Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-07-2014, 18:48   #11
telker_jacek
ford::average

Imię: Jacek
Model: Transit Connect
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa - czy brak czynnika ?

Sprawa wygląda tak - problem był i go naprawiłem sam.

Byłem w warsztacie od klimy. Ciśnienie w układzie jest - nie ma nieszczelności.
Problem iż zginął prąd - nie dochodzi do sprężarki. Cewka jest sprawna - to potrafili sprawdzić. Bezpiecznik za schowkiem sprawdzony .

Podkasałem rękawy i wziąłem sie za robotę sam. Połozyłem sie pod samochodem i zacząłem szukać prądu :-) No i znalazłem. Dziw ze ten co sie przede mną położyl nie zauważył usterki.
Mianowicie jeden z przewodów który dochodzi do kostki która jest wpięta w czujnik który siedzi w rurce klimy był ukruszony. Pociągnąłem każdy z osobna i jeden wypadł z kostki. Zrobiłem na krótko i klima działa.
Teraz tylko muszę dokupić nową kostkę.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez telker_jacek ; 09-07-2014 o 19:48
telker_jacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2017, 11:08   #12
wilukce
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Fusion
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Panowie będę wdzięczny za informacje od posiadaczy Fusionów lub ewentualnie Fiest bo chyba układ klimatyzacji jest taki sam.
Byłem na serwisie klimatyzacji, która niedziałała. Okazało się, że w układzie nie ma czynnika dlatego układ w ogóle się nie załączał (ani sprężarka ani wiatraki). Po nabiciu klimatyzacji sprężarka się uruchamia i klimatyzacja działa. Jest jednak problem. W momencie, kiedy załącza się wiatrak chłodzący skraplacz, czujnik ciśnienia rozłącza sprężarkę (słychać cyknięcie). W momencie gdy wiatrak przestaje pracować, czujnik ciśnienia ponownie załącza sprężarkę. Czy ktoś z użytkowników mógłby sprawdzić czy taki objaw jest prawidłowy czy nie? Serwisant od klimatyzacji twierdzi, że w Fordach taki objaw nie jest prawidłowy, ale w Japończykach już tak.
Będę wdzięczny za pomoc.
wilukce jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2017, 20:00   #13
salom

Nie ważny jest objaw, ważny efekt. Jak klima chłodzi, to znaczy że tak ma być. Pracuje cyklicznie, jak większość Fordów.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2017, 07:33   #14
wilukce

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ważny jest objaw, ważny efekt. Jak klima chłodzi, to znaczy że tak ma być. Pracuje cyklicznie, jak większość Fordów.
Dzięki za szybką odpowiedź. Pytanie czy tak jest na pewno? Mimo tego, że klima chłodziła serwis zasugerował spuszczenie całości czynnika żeby nie została uszkodzona sprężarka. No i tak zostało zrobione, auto zostało bez klimy aktualnie. Pierwsze co kazał zrobić to wymienić czujnik ciśnienia i sprawdzić elektrykę w samochodzie ....
Jeżeli ktoś ma możliwość sprawdzenia w swoim Fusionie jak to pracuje to będę wdzięczny.

Ostatnio edytowane przez wilukce ; 28-06-2017 o 07:36
Stary 28-06-2017, 08:34   #15
salom

Nie zawsze serwis uczciwie podchodzi do klienta, i sugieruje mu różne opcje, ale zawsze takie z korzyścią dla serwisu.
Uszkodzenie sprężarki w żaden sposób nie wchodzi w gre, ponieważ automatyka klimatyzacji na to nie pozwoli.
A pozbawienie klienta w takie upały klimatyzacji, to nic innego jak zmiękczanie klienta, aby wyciągnął kase,i zapłacił za niepotrzebne usługi.
A Ty Kolego od ilu osób chcesz potwierdzenia, abyś uwierzył w oczywistość ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2017, 08:45   #16
wilukce

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Ty Kolego od ilu osób chcesz potwierdzenia, abyś uwierzył w oczywistość ??
Przynajmniej od jednej osoby.

