![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: FOCUS MK3 TITANIUM
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-03-2015
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
|
Będzie lecieć tylko podczas odpowietrzania układu chłodzenia lub w upalne dni lata kiedy płyn chłodniczy zwiększy odpowiednio swoją objętość pod wpływem temperatury silnika i otoczenia. Ważne jest też ile ma się płynu w zbiorniku bo jeżeli powyżej maks to może i coś tam teraz lecieć komuś. W upały poziom płynu w zbiorniku zwiększyć się może nawet powyżej wysokości tego przewodu. Ustawienie nawiewu zimny/ciepły nie ma nic do rzeczy, płyn zawsze idzie przez nagrzewnicę tak samo.
Ostatnio edytowane przez bleekm ; 17-03-2017 o 10:05 |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
Pewnie szukam dziury w całym.
Muszę zaopatrzyć się w jakieś większe szczypce aby przesunąć obejmę przy chłodnicy bo chyba płyn pod nią ucieka. Musiałem źle założyć przy wymianie płynu. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-03-2015
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
|
A na zimnym silniku jaki masz poziom płynu? Bo jeżeli powyżej maks to może ci lecieć ciurkiem.
Nie wiem jak w przypadku benzynek ale w dieslach były demontowane te przewody i była zaślepka i na termostacie też zaślepka. W silnikach HDI (gdzie jest ten sam termostat co do benzyny EB i diesla TDCI) jest ten przewód odpowietrzający i nigdy nie było akcji jego demontażu. W silnikach benzynowych i diesla koncernu PSA ten przewód niebieski jest znacznie wyżęj poziomu maks niż w fordach, ale generalnie tam jest też tak jak opisałem, prawie nigdy z tego przewodu nie leci płyn. PS. generalnie konstrukcja tego zbiorniczka w fordzie jak i jego mocowanie świadczy o tym że jest to totalna szmira. Nie wiem co kierowało inżynierami forda aby przewód opowietrzający był na prawie takiej samej wysokości w zbiorniku co inne przewody. A to że zbiornik jest pod kątem nachylony do przodu auta i w bok (na silnik) to już lepiej chyba postawić kropkę... Ostatnio edytowane przez bleekm ; 17-03-2017 o 10:17 |
|
|
|
|
|
#56 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
księgowi dopięli swego
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
|
Cytat:
Jakby plyn byl powuzej max to by weze byly zakryte i nie lecialo by. Ja juz nie wiem co o tym myslec, wczoraj mialem ponizej min wiec dolalem troche, dzis z rana zagladam pod maske a tam kurde zbiornik prawie pelen, plyn wrocil przez noc i teraz jest za duzo. Meczy mnie to srogo, jutro oddaje do mechana niech sprawdza cisnienie na cylindrach i w ukladzie i szuka, ja tylko moge sobie "pogdybac".
|
|
|
|
|
#58 |
|
|
No i wszystko juz jasne, po rozebraniu okazalo sie ze sa mikropekniecia na glowicy. Glowica wymieniona, przejechany juz 1000km plynu nie ubywa ani troche.
Inne objawy tez ustaly jak trzesienie silnikiem po odpaleniu na cieplym, lekkie dymienie z rury itd. Takze po 90kkm glowica poszla sie kochac, musial go niemiec niezle eksploatowac, przebieg oryginalny.
|
|
|
|
#59 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
fajnie macie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przynajmniej głowicę wam za darmo zmieniają, nie ma źle
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM