W silnikach HDI (gdzie jest ten sam termostat co do benzyny EB i diesla TDCI) jest ten przewód odpowietrzający i nigdy nie było akcji jego demontażu. W silnikach benzynowych i diesla koncernu PSA ten przewód niebieski jest znacznie wyżęj poziomu maks niż w fordach, ale generalnie tam jest też tak jak opisałem, prawie nigdy z tego przewodu nie leci płyn.

PS. generalnie konstrukcja tego zbiorniczka w fordzie jak i jego mocowanie świadczy o tym że jest to totalna szmira. Nie wiem co kierowało inżynierami forda aby przewód opowietrzający był na prawie takiej samej wysokości w zbiorniku co inne przewody. A to że zbiornik jest pod kątem nachylony do przodu auta i w bok (na silnik) to już lepiej chyba postawić kropkę...

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 17-03-2017 o 10:17
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2017, 10:19   #56
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

księgowi dopięli swego
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2017, 10:34   #57
Vampiszon

Cytat:
Napisał bleekm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A na zimnym silniku jaki masz poziom płynu? Bo jeżeli powyżej maks to może ci lecieć ciurkiem.

A to że zbiornik jest pod kątem nachylony do przodu auta i w bok (na silnik) to już lepiej chyba postawić kropkę...
No i dlatego wlasnie mam te paski by go doprowadzic do "pionu"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakby plyn byl powuzej max to by weze byly zakryte i nie lecialo by.

Ja juz nie wiem co o tym myslec, wczoraj mialem ponizej min wiec dolalem troche, dzis z rana zagladam pod maske a tam kurde zbiornik prawie pelen, plyn wrocil przez noc i teraz jest za duzo. Meczy mnie to srogo, jutro oddaje do mechana niech sprawdza cisnienie na cylindrach i w ukladzie i szuka, ja tylko moge sobie "pogdybac".
Stary 14-04-2017, 08:38   #58
Vampiszon

No i wszystko juz jasne, po rozebraniu okazalo sie ze sa mikropekniecia na glowicy. Glowica wymieniona, przejechany juz 1000km plynu nie ubywa ani troche.
Inne objawy tez ustaly jak trzesienie silnikiem po odpaleniu na cieplym, lekkie dymienie z rury itd. Takze po 90kkm glowica poszla sie kochac, musial go niemiec niezle eksploatowac, przebieg oryginalny.
Stary 14-04-2017, 09:05   #59
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

fajnie macie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przynajmniej głowicę wam za darmo zmieniają, nie ma źle
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2017, 09:34   #60
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM

Cytat:
Napisał Vampiszon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i wszystko juz jasne, po rozebraniu okazalo sie ze sa mikropekniecia na glowicy. Glowica wymieniona, przejechany juz 1000km plynu nie ubywa ani troche.
Inne objawy tez ustaly jak trzesienie silnikiem po odpaleniu na cieplym, lekkie dymienie z rury itd. Takze po 90kkm glowica poszla sie kochac, musial go niemiec niezle eksploatowac, przebieg oryginalny.
Mikropęknięcia głowicy to normalność w 1.6 EB po ok. 60 tys. km +.... powtarzam to n-ty raz na forum - O TYM SIĘ GŁOŚNO NIE MÓWI !, Niemiec jeździł normalnie autobahnami, na pewno nie 100 km/h, ale też nie katował. Od razu wiedziałem, że to głowica. Z tego właśnie powodu podziwiam chipujących ten silnik, bo wtedy to dopiero głowica dostaje w kość, a jest ona z gów.nolitu niestety....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 14-04-2017 o 09:40
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania