![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#4091 | |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4092 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
![]()
Coś mi się wydaje,że te piny na radiu w quadlocku (AUX L i P) są obsadzone wtedy gdy jest wyjście AUX i/lub wtyczka modułu BT/VC.
Uproszczony schemat jak to powinno wyglądać:
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
![]() |
![]() |
![]() |
#4093 | |
|
![]() Cytat:
Idziemy dalej. Następnie pin 5 łączę z pinem o oznaczeniu AUX L zaś pin 6 z pinem AUX R w wiązce radia. Tu pojawia się pytanie, czy w pinach AUX R i L w kostce radia mam już jakieś kable czy powinny być puste? Dalej: pin 14 z pinem CANH, pin 15 z pinem CANL, pin 33 oraz 34 z GND (tu nie wiem czemu ale w mojej kostce jest tylko pin 33, brakuje 34 ale kostka jest fabryczna więc rozumiem że tam ma być), identyczna sytuacja z pinami 17 oraz 18 które łączę z pinem BATT, u mnie nie ma pinu 17 ale tak było i rozumiem że jest nie potrzebny. Pytanie do tej części opisu: czy w tych pinach (GND, CANL, CANH, BATT) w kostce radia powinny być już jakieś przewody czy będzie pusto? Ostatnie piny jakie nam zostały to pin 37, 38 oraz 19 które łączą się z gniazdem AUX. Tu moje pytanie, w którym miejscu powinienem dokonać połączenia? Muszę rozpruwać tunel środkowy i ciągnąć wiązkę aż do gniazda AUX czy może mam gdzieś ten kabelek przy wiązce radia i mogę się tam podłączyć? To chyba z grubsza na tyle. Może jutro jak dam radę czasowo to przeciągnę sobie wiązkę sufitową do kostki łączącej wiązki i podepnę mikrofon. Resztę muszę sobie ogarnąć na sucho i pozarabiać piny na wiązce idącej do kostki BT/VC ponieważ nie będę lutował wystających kabli tylko zakupiłem oryginalne puste piny wiązki modułu BT. Tanie nie były bo musiałem wziąć aż 50 sztuk po 1zł sztuka także gdyby ktoś chciał to mogę odsprzedać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4094 | |||||
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
WSZYSTKO to było już napisane w tym właśnie wątku. Jakby te 103 strony wyczyścić z duplikatów i zostawić czystą unikalną treść, to by się ze 3 strony zostały, może 4.
![]() |
![]() |
#4095 | |
|
![]() Cytat:
Ok, czyli widzę że największy problem będę miał z tym podłączeniem AUX. Oczywiście chcę go zachować. Obecnie jak dobrze rozumiem mam 3 kable idące od gniazda AUX do radia. Z tego co zrozumiałem muszę tą wiązkę przeciąć i wlutować do tej części idącej do gniazda, 3 kable od modułu? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4096 | |
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#4097 | |
|
![]() Cytat:
---EDIT---- A nieee, przepraszam, mój błąd, nie zauważyłem pinu 23. Jest ok. Czyli reasumując, kabel od AUX rozcinam na pół 3 żyły idące od gniazda łączę z pinami 19, 37, 38 natomiast 3 żyły idące do radia łączę z pinami 5, 6 i 23. Podpowiedzcie proszę, gdzie najlepiej dokonać cięcia przewodu? Pytam ze względu na ekranowanie. Wydaje mi się że najlepszym miejscem będzie gdzieś przy kostce radia bo nie chcę ciąć w miejscu gdzie są te żyły obudowane ekranem bo później tego nie odtworzę i chyba lepiej ciąć w miejscu gdzie kończy się ekran i widać "gołe" żyły. Ostatnio edytowane przez dizel1982 ; 19-08-2017 o 22:45 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4098 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-01-2015
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benz. 145 KM
Rocznik: 2008
|
![]()
Panownie gdzie trzeba w elmconfig aktywować bluetooth dla conversa. Bo wszystko mi działa i się wyświetla na na NX'ie ale na C+ nie ma info o rozmówcy albo utworze. Mam BT+USB=Steaming.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4099 | |
|
![]() Cytat:
Najlepszym miejscem na cięcie jest miejsce przy kostce wpinanej do gniazda AUX. Jakbyś go przeciął przy radiu to co Ci to da? Musisz mieć kabel od radia do BT i od BT do AUXa. BT i AUX są praktycznie obok siebie, chociaż żeby się wygodnie wyciągało schowek i nie urwało tego kabla trzeba tam około 1m kabla przeznaczyć. Kabla od radia do BT jest jakieś 1,5m, ale nie ma sensu kłaść go na nowo skoro już jest ten do AUX.
![]() |
![]() |
#4100 | |
|
![]() Cytat:
|
|