W moich dwóch pozostałych autkach (Peugeot i Opel) sprężarka chodzi cały czas a ciśnienie w układzie reguluje wentylator skraplacza, który ma kilka biegów. Podobno tak jest w większości samochodów.

Nie chodzi mi nawet już o samego mechanika czy wyłudzanie pieniędzy przez zakład bo z tym nigdy nic nie wiadomo, ale o konkretne fakty nt. funkcjonowania klimatyzacji w tym modelu. Gość który zajmuje się serwisem klimatyzacji z doskoku może nie ogarniać wszystkich modeli samochodów i zastosowanych w nich rozwiązań dlatego szukam potwierdzenia tego co mówi. Jeżeli nie znajdę tego tutaj to znajdę gdzie indziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No i przede wszystkim nie chodzi tu o cykliczne pracowanie sprężarki tylko rozłączanie sprężarki przez włączający się wentylator.

Ostatnio edytowane przez wilukce ; 28-06-2017 o 08:49
Stary 28-06-2017, 12:22   #17
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał wilukce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przynajmniej od jednej osoby.

W moich dwóch pozostałych autkach (Peugeot i Opel) sprężarka chodzi cały czas a ciśnienie w układzie reguluje wentylator skraplacza, który ma kilka biegów. Podobno tak jest w większości samochodów.

No i przede wszystkim nie chodzi tu o cykliczne pracowanie sprężarki tylko rozłączanie sprężarki przez włączający się wentylator.
Wentylator na załączonej klimie powienien pracować cały czas, przynajmniej na I biegu (a jeśli ma taką możliwość to II bieg włączać w zależności od potrzeb).

Fusion/Fiesta poza tym ma jeden wiatrak chłodnicy, a nie dwa jak większość aut. Jeśli masz u siebie dwa wiatraki, to masz jakąś bardzo niestandardową wersję, poza oficjalną specyfikacją.

Kolejna rzecz to, że sprężarka w Fordzie, jak przedmówcy napisali, nie pracuje stale, tylko włącza się i wyłącza automatycznie. Warto też sprawdzić ile czynnika serwis do klimatyzacji ładuje. Wg TIS czynnika powinno być max 650g. U mnie zaś norma, opisana zresza na aucie, to 470g. Jak serwis od klimy załadował 650g (patrząc na ogólną specyfikację), to sprężarka pracowała nieprawidłowo.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2017, 13:25   #18
wilukce

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wg TIS czynnika powinno być max 650g. U mnie zaś norma, opisana zresza na aucie, to 470g. Jak serwis od klimy załadował 650g (patrząc na ogólną specyfikację), to sprężarka pracowała nieprawidłowo.
Załadowali mi z tego co pamiętam około 400g i sprawdzaliśmy wtedy czy wszystko działa. Wentylator z tego co pamiętam to chyba jest jeden, nie mam możliwości teraz sprawdzić bo auto jest na wyjeździe.
Czyli jedno jest pewne i to potwierdzacie, że sprężarka nie chodzi cały czas tylko cyklicznie? Czym w takim razie jest sterowana, tylko czujnikiem wysokiego ciśnienia?
Stary 28-06-2017, 14:23   #19
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał wilukce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czym w takim razie jest sterowana, tylko czujnikiem wysokiego ciśnienia?
Czujnikiem ćiśnienia na pewno tak. A dalej to też zależy czy masz ręczną, czy automatyczną z czujnikiem temperatury wewnętrznej.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2017, 07:35   #20
wilukce

U mnie siedzi manualna klimatyzacja. A jak jest u Ciebie w Fiescie? Klimatyzacja chodzi cyklicznie czy ciągle? Ew. w którym momencie jest rozłączana sprężarka?
U mnie co kilka sekund cyka rozłącza sprężarkę. Zawsze gdy włączy się wiatrak.
Odpowiedz

Zasady postowania