![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#521 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
ja zakladam ze chcemy prowadzic rozmowe "na temat" a ty za kazdym razem mnie rozczarujesz. A moze sobie z nas po prostu jaja robisz uzywajac argumentow, ktore nie maja zwiazku z tematem i bawisz sie tym jak dyskusja driftuje od glownego tematu?
Znak ktory wkleiles na pierwszej foto dot skrzyzowania ktore tez tam widac. Ale karetki jeszcze nie slychac (ta nadjechala pozniej). znak z pasem do skretu w lewo nie oznacza skrzyzowania. W szczegolnosci nie oznacza, ze stamtad moze cos wyjechac. A nawet jesli, to to miejsce widac jak na dloni a wiec widac, ze tak nie ma karetki (o czym wspomnialem w pierwszym poscie). W skrocie uzywasz skrzyzowania jako argumentu broniacego zachowania kierowcy paska, gdy to w momencie gdy karetka nadjechala sie tam nie pojawia. Podobnie z tym nieformalnym przepisem. Poto jest nieformalny bo nie zawsze mozna go zastosowac. I w tym przypadku nie mozna (zbyt duza odleglosc miedzy zdarzeniami przepuszczenia karetki, zbyt duza roznica predkosci). Wiec nie obwiniaj krisa za to czego nie jest winnym. Zreszta ja bardzo ciekawy jestem jak ty jezdzisz. Z twych postow czasem mozna wysnuc wniosek, ze w ogole za kolkiem nie siedziales
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 19-04-2017 o 09:36 |
|
|
|
|
|
#522 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Chciałem tylko dodać, że widząc karetkę można jeszcze czasem użyć kierunkowskazu informując karetkę, że ją widzę i przypuszczam tylko tu jest kolejne ale , może się zdarzyć że ten za mną nie widzi z tyłu karetki, a powinien skoro ja już widzę, pomyśli że skrecam i omijając w mnie wjedzie pod koła wyprzedzając ej karetki.
Jeżdżąc samochodem powinniśmy być uważni i się orientować w sytuacji, niestety wielu jeździ zamyślonych i potem wychodzą jaja. Skoro Krist zobaczył karetkę o wiele wcześniej niż ten Passat to dobrze o nim świadczy s ten z Passata jest .....( wiadomo, ale nie przytoczę mojego ulubionego słowa bo znowu usłyszę o kulturze wypowiedzi ) , jeśli natomiast ten z Passata widział karetkę o wiele wcześniej to też jest ciota, że nie wiedział przez tyle drogi co zrobić by ułatwić przejazd. Niestety nie każdy jest mistrzem kierownicy i musimy na drodze uważaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 19-04-2017 o 09:38 |
|
|
|
|
|
#523 | ||
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-01-2007
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018
|
Cytat:
Karetkę słychać od 15-16s nagrania. Passat mija skrzyżowanie w 26s nagrania. Wszelkie poprzednie "wjazdy" są wjazdami na prywatne posesje. Sytuacja ma miejsce na drodze wojewódzkiej nr 216. Jeszcze nie tak dawno nie było w tym miejscu lewoskrętu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
Ale generalnie zawsze trafi się taki co przeświadczony o swojej wyjątkowości i sprycie próbuje na ogonie pojazdu uprzywilejowanego choćby 2-3 auta wyprzedzić, a jak uda się 4 albo więcej to już zupełnie go duma rozpiera...
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
||
|
|
|
|
|
#524 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: MK3.5
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Przezywając innych, należy się przygotować na podobną odpowiedź, zamiast napinać się. Ostatni element. NIE ma czegoś takiego jak suche fakty. Może się komuś wydawać, że jest inaczej, oczywiście, ale to jego problem. Proponuję zakończyć dyskusję, bo zaczyna słoma z butów wychodzić i żaden, nawet najlepiej wypucowany Ford jej nie ukryje. Karetkę należy przepuścić w sposób bezpieczny, aby: - nie zagrozić załodze karetki, - nie zagrozić sobie, - nie zagrozić innym uczestnikom ruchu To są podstawowe wytyczne dla kierowcy. Jeden będzie cwaniaczył, inny pomyśli. Takie życie. |
|
|
|
|
|
|
#525 |
|
Prawie Moderator...
![]() Zarejestrowany: 07-04-2008
Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017
|
Panowie, proszę merytorycznie i bez łaciny bo będą karteczki za wycieczki...
|
|
|
|
#526 | ||
|
|
Cytat:
Wiec nie wiem czy to zle oznakowanie czy jednak ty zle interpretujesz mape, z ktorej nie widac czy wskazujesz na droge utwardzona czy nie (wtedy by to nie bylo skrzyzowanie). Cytat:
Juz pisalem zdarzenie z paskiem i z Octiavia to dwa oddzielne zdarzenia (oddzielone w czasie i odleglosci). "Gdybanie" nie ma tu sensu. Rownie dobrze mozna napisac, ze gdyby Octavia nie wyjechala z domu to by sytuacji nie bylo. Kris nie mial zakazu wyprzedzania Passata, jechal swoje, nawet zostawil sobie celowo odstep od karetki a w momencie mijania Octavii nie mial obowiazku jej wpuscic (w szczegolnosci, ze ta sobie tak zaplanowala manewr przepuszczenia, ze roznica predkosci do auta Krisa byla znaczna). Tak ze, jakbys nie dorabial teorii do faktow oraz nie obrazal innych w dyskusji (chociazby przez nieustale porownania) to by bylo calkiem ok.
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 19-04-2017 o 10:55 |
||
|
|
|
|
|
#527 | |||
|
|
Cytat:
Odległość od znaku do "punktu przecięcia dróg" (nazwijmy to tak roboczo) to jakieś 250-300m co jest jak najbardziej normalne na drogach o dopuszczalnej prędkości 90km/h poza terenem zabudowanym. Pomijam fakt, że formalnie skrzyżowanie zaczyna się gdy pojawia się lewoskręt i obejmuje "ciut więcej" niż sam obszar gdzie przecinają się kierunki jazdy. Cytat:
Cytat:
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
|||
|
|
|
|
|
#528 | ||
|
|
Cytat:
Nie oznacza to jednak, ze cwaniakowal wykorzystujac karetke do wyprzedzenia. BTW nie wiem czy rozumiesz znaczenie slowa "formalista", ale z nas dwoch to ja bardziej sie staram pragmatycznie oceniac sytuacje. Cytat:
Co bedzie jak inni zaczac pisac, ze "zachowujesz sie jak ostatni debil" a potem aplikowac twoja wymowke? No a przede wszystkim do czego ci ma ci to sluzyc w rzeczowej badz co badz dyskusji? Czujesz sie bardziej elokwentny? Czy to tylko wybieg jak zdyskredytowac rozmowce, ktory jednak w ramach roztrzasanych faktow moze miec racje?
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 19-04-2017 o 11:15 |
||
|
|
|
|
|
#529 | |||
|
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
Cytat:
|||
|
|
|
|
|
#530 | ||||||
|
|
Jeszcze raz: wyprzedzanie paska skomentowalem juz dawno wiec nie wiem po co ciagle wracasz do tego jakbym mial odmienne zdanie. Ja caly czas jednak mowie o twych "pretensjach" o nie wpuszczenie Octavii ew o dorabianiu teorii o "wykorzystywaniu karetki do cwaniakowania".
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 19-04-2017 o 12:01 |
||||||
|
|
|
![]() |
|
|
